Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit

Wrzuć jakieś zdjęcia to będzie można więcej powiedzieć, a na pewno nasza reanimatorka specjalistka ;:225 podpowie ci co najlepiej w tej sytuacji zrobić ;:165
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

niestety tak to wygląda :cry:

Obrazek Obrazek
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ja bym te korzonki wsadziła w podłoże. No i na efekty trzeba będzie trochę poczekac.
Awatar użytkownika
ljlj100
100p
100p
Od: 1 paź 2008, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Iwonko. Twój storczyk nie wygląda źle. Ja bym go przesadziła, tak żeby w podłoże schować część korzonków powietrznych. Tylko ostrożnie z podlewaniem. Ja niedawno kupiłam phalaenopsisa z wszystkimi korzonkami powietrznymi mocno przyciętymi /szpeciły roślinę - tak się wyraziła sprzedawczyni/. Dzisiaj mój biedaczek już wypuszcza nowe.Pozdrawiam i życzę Ci sukcesu. Bożena.
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za zainteresowania i wsparcie. Trochę mnie przeraziły mnie te zgnite korzenie. Ale teraz jestem dobrej myśli:)
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
kwiato_maniaczka
1000p
1000p
Od: 6 lip 2008, o 17:55

Moje storczyki. Proszę o pomoc.

Post »

Wtajcie:) Dostałam od przemiłej koleżanki storczyka, Jest troszkę zaniedbany, tzn, rośnie sobie w ceramicznej osłonce, w zwykłej ziemi uniwersalnej, był bardzo rzadko podlewany:(, Czy może mi ktoś pomóc go uratować? wiem ze musze go przesadzić do nowego podłoża do storczyków i do przezroczystej doniczki. Ale co dalej? skąd mam wiedzieć czy z korzonkami wszystko ok? Ale chyba ok bo pomimo tego że rośnie w zwykłej ziemi uniwersalnej wypuszcza liście:) Nie wiem na jaki kolor kwitł, I czy ma jakieś szanse po uratowaniu jeszcze kiedyś zakwitnąć? Wierzę ze pomożecie mi go uratować:)

Pozdrawiam wszystkie storczykoMANIACZKI:)

Oto zdjęcia opisywanego storczyka:)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj, zgadza się, że storczyka koniecznie musisz przesadzić. Wygląda całkiem nieżle jak na warunki w jakich rośnie, więc na pewno uda Ci się go podkurować. Najważniejsze, to obejrzyj korzonki, muszą być twarde i nie mogą rozłazić się w palcach. Wypłucz korzonki przegotowaną wodą z resztek ziemi i pozostaw do wyschnięcia,jeśli są jakieś zgniłe obetnij i posyp węglem aptecznym. Następnie posadż w lużne podłoże do storczyków( ja najbardziej lubię extra z orchidsklepiku, dostępne jest również w LM) Następnie postaw na podstawce z namoczonym keramzytem i nie podlewaj ok 10 dni.
joga
50p
50p
Od: 21 paź 2008, o 18:40

Post »

Witaj
Na pewno trzeba go przesadzić do nowego podłoża. Najpierw należałoby sprawdzić korzonki. Jak możesz wyciągnij go z doniczki i przepłucz korzenie, najlepiej przegotowaną i odstaną wodą.
Jeżeli zrobisz zdjęcia ocenimy stan korzeni.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Witaj w gronie zarażonych 'wirusem storczykowym'. Twojego storczyka na pewno uda się odratować. Nie takie biedactwa dzięki pomocy storczykowych maniaków, udało się tu przywrócić do zdrowia. Życzę więc powodzenia w jego rekonwalescencji. Nie udzielę porad jak go ratować, bo sama mam zbyt mało doświadczenia, lepiej niech wypowiedzą się bardziej kompetentne osoby.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

A na razie, to przynajmniej wyjmij go z tej ziemi. Nawet, jeśli poleży bez podłoża ze 2 dni, to lepiej, niż w tym błotku.
kwiato_maniaczka
1000p
1000p

Post »

Bardzo wam dziękuje:) Cieszę sie z tak szybkiego odzewu. Storczyk własnie sobie siedzi w garnuszku z wodą, Wkładam moje storczyki do garnka z wodą na godzinkę co 2 tygodnie. Mam jeszcze 2 storczyki oprócz tego, Tylko że już przekwitły. Jutro wyjmę go z doniczki i pokaże wam korzonki, wymyje je i pozwole przeschnąć do poniedziałku. Dopiero wtedy będe mogła kupić podłoże do storczyków i przezroczystą doniczkę.

Napiszcie mi jak się opiekujecie swoimi storczykami, bo nie mam przy nich doświadczenia.

Pozdrawiam serdecznie Asia
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Witam serdecznie Kwiatomaniaczkę ;:109 Chyba dzisiaj widziałam już gdzieś te zdjęcia :D

Ale ten świat mały :D
kwiato_maniaczka
1000p
1000p

Post »

Miło mi Cię gościć u mnie w wątku:) Wiem że masz duże doświadczenie, pomożesz mi ze storczykiem koleżanki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”