Siew, a kalendarz księżycowy
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Siew, a kalendarz księżycowy
Tylko aby woda dostała się do wnętrza rośliny, takowa musi najpierw znaleźć się na zewnątrz.... I tu księżyc ma tą siłę przyciągania wody z wewnątrz ziemi ku górze. Stąd rośliny lepiej rosną, bo im płynów nie brakuje. Przy braku księżyca woda wraca wgłąb ziemi i rośliny cierpią.
Osobiście lubię kierować się takimi pokoleniowymi mądrościami typu; na św.Tadeusza (28 paż) -sadzimy czosnek, 20 marca - wysiewamy pomidory, 8 maja - fasolę itp. No ale cóż, jeśli z deszczem przyjdzie zaraza, to i księżyc nie pomoże. To samo się tyczy szkodników, które przybędą np. z chińskimi roślinami. Bodajże, dwa lata temu, przez 2 miesiące co dwa tygodnie wysiewałam ogórki - bo wszystko ślimaki niszczyły - księżyc, tu też nie pomógł.
Osobiście lubię kierować się takimi pokoleniowymi mądrościami typu; na św.Tadeusza (28 paż) -sadzimy czosnek, 20 marca - wysiewamy pomidory, 8 maja - fasolę itp. No ale cóż, jeśli z deszczem przyjdzie zaraza, to i księżyc nie pomoże. To samo się tyczy szkodników, które przybędą np. z chińskimi roślinami. Bodajże, dwa lata temu, przez 2 miesiące co dwa tygodnie wysiewałam ogórki - bo wszystko ślimaki niszczyły - księżyc, tu też nie pomógł.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
A ja stosuję się do zaleceń kalendarza księżycowego od wielu lat i jestem przekonana o działaniu sił kosmicznych. Najłatwiej zauważyć rezultaty w uprawie rzodkiewki i sałaty. Również przy wyrobach z mleka i wypieku chleba na zakwasie. W młodzieńczym wieku (lata 80-te) zafascynował mnie ten temat. Dużo czytałam i wzgłębiałam wiedzę ,przekładając na praktykę. Z początku traktowałam to jako ciekawostkę. Na własnych doświadczeniach przekonałam się o sensie działania. Zauważyłam znaczącą różnicę w plonach i jakości. ''Dni siewu'' na 2016 już przewertowałam .
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Od wielu lat czerpie korzyści z kalendarza biodynamicznego.
Pomidory wysiewam tylko w "dniach owocu".
Rośliny owocowe są przyporządkowane żywiołowi Ognia ( Baran, Lew, Strzelec).
Pomidory wysiewam tylko w "dniach owocu".
Rośliny owocowe są przyporządkowane żywiołowi Ognia ( Baran, Lew, Strzelec).
Proponuję przeprowadzić sobie taki eksperyment :
wybrać jakąś odmianę pomidora, której będziemy mieli posadzone dwie rośliny w sezonie.
Jedną z nich, wysiać w dzień "najkorzystniejszy" według tych kalendarzy.
Drugą w "najgorszy".
Oznaczyć siewki, bo obawiam się, że mogą się pomylić z czasem.
Potem, porównać sobie wzrost siewek, sadzonek, a w końcu, dorosłych roślin.
Najlepiej posadzić oba krzaki koło siebie.
I też oznaczyć, który jest "księżycowy", a który nie.
Wnioskami proszę podzielić się na Forum.
Mogą być ciekawe. Dla innych Forumków również.
wybrać jakąś odmianę pomidora, której będziemy mieli posadzone dwie rośliny w sezonie.
Jedną z nich, wysiać w dzień "najkorzystniejszy" według tych kalendarzy.
Drugą w "najgorszy".
Oznaczyć siewki, bo obawiam się, że mogą się pomylić z czasem.
Potem, porównać sobie wzrost siewek, sadzonek, a w końcu, dorosłych roślin.
Najlepiej posadzić oba krzaki koło siebie.
I też oznaczyć, który jest "księżycowy", a który nie.
Wnioskami proszę podzielić się na Forum.
Mogą być ciekawe. Dla innych Forumków również.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gdyby taki test zrobić wielokrotnie to dopiero będzie można wyciągnąć wnioski.
Zrobić to na kilku odmianach i wszystko będzie jasne.
P.S.
A postów Kozulki dalej ubywa...
"Znalezione wyniki : 1851"
Ze dwa tygodnie temu było 1899.
Kiedyś, ponad 1930.
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... 9&sr=posts
Ciekawe, komu przeszkadzają ?
P.S.
A postów Kozulki dalej ubywa...
"Znalezione wyniki : 1851"
Ze dwa tygodnie temu było 1899.
Kiedyś, ponad 1930.
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... 9&sr=posts
Ciekawe, komu przeszkadzają ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak na słowo, można założyć, że wysiew i pielęgnacja w dni korzystne zwiększa plon o minimum 10 %. Bo sadzone pomidory u mnie o dwa dni różnicy tunele foliowe różniły się, dopiero w zapiskach sprawdziłem, że posadzone dniu owocu rosły bardziej generatywnie, a przez to był większy plon. Ale jeszcze jest kilka innych czynników, jak wznoszenie, bądź opadanie księżyca, wpływ innych planet, ale już tego nie biorę pod uwagę.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ludwiku,
ale to były dwa różne tunele.
Posadź kiedyś po kilka roślin tak wysianych w jednym, tuż koło siebie.
Z ciekawości.
ale to były dwa różne tunele.
Posadź kiedyś po kilka roślin tak wysianych w jednym, tuż koło siebie.
Z ciekawości.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żona hobbistycznie robi na chybił trafił i ma gorsze efekty, dlatego, gdy mi zależy na jakimś warzywu, to osobiście tym się zajmuję, a wtedy mam nawet buraki czerwone po przeszło pół kilograma i bez żadnego łyka, wręcz słodkie. Kilkanaście lat temu kupowałem kalendarz Mari Thum i się sprawdzało, teraz już mi wystarczy sam księżyc
pozdrawiam Ludwik
To pewnie dlatego państwo Inków padło..
Fajnie, że podesłałeś link do kalendarza grudniowego.
To na co w nim trzeba patrzyć ?
Akurat tak się złożyło, że w grudniu wyłożyłem do próbnego kiełkowania, ponad czterysta "porcji" nasion pomidorów. Robiłem to w dniach od 4.12 do 23.12.
Podaj dni najkorzystniejsze do tego celu i te najgorsze w tym przedziale czasowym.
Posprawdzam sobie, jak kiełkowanie miało się do zaleceń z tego kalendarza. Jak czasu trochę znajdę i jak testy zakończę.
Tak z ciekawości.
To na co w nim trzeba patrzyć ?
Akurat tak się złożyło, że w grudniu wyłożyłem do próbnego kiełkowania, ponad czterysta "porcji" nasion pomidorów. Robiłem to w dniach od 4.12 do 23.12.
Podaj dni najkorzystniejsze do tego celu i te najgorsze w tym przedziale czasowym.
Posprawdzam sobie, jak kiełkowanie miało się do zaleceń z tego kalendarza. Jak czasu trochę znajdę i jak testy zakończę.
Tak z ciekawości.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
winterek pisze: To na co w nim trzeba patrzyć ?
Akurat tak się złożyło, że w grudniu wyłożyłem do próbnego kiełkowania, ponad czterysta "porcji" nasion pomidorów.
Robiłem to w dniach od 4.12 do 23.12.
Krzysiu, ja ci podpowiem - dni korzystne dla siewu to przy 'wznoszącym księżycu' czyli od 1 do 9 grudnia,
do tego dzień owocowy (dla pomidora) - to najkorzystniej 1 i 2 grudnia do godz. 11.08 lub 9.12 po 23.25,
a także od 24.12 do 31.12 czyli tu w owocowe dni: 27.12 od godz. 11.31 potem 28.12 i 29.12 do godz. 19.58
Za niekorzystne trzeba by wybrać czas 'opadającego księżyca' i jakiś inny dzień dla przeciwwagi np. 'korzenia'
czyli 13.12 lub 22.12.
Dodatkowo niekorzystnie wpływa taka robota (siew) w czasie pełni (25.12) lub nowiu (11.12)
Pozdrawiam
Jerry
Jerry