Pomidory zielone i żółte - uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory zielone i żółte-uprawa

Post »

Artur.
Kilka lat temu, kupiłem w jednym ze sklepów za wielką wodą nasiona m.in. Brandywine Yellow, Platfoot.
Na oko, wszystko z nim było OK.
Do czasu spróbowania owoców.
Takiego kwasu, w życiu nie próbowałem. Masakra.
Gdybyś chciał nasiona, to wiesz....
Rośliny podobne...
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

2 razy kupowałem pomidory Amish Paste, ani razu nie były podobne do opisu odmiany. Tak niestety się zdarza co raz częściej.
Arkadiusz j
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 sty 2014, o 22:34

Post »

Margo,

Dziękuję za informacje o odmianie Ildi. Posadzę w przyszłym roku i jak sądzę będę zadowolony.

Uprawiałem w tym roku po raz pierwszy Ananas Noir. Mnie też się nie udał. Słabo rósł, słabo wiązał owoce, które smakiem mnie nie zachwyciły. Dużo lepiej wypadła Malachitowa Szkatuła, choć moim ulubionym zielonym pomidorem jest Zielona Zebra. To już jest kwestią gustu. Zielona Zebra jest aromatyczna, ma smak ostry, pikantny, taki, jaki lubię.

Podzielam również opinię, co do Złotego Ożarowskiego. Plenny, smaczny, orzeźwiający. Jest już również na liście obecności na rok 2016.

Dodam również, że spośród żółtych odmian, najwyższe notowania uzyskał Ałtajski Oranżewyj. Duże aromatyczne i smaczne owoce o smaku słodko-kwaśnym. Uprawa bez problemów, choć rok 2015 był rokiem udanych upraw pomidorów.

Pozdrawiam,

Arek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Będzie Pan zadowolony ;:215
Ja z 2015 zostawiam Mandarin Cross i Greate White a z nowości będą: K/136, Darbo NN, Sungold, Blush, Dyno żółty, Persimonowa sakiewka, JR/1 i Ananas (Pineapple) choć ten ostatni nie wiem do jakiego koloru zaliczyć ;:306
Miałam siać głownie czerwone- malinówki a tu wychodzi, że jednak sporo będzie "odmieńców" :;230
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Margo_margo skąd masz nasiona tego Mandarin Cross ? W sklepach internetowych go nie znalazłam ,może podobny do
La Carotina ?
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ganio4 pisze: Koniecznie posadź chociaż jeden krzak Catwell i jeden Apricot Brandywine. Ja również testowałam dużo odmian żółtych, oprócz Brandywine Yellow :lol: i mówię Ci, te dwa są doskonałe ;:3
Brzmi to swojsko jakoś 8-)
Dorzuciłabym Kellog's Breakfast. Polecam-smakowite. Jeszcze muszę przetestować KBX.
Brandywine Yellow pyszne (te z ziemniaczanym miałam ) i nawet obrodziły w końcu,ale muszę posadzić w bardziej przewiewnym miejscu w przyszłym roku.Chyba nie umiałam zadbać o tę odmianę do tej pory.
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anulab pisze:Margo_margo skąd masz nasiona tego Mandarin Cross ? W sklepach internetowych go nie znalazłam ,może podobny do
La Carotina ?
Nasiona miałam z zeszłorocznej AWN a teraz będę wysiewała z własnych zbiorów :heja
Na zdjęciach jest podobny do La Carotina- tego jeszcze nie znam :lol:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

Dzięki również za informacje o ILDI :) lubię małe pomidorki bo zazwyczaj są bezproblemowe a i dzieciaki je pałaszują jakoś chętniej niz te duże. Do tej pory znałam megagrona ( czerwony) i Yellow Pear Shaped ( żółte gruszki w żargonie). Miałam też Czerwone "gruszki", ale sadzonki były z targu i nie znam nazwy. Zdaje się, że miały malutki kolec na czubku....
Pozdrawiam, Ela
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki , w nadchodzącym sezonie przetestuję La Carotina ,też zachwalany .W następnym poszukam nasion Mandarin Cross. ;:108
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela, nasionka Ildi mam jeszcze u siebie, więc jeśli chcesz...
Anulab, przypomnij się w sezonie, będę na pewno zbierała to mogę dla Ciebie odłożyć. Z tegorocznych już nic mi nie zostało :roll:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki . :)
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Podzielam opinię co do dobrego smaku Złotego Ożarowskiego,którego sadziłem dawno temu jako pierwszą odmianę o żółtych owocach.Na chwilę obecną mam trzy odmiany które go przewyższyły i to zarówno pod względem smaku,wielkości owoców jak i wypełnienia.Z żółto-pomarańczowych to Persimonowa sakiewka,Lampa i Sakharnyi Zeltyi.A Garden Peach to odkrycie tego sezonu. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Garden Peach poczęstowała mnie forumowa koleżanka... pyszny pomidor ;:108. Będzie u mnie w przyszłym sezonie.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

I w dodatku obsypany dużą ilością owoców,które zawiązywał bez problemów Kasiu na wszystkich gronach.Miałem go dwa krzaczki.Z większością pozostałych odmian u mnie już tak dobrze nie było jeśli chodzi o zawiązywanie,szczególnie gdy przyszły upały.Warty zachodu. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

Ela, nasionka Ildi mam jeszcze u siebie, więc jeśli chcesz..

Margo- dzięki ;:196, ale udało mi się złożyć zamówienie w AWN i wszystko wskazuje, że załapałam się na nasiona, no chyba, że....

Faworyt :Podzielam opinię co do dobrego smaku Złotego Ożarowskiego- hmmm, ja tez podzielam; gości u mnie od lat :)

Zaintrygował mnie za to ten Garden Peach ;:224
Pozdrawiam, Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”