Grubosz - Crassula cz.4
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grubosz - Crassula cz.4
Możesz mówić mi raflezja. Bez pani.
A tak na serio Tomku, na forum zwracamy się na "ty".
Bardzo sie cieszę, ze wszystko ok, ale pamiętaj, ze zima dla sukulentów nie jest łaskawa. Trzeba przede wszystkim pilnować się z podlewaniem.
A o pleśni wypowiedziałam sie tam, gdzie mnie zawołałeś.
A tak na serio Tomku, na forum zwracamy się na "ty".
Bardzo sie cieszę, ze wszystko ok, ale pamiętaj, ze zima dla sukulentów nie jest łaskawa. Trzeba przede wszystkim pilnować się z podlewaniem.
A o pleśni wypowiedziałam sie tam, gdzie mnie zawołałeś.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za odpowiedź Raflezjo. O zimie pamiętam (ale co to za zimy, pff...)
Wiem, ale mnie to trochę razi - Mama uczyła, że osób nieznajomych, zwłaszcza kobiet, nie "tykamy" (tego samego uczę, o ile mogę, młodszych ode mnie).tom_ek pisze:A tak na serio Tomku, na forum zwracamy się na "ty".
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
My tu wszyscy znajomi przecież!
Przedstaw się ładnie tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 5#p5396595 a jeszcze załóż swój wątek, to już nie będziesz musiał mieć skrupułów
A co do zimy, to nie wiem, czy nie lepsza normalna przyzwoita zima z zimnem, niż takie niewiadomoco.
Przedstaw się ładnie tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 5#p5396595 a jeszcze załóż swój wątek, to już nie będziesz musiał mieć skrupułów
A co do zimy, to nie wiem, czy nie lepsza normalna przyzwoita zima z zimnem, niż takie niewiadomoco.
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Iwonko, jak zwykle czarujesz pięknymi zdjęciami
tom_ek - cieszę się, że doszedł nowy miłośnik gruboszów Podpisuję się pod sugestią Lucynki
tom_ek - cieszę się, że doszedł nowy miłośnik gruboszów Podpisuję się pod sugestią Lucynki
- tom_ek
Lucy, Żanetko - na własny wątek jeszcze za wcześnie, ale kiedyś się pewnie skuszę, dzięki za zachętę. Natomiast zdjęcia raczej nie zamieszczę, bo jestem tak fotogeniczny, jak ten pan z mojego awatara
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Nigdy nie jest za wcześnie Nie ilość roślin się liczy, ale uczucie do nich. Ja czekam i dopinguję
- tom_ek
No tak, tyle że tu nie o ilość chodzi. Rzecz w tym, że uprawą zająłem się stosunkowo niedawno i kondycja oraz prezencja niemal wszystkich moich kaktusów to zasługa hodowców, od których je kupiłem. Dlatego myślę, że będę się mógł nimi pochwalić najwcześniej wówczas, gdy przetrwają zimę i ożywią się na wiosnę i latem, bo dopiero wtedy będą to jakieś tam efekty mojej troski o nie. Póki co - dużo tutaj czytam i podziwiam Wasze kolekcje, a jest na co patrzeć
Witam.
Bardzo potrzebuję Waszej rady.
Mam już dosyć leciwego grubosza i bardzo chce aby się trochę zagescil.
Jednak wszystkie moje próby nie przynoszą żadnego efektu.
Gdy ucinam jakiś pęd, licząc ze z gałęzi wyrosną dwa nowe , to wyrasta pojedynczy.
Czy wiecie dlaczego tak się dzieje ?
http://images76.fotosik.pl/175/811756bc7d0146f2.jpg
http://images78.fotosik.pl/175/f55875fd7b70c3e0.jpg
Zdjęcia są zbyt duże. Zamieniłem je na linki
Tomek/blabla
Bardzo potrzebuję Waszej rady.
Mam już dosyć leciwego grubosza i bardzo chce aby się trochę zagescil.
Jednak wszystkie moje próby nie przynoszą żadnego efektu.
Gdy ucinam jakiś pęd, licząc ze z gałęzi wyrosną dwa nowe , to wyrasta pojedynczy.
Czy wiecie dlaczego tak się dzieje ?
http://images76.fotosik.pl/175/811756bc7d0146f2.jpg
http://images78.fotosik.pl/175/f55875fd7b70c3e0.jpg
Zdjęcia są zbyt duże. Zamieniłem je na linki
Tomek/blabla
- Anitka1289
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lis 2015, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam !!!
Mam problem z moim gruboszem. Jest to kilkuletnie drzewko i do tej pory rosło bardzo ładnie. Od maja do października stoi na balkonie ale gdy wstawiłam je do domu zaczęło gubić liście. I nie kilka ale kilkanaście dziennie. Liście są zdrowe i po prostu same opadają. Jaka może być przyczyna i co mam zrobić żeby nie zostały mi same łodygi ????????????
Mam problem z moim gruboszem. Jest to kilkuletnie drzewko i do tej pory rosło bardzo ładnie. Od maja do października stoi na balkonie ale gdy wstawiłam je do domu zaczęło gubić liście. I nie kilka ale kilkanaście dziennie. Liście są zdrowe i po prostu same opadają. Jaka może być przyczyna i co mam zrobić żeby nie zostały mi same łodygi ????????????
Pozdrawiam - Anita
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Jest mu po prostu za ciepło. Jeszcze się zastanawiam, czy nie jest to Portulacaria afra,
bo ona tak drastycznie reaguje na zmianę. Czy na pewno to jest drzewko grubosza?
bo ona tak drastycznie reaguje na zmianę. Czy na pewno to jest drzewko grubosza?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Anitka1289
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lis 2015, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To raczej jest grubosz
Może faktycznie ma za ciepło ale nie mam go gdzie przenieść a na balkon go nie mogę teraz wystawić bo mi zmarznie
Może faktycznie ma za ciepło ale nie mam go gdzie przenieść a na balkon go nie mogę teraz wystawić bo mi zmarznie
Pozdrawiam - Anita
Przepiękny wieloletni grubosz zmarzł :-(
Witam, potrzebuje POMOCY!
Mam wieloletniego grubsza, który był latem na dworzu i przy pierwszym przymrozku zmarzł:-(
Po zabraniu do domu listki najpierw zrobiły sie miękkie, potem wyschły, a pędy łatwo odeszły:-(
Mam teraz gruby pień o średnicy 16 cm bez żadnych liści i miękkimi miejscami po ranach
Czy drzewko ma szanse odżyć? Czy z pnia moga wyrosnąć nowe pędy?
Jak mu pomoc?
Jak zabezpieczyć te rozległe rany, czy pozaklejać czymś?
Prosze o rade i nadzieje, ze jeszcze jest szansa....
Mam wieloletniego grubsza, który był latem na dworzu i przy pierwszym przymrozku zmarzł:-(
Po zabraniu do domu listki najpierw zrobiły sie miękkie, potem wyschły, a pędy łatwo odeszły:-(
Mam teraz gruby pień o średnicy 16 cm bez żadnych liści i miękkimi miejscami po ranach
Czy drzewko ma szanse odżyć? Czy z pnia moga wyrosnąć nowe pędy?
Jak mu pomoc?
Jak zabezpieczyć te rozległe rany, czy pozaklejać czymś?
Prosze o rade i nadzieje, ze jeszcze jest szansa....
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: Przepiękny wieloletni grubosz zmarzł :-(
Przydałoby się zdjęcia, ale wątpię żeby dało się go uratować. Gruboszów nie trzyma się przy temperaturze poniżej +5 - +8 stopni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta