Pomidory zielone i żółte - uprawa
Re: Pomidory zielone i żółte-uprawa
Artur.
Kilka lat temu, kupiłem w jednym ze sklepów za wielką wodą nasiona m.in. Brandywine Yellow, Platfoot.
Na oko, wszystko z nim było OK.
Do czasu spróbowania owoców.
Takiego kwasu, w życiu nie próbowałem. Masakra.
Gdybyś chciał nasiona, to wiesz....
Rośliny podobne...
Kilka lat temu, kupiłem w jednym ze sklepów za wielką wodą nasiona m.in. Brandywine Yellow, Platfoot.
Na oko, wszystko z nim było OK.
Do czasu spróbowania owoców.
Takiego kwasu, w życiu nie próbowałem. Masakra.
Gdybyś chciał nasiona, to wiesz....
Rośliny podobne...
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
2 razy kupowałem pomidory Amish Paste, ani razu nie były podobne do opisu odmiany. Tak niestety się zdarza co raz częściej.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 sty 2014, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Margo,
Dziękuję za informacje o odmianie Ildi. Posadzę w przyszłym roku i jak sądzę będę zadowolony.
Uprawiałem w tym roku po raz pierwszy Ananas Noir. Mnie też się nie udał. Słabo rósł, słabo wiązał owoce, które smakiem mnie nie zachwyciły. Dużo lepiej wypadła Malachitowa Szkatuła, choć moim ulubionym zielonym pomidorem jest Zielona Zebra. To już jest kwestią gustu. Zielona Zebra jest aromatyczna, ma smak ostry, pikantny, taki, jaki lubię.
Podzielam również opinię, co do Złotego Ożarowskiego. Plenny, smaczny, orzeźwiający. Jest już również na liście obecności na rok 2016.
Dodam również, że spośród żółtych odmian, najwyższe notowania uzyskał Ałtajski Oranżewyj. Duże aromatyczne i smaczne owoce o smaku słodko-kwaśnym. Uprawa bez problemów, choć rok 2015 był rokiem udanych upraw pomidorów.
Pozdrawiam,
Arek
Dziękuję za informacje o odmianie Ildi. Posadzę w przyszłym roku i jak sądzę będę zadowolony.
Uprawiałem w tym roku po raz pierwszy Ananas Noir. Mnie też się nie udał. Słabo rósł, słabo wiązał owoce, które smakiem mnie nie zachwyciły. Dużo lepiej wypadła Malachitowa Szkatuła, choć moim ulubionym zielonym pomidorem jest Zielona Zebra. To już jest kwestią gustu. Zielona Zebra jest aromatyczna, ma smak ostry, pikantny, taki, jaki lubię.
Podzielam również opinię, co do Złotego Ożarowskiego. Plenny, smaczny, orzeźwiający. Jest już również na liście obecności na rok 2016.
Dodam również, że spośród żółtych odmian, najwyższe notowania uzyskał Ałtajski Oranżewyj. Duże aromatyczne i smaczne owoce o smaku słodko-kwaśnym. Uprawa bez problemów, choć rok 2015 był rokiem udanych upraw pomidorów.
Pozdrawiam,
Arek
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Będzie Pan zadowolony
Ja z 2015 zostawiam Mandarin Cross i Greate White a z nowości będą: K/136, Darbo NN, Sungold, Blush, Dyno żółty, Persimonowa sakiewka, JR/1 i Ananas (Pineapple) choć ten ostatni nie wiem do jakiego koloru zaliczyć
Miałam siać głownie czerwone- malinówki a tu wychodzi, że jednak sporo będzie "odmieńców"

Ja z 2015 zostawiam Mandarin Cross i Greate White a z nowości będą: K/136, Darbo NN, Sungold, Blush, Dyno żółty, Persimonowa sakiewka, JR/1 i Ananas (Pineapple) choć ten ostatni nie wiem do jakiego koloru zaliczyć

Miałam siać głownie czerwone- malinówki a tu wychodzi, że jednak sporo będzie "odmieńców"

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Margo_margo skąd masz nasiona tego Mandarin Cross ? W sklepach internetowych go nie znalazłam ,może podobny do
La Carotina ?
La Carotina ?
Brzmi to swojsko jakośganio4 pisze: Koniecznie posadź chociaż jeden krzak Catwell i jeden Apricot Brandywine. Ja również testowałam dużo odmian żółtych, oprócz Brandywine Yellowi mówię Ci, te dwa są doskonałe

Dorzuciłabym Kellog's Breakfast. Polecam-smakowite. Jeszcze muszę przetestować KBX.
Brandywine Yellow pyszne (te z ziemniaczanym miałam ) i nawet obrodziły w końcu,ale muszę posadzić w bardziej przewiewnym miejscu w przyszłym roku.Chyba nie umiałam zadbać o tę odmianę do tej pory.
Pomorze...klimat łagodniejszy
.

- Margo_margo
Nasiona miałam z zeszłorocznej AWN a teraz będę wysiewała z własnych zbiorówanulab pisze:Margo_margo skąd masz nasiona tego Mandarin Cross ? W sklepach internetowych go nie znalazłam ,może podobny do
La Carotina ?

Na zdjęciach jest podobny do La Carotina- tego jeszcze nie znam

Dzięki również za informacje o ILDI
lubię małe pomidorki bo zazwyczaj są bezproblemowe a i dzieciaki je pałaszują jakoś chętniej niz te duże. Do tej pory znałam megagrona ( czerwony) i Yellow Pear Shaped ( żółte gruszki w żargonie). Miałam też Czerwone "gruszki", ale sadzonki były z targu i nie znam nazwy. Zdaje się, że miały malutki kolec na czubku....

Pozdrawiam, Ela
-
Dzięki , w nadchodzącym sezonie przetestuję La Carotina ,też zachwalany .W następnym poszukam nasion Mandarin Cross. 

- Margo_margo
Ela, nasionka Ildi mam jeszcze u siebie, więc jeśli chcesz...
Anulab, przypomnij się w sezonie, będę na pewno zbierała to mogę dla Ciebie odłożyć. Z tegorocznych już nic mi nie zostało
Anulab, przypomnij się w sezonie, będę na pewno zbierała to mogę dla Ciebie odłożyć. Z tegorocznych już nic mi nie zostało

-
Dzięki . 

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podzielam opinię co do dobrego smaku Złotego Ożarowskiego,którego sadziłem dawno temu jako pierwszą odmianę o żółtych owocach.Na chwilę obecną mam trzy odmiany które go przewyższyły i to zarówno pod względem smaku,wielkości owoców jak i wypełnienia.Z żółto-pomarańczowych to Persimonowa sakiewka,Lampa i Sakharnyi Zeltyi.A Garden Peach to odkrycie tego sezonu. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Garden Peach poczęstowała mnie forumowa koleżanka... pyszny pomidor
. Będzie u mnie w przyszłym sezonie.

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
I w dodatku obsypany dużą ilością owoców,które zawiązywał bez problemów Kasiu na wszystkich gronach.Miałem go dwa krzaczki.Z większością pozostałych odmian u mnie już tak dobrze nie było jeśli chodzi o zawiązywanie,szczególnie gdy przyszły upały.Warty zachodu. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Ela, nasionka Ildi mam jeszcze u siebie, więc jeśli chcesz..
Margo- dzięki
, ale udało mi się złożyć zamówienie w AWN i wszystko wskazuje, że załapałam się na nasiona, no chyba, że....
Faworyt :Podzielam opinię co do dobrego smaku Złotego Ożarowskiego- hmmm, ja tez podzielam; gości u mnie od lat
Zaintrygował mnie za to ten Garden Peach
Margo- dzięki

Faworyt :Podzielam opinię co do dobrego smaku Złotego Ożarowskiego- hmmm, ja tez podzielam; gości u mnie od lat

Zaintrygował mnie za to ten Garden Peach

Pozdrawiam, Ela