Doświetlanie roślin doniczkowych
Re: Doświetlanie roślin doniczkowych
Świetlówki akwarystyczne doskonale znam więc z ich wyborem nie będzie problemu.
Masz jakieś poglądowe zdjęcie jak u Ciebie to wygląda ?
Planuję dwie duże palmy, kilka paproci i kilka mniejszych palm takich jak chamedorea.
Masz jakieś poglądowe zdjęcie jak u Ciebie to wygląda ?
Planuję dwie duże palmy, kilka paproci i kilka mniejszych palm takich jak chamedorea.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
WIdzę że CI się już wspięły do sufitu ;)
Ja muszę doświetlać wszystko ponieważ całość głównie będzie rosła na sztucznym oświetleniu.
Dzięki za fotki.
Jak to jest z tą ziemią próchniczą ? Dodanie drobnej kory załatwia sprawę ?
Ja muszę doświetlać wszystko ponieważ całość głównie będzie rosła na sztucznym oświetleniu.
Dzięki za fotki.
Jak to jest z tą ziemią próchniczą ? Dodanie drobnej kory załatwia sprawę ?
-
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 12:48
czym doświetlićczęść jukki
Witam!
Doświetlam rośliny czterema świetlówkami Sylvania po dwie na dwóch przeciwległych ścianach. Z tego korzysta również jukka. Problem w tym, że światło nie dociera do dolnych liści, szczególnie tych od ściany i liście zaczynają tam żółknąć. Nie mam możliwości postawienia jukki centralnie w pokoju i chciałabym doświetlić ją jakąś żarówką typu ledowego, Pytanie moje : czy to coś pomoże i jaką żarówkę kupić, ile jedną czy dwie? Widzę tego sporo w internecie i na allegro, ale bardzo różnią się ceną. Szukam coś do 60 zł/szt.
Tak wygląda mój problem:
Pozdrawiam
Ela
Doświetlam rośliny czterema świetlówkami Sylvania po dwie na dwóch przeciwległych ścianach. Z tego korzysta również jukka. Problem w tym, że światło nie dociera do dolnych liści, szczególnie tych od ściany i liście zaczynają tam żółknąć. Nie mam możliwości postawienia jukki centralnie w pokoju i chciałabym doświetlić ją jakąś żarówką typu ledowego, Pytanie moje : czy to coś pomoże i jaką żarówkę kupić, ile jedną czy dwie? Widzę tego sporo w internecie i na allegro, ale bardzo różnią się ceną. Szukam coś do 60 zł/szt.
Tak wygląda mój problem:
Pozdrawiam
Ela
- norbert76
Zobacz reflektor/naświetlacz LED najlepiej 30W o zimnej barwie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 12:48
Czy on powstrzyma opadaniu liści juki?
---3 sty 2016, o 22:47 ---
?
Oglądam na allegrooo te reflektory i trochę się dziwię, że one nie mają wtyczek. Jak to podłączyć do kontaktu?
---3 sty 2016, o 22:47 ---
?
Oglądam na allegrooo te reflektory i trochę się dziwię, że one nie mają wtyczek. Jak to podłączyć do kontaktu?
- norbert76
1. Powinno zminimalizować problem, choć możesz też sukcesywnie co jakiś czas obracać roślinę wokół osi. Dzięki temu światło będzie docierać do całej rośliny. Powinnaś wiedzieć, że Juki powinny mieć słoneczne stanowisko, bo duże zapotrzebowanie nie tylko na same światło, więc doswietlając tylko w części zrekonpensujesz niedobory słońca.
2. Trzeba dokupić w sklepie elektrycznym, albo markecie budowlanym wtyczkę z kablem i polutować ze sobą przewody.
2. Trzeba dokupić w sklepie elektrycznym, albo markecie budowlanym wtyczkę z kablem i polutować ze sobą przewody.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Zibi właśnie oglądam Twój regał i kombinuję ;)
Mam taki metalowy, marketowy który mogłabym wykorzystać. Połka 75cm, szerokośc 30cm
Czy jeśli regał będzie stał przy oknie wschodnim to czy na półkę wystarczy zamontować 1 belkę świetlówkową +
świetlówkę liniową T8, 18W, 6500K, SPECTRUM ? (to będzie ok. ~1300lm) Do tego odbłyśnik.
Czy jednak lepiej 36W ? Tyle, że przy 4 półkach robi mi się 144W
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Nigdy nie ustawiałem regału przy oknie Jedna 18W świetlówka może być trochę za mało , siewka może wybiegać w górę i będzie problem . Może lepiej dwie lub trzy pólki lepiej wykorzystane ? Mniejsze doniczki lub więcej oczek w multiplacie ? Przyznam szczerze że w ubiegłym sezonie nie odczułem wielkiego skoku opłat za energię , a siewek trochę zrobiłem (5500 szt)
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Próbowałem takim naświetlaczem doświetlić, ale moje rośliny nie reagowały na takie oświetlenie i pozostałem na hps ( sodówki).norbert76 pisze:Zobacz reflektor/naświetlacz LED najlepiej 30W o zimnej barwie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- norbert76
U mnie się sprawdzają, ale należy wziąć pod uwagę, jakie rośliny doświetlasz - jakie mają wymagania świetlne.
Reflektorów LED używam do roślin o mniejszym zapotrzebowaniu na światło. Normalnie używam świetlówek o temp. barwowej 10000 i 8500 K.
HPS raczej nie nadają się do amatorskiej uprawy, bo raz są prądożerne, druga sprawa, obszar który doświetlają nie jest duży. Dlatego na większym obszarze potrzeba ich trochę, a to podwyższa koszty. Nie mówiąc już o kosztach ich zakupu.
Reflektorów LED używam do roślin o mniejszym zapotrzebowaniu na światło. Normalnie używam świetlówek o temp. barwowej 10000 i 8500 K.
HPS raczej nie nadają się do amatorskiej uprawy, bo raz są prądożerne, druga sprawa, obszar który doświetlają nie jest duży. Dlatego na większym obszarze potrzeba ich trochę, a to podwyższa koszty. Nie mówiąc już o kosztach ich zakupu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Za bardzo w to się nie wtajemniczam, ale mimo że sodówki są energochłonne, to jednak dają dużo dobrego światła dla roślin i raczej przewyższają oświetlenie ledowe, oczywiście te o paśmie dla roślin.
pozdrawiam Ludwik
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Dziękuję, zostanę przy 36WZibi_41 pisze:Nigdy nie ustawiałem regału przy oknie Jedna 18W świetlówka może być trochę za mało , siewka może wybiegać w górę i będzie problem . Może lepiej dwie lub trzy pólki lepiej wykorzystane ? Mniejsze doniczki lub więcej oczek w multiplacie ? Przyznam szczerze że w ubiegłym sezonie nie odczułem wielkiego skoku opłat za energię , a siewek trochę zrobiłem (5500 szt)
U mnie jest już tyle urządzeń dodatkowych, że co 2 miesiące chwytam się za głowę ;)
Przez to kombinuję ;)