Siew, a kalendarz księżycowy
Re: Siew, a kalendarz księżycowy
kaLo,
doczytałem do tego momentu :
"Kalendarz ten zmienia się co roku, dlatego też co roku trzeba kupować nowy."
Wprawdzie to już prawie sam koniec tekstu, ale dalej czytać, zwyczajnie mi się nie chce.
Zgadzam się, że co roku np. 15 marca będzie "księżycowo" wyglądał inaczej.
Nie wierzę jednak w to, że będzie to miało jakikolwiek wpływ, na wysiane w tym dniu pomidory.
Za dużo nasion wysiewałem w przeciągu np. prawie całego miesiąca, żeby w to uwierzyć.
Chyba, że różnica ma polegać na o 10 % większych zbiorach z krzaka, o czym wspomniał Ludwik.
Takich testów nie robiłem.
W amatorskiej uprawie pomidorów, teoretyczne 10 % więcej, nie robi mi żadnej różnicy.
Wprawdzie to już prawie sam koniec tekstu, ale dalej czytać, zwyczajnie mi się nie chce.
Zgadzam się, że co roku np. 15 marca będzie "księżycowo" wyglądał inaczej.
Nie wierzę jednak w to, że będzie to miało jakikolwiek wpływ, na wysiane w tym dniu pomidory.
Za dużo nasion wysiewałem w przeciągu np. prawie całego miesiąca, żeby w to uwierzyć.
Chyba, że różnica ma polegać na o 10 % większych zbiorach z krzaka, o czym wspomniał Ludwik.
Takich testów nie robiłem.
W amatorskiej uprawie pomidorów, teoretyczne 10 % więcej, nie robi mi żadnej różnicy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
lunatyk pisze:Mnie to też ciekawi gdyż nie mam takowego kalendarza .zbyszko46 pisze:jerry
W które dni w lutym i w marcu najkorzystniej wysiewać pomidorki i papryki .
Jak spojrzycie na te linki co zapodał Ludwik dla Lutego i Marca,
to znajdziecie, że czas sprzyjający wysiewom jest od 16 do 29 lutego,
a patrząc dla dni owocowych wychodzi, że najlepiej siać pomidory i papryki 20. lub 21. lutego.
Dla marca będzie analogicznie czyli: 01, 18, 19 oraz 20 marca, w godzinach dla 'owocu'.
Ot i cała filozofia.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dużo nie zostało,doczytaj do końca .Jest tam ciekawe i pouczające stwierdzenie.winterek pisze:kaLo,
PS.
Święta wielkanocne też są ruchome i zależą od kwadr księżyca ,ale to nie powód,żeby w nie nie wierzyć
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kaLo!
Poczytałam trochę,po południu powtórka
W południe czeka mnie udział w smutnej uroczystości.
Tak na szybko zapytam,czy mogę posadzić czosnek w tych dniach?
Pozdrawiam Maria.
Poczytałam trochę,po południu powtórka
W południe czeka mnie udział w smutnej uroczystości.
Tak na szybko zapytam,czy mogę posadzić czosnek w tych dniach?
Pozdrawiam Maria.
-
Czosnek powinien się ukorzenić przed nadejściem mrozów,wtedy dobrze zimuje.Jeśli mieszkasz w rejonach cieplejszych, to możesz trochę posadzić i teraz.Zimy jak z pocztówek, to pewnie w tym roku nie będzie.Ostatnie dni tego roku to czas sadzenia i dni "korzeniowe" .Powinno się udać.
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Czy ogórki również w godzinach owocu?jerry pisze:lunatyk pisze:Mnie to też ciekawi gdyż nie mam takowego kalendarza .zbyszko46 pisze:jerry
W które dni w lutym i w marcu najkorzystniej wysiewać pomidorki i papryki .
Jak spojrzycie na te linki co zapodał Ludwik dla Lutego i Marca,
to znajdziecie, że czas sprzyjający wysiewom jest od 16 do 29 lutego,
a patrząc dla dni owocowych wychodzi, że najlepiej siać pomidory i papryki 20. lub 21. lutego.
Dla marca będzie analogicznie czyli: 01, 18, 19 oraz 20 marca, w godzinach dla 'owocu'.
Ot i cała filozofia.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
kaLo!
Dzięki za odpowiedż.
Mogłam wsadzić na początku grudnia,ale przegapiłam.Teraz zapowiadają niskie temperatury.
Mam parę główek to wsadzę i może lekko nakryję.Na prawdziwą zimę to raczej się nie zanosi.
Pozdrawiam Maria.
Dzięki za odpowiedż.
Mogłam wsadzić na początku grudnia,ale przegapiłam.Teraz zapowiadają niskie temperatury.
Mam parę główek to wsadzę i może lekko nakryję.Na prawdziwą zimę to raczej się nie zanosi.
Pozdrawiam Maria.
-
Czosnek zimowy,żeby zawiązał ładne główki,musi się przechłodzić.
Nigdy nie korzystałam z kalendarza księżycowego, ale może w tym roku mi się uda spróbować. Dla mnie 10 procentowa poprawa plonów to naprawde dobrodziejstwo zwłaszcza, że ostatnio plon miałam imponujący
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
W ostatnich dniach w domu znalazłem Ekologiczny Poradnik Księżycowy Magdy Przybylak Zdanowicz
i powiem szczerze że byłam pod wrażeniem że ktoś to kupił , okazało się ze to maja połówka .
Poprzeglądałem to z ciekawości i powiem szczerze że mnie zaciekawiło , czy macie takie opracowanie i jakie opinie są na ten temat . Bardzo mnie to ciekawi , co o tym sądzicie ?
i powiem szczerze że byłam pod wrażeniem że ktoś to kupił , okazało się ze to maja połówka .
Poprzeglądałem to z ciekawości i powiem szczerze że mnie zaciekawiło , czy macie takie opracowanie i jakie opinie są na ten temat . Bardzo mnie to ciekawi , co o tym sądzicie ?
Każdy,co roku zastanawia się nad doborem odpowiedniego czasu do wysiewu warzyw. Posiadamy różne kalendarze i mamy różne interpretacje i przekonania na ten temat. Proponuję Wam mały kwiz . Zabawa polega na tym,aby każdy podał konkretny dzień lub dni, korzystne do wysiewu danej grupy roślin. Zachęcam przede wszystkim do udziału osoby z dłuższym (kilkuletnim) doświadczeniem w tej kwestii.
1. W styczniu dla roślin owocowych (pomidor,papryka): proszę określić dzień - według mnie b.korzystne 22, 23
2.W styczniu dla roślin liściowych (sałata,szpinak,pietruszka naciowa,kapustne,zioła) - b.korzystne 16,17 i dobre 18-24
3.W styczniu dla korzeniowych(rzodkiewka,marchew, seler, ziemniak,cebula itp.)- dobre 21-25
Mało kto już w styczniu wysiewa nasionka,ale to świetna okazja na rozgrzewkę i porównanie naszych teorii.
Zapraszam do zabawy.
1. W styczniu dla roślin owocowych (pomidor,papryka): proszę określić dzień - według mnie b.korzystne 22, 23
2.W styczniu dla roślin liściowych (sałata,szpinak,pietruszka naciowa,kapustne,zioła) - b.korzystne 16,17 i dobre 18-24
3.W styczniu dla korzeniowych(rzodkiewka,marchew, seler, ziemniak,cebula itp.)- dobre 21-25
Mało kto już w styczniu wysiewa nasionka,ale to świetna okazja na rozgrzewkę i porównanie naszych teorii.
Zapraszam do zabawy.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
A pod jaką kategorią umieścić cebulę?
Po raz pierwszy będę ją wysiewała, podobno ta z nasion tak nie robaczywieje jak z dymki?
Pozdrawiam
Po raz pierwszy będę ją wysiewała, podobno ta z nasion tak nie robaczywieje jak z dymki?
Pozdrawiam