Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Grau
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2015, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doświetlanie roślin doniczkowych

Post »

Świetlówki akwarystyczne doskonale znam więc z ich wyborem nie będzie problemu.
Masz jakieś poglądowe zdjęcie jak u Ciebie to wygląda ?
Planuję dwie duże palmy, kilka paproci i kilka mniejszych palm takich jak chamedorea.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na szybko zrobione :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Co do Chamedory, to ona raczej nie potrzebuje być doświetlana.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Grau
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2015, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WIdzę że CI się już wspięły do sufitu ;)
Ja muszę doświetlać wszystko ponieważ całość głównie będzie rosła na sztucznym oświetleniu.
Dzięki za fotki.
Jak to jest z tą ziemią próchniczą ? Dodanie drobnej kory załatwia sprawę ?
elaela13
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 12:48

czym doświetlićczęść jukki

Post »

Witam!
Doświetlam rośliny czterema świetlówkami Sylvania po dwie na dwóch przeciwległych ścianach. Z tego korzysta również jukka. Problem w tym, że światło nie dociera do dolnych liści, szczególnie tych od ściany i liście zaczynają tam żółknąć. Nie mam możliwości postawienia jukki centralnie w pokoju i chciałabym doświetlić ją jakąś żarówką typu ledowego, Pytanie moje : czy to coś pomoże i jaką żarówkę kupić, ile jedną czy dwie? Widzę tego sporo w internecie i na allegro, ale bardzo różnią się ceną. Szukam coś do 60 zł/szt.
Tak wygląda mój problem:

Obrazek
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zobacz reflektor/naświetlacz LED najlepiej 30W o zimnej barwie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
elaela13
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 12:48

Post »

Czy on powstrzyma opadaniu liści juki?

---3 sty 2016, o 22:47 ---
?
Oglądam na allegrooo te reflektory i trochę się dziwię, że one nie mają wtyczek. Jak to podłączyć do kontaktu?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1. Powinno zminimalizować problem, choć możesz też sukcesywnie co jakiś czas obracać roślinę wokół osi. Dzięki temu światło będzie docierać do całej rośliny. Powinnaś wiedzieć, że Juki powinny mieć słoneczne stanowisko, bo duże zapotrzebowanie nie tylko na same światło, więc doswietlając tylko w części zrekonpensujesz niedobory słońca.

2. Trzeba dokupić w sklepie elektrycznym, albo markecie budowlanym wtyczkę z kablem i polutować ze sobą przewody.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Zibi_41 pisze:W oparciu o takie świetlówki mam zbudowany regał dla siewek :

Obrazek

Sprawdza się doskonale. W terrarium do wentylacji raczej wystarczą otwory z obu stron obudowy oświetleniowej , którą dla lepszego wykorzystania światła najlepiej wyłożyć folią aluminiową lub lusterkami :uszy
Zibi właśnie oglądam Twój regał i kombinuję ;)
Mam taki metalowy, marketowy który mogłabym wykorzystać. Połka 75cm, szerokośc 30cm
Czy jeśli regał będzie stał przy oknie wschodnim to czy na półkę wystarczy zamontować 1 belkę świetlówkową +
świetlówkę liniową T8, 18W, 6500K, SPECTRUM ? (to będzie ok. ~1300lm) Do tego odbłyśnik.
Czy jednak lepiej 36W ? Tyle, że przy 4 półkach robi mi się 144W
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Nigdy nie ustawiałem regału przy oknie :roll: Jedna 18W świetlówka może być trochę za mało , siewka może wybiegać w górę i będzie problem . Może lepiej dwie lub trzy pólki lepiej wykorzystane ? Mniejsze doniczki lub więcej oczek w multiplacie ? Przyznam szczerze że w ubiegłym sezonie nie odczułem wielkiego skoku opłat za energię , a siewek trochę zrobiłem (5500 szt) :uszy
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

norbert76 pisze:Zobacz reflektor/naświetlacz LED najlepiej 30W o zimnej barwie.
Próbowałem takim naświetlaczem doświetlić, ale moje rośliny nie reagowały na takie oświetlenie i pozostałem na hps ( sodówki).
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie się sprawdzają, ale należy wziąć pod uwagę, jakie rośliny doświetlasz - jakie mają wymagania świetlne.
Reflektorów LED używam do roślin o mniejszym zapotrzebowaniu na światło. Normalnie używam świetlówek o temp. barwowej 10000 i 8500 K.
HPS raczej nie nadają się do amatorskiej uprawy, bo raz są prądożerne, druga sprawa, obszar który doświetlają nie jest duży. Dlatego na większym obszarze potrzeba ich trochę, a to podwyższa koszty. Nie mówiąc już o kosztach ich zakupu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Za bardzo w to się nie wtajemniczam, ale mimo że sodówki są energochłonne, to jednak dają dużo dobrego światła dla roślin i raczej przewyższają oświetlenie ledowe, oczywiście te o paśmie dla roślin.
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Zibi_41 pisze:Nigdy nie ustawiałem regału przy oknie :roll: Jedna 18W świetlówka może być trochę za mało , siewka może wybiegać w górę i będzie problem . Może lepiej dwie lub trzy pólki lepiej wykorzystane ? Mniejsze doniczki lub więcej oczek w multiplacie ? Przyznam szczerze że w ubiegłym sezonie nie odczułem wielkiego skoku opłat za energię , a siewek trochę zrobiłem (5500 szt) :uszy
Dziękuję, zostanę przy 36W :)
U mnie jest już tyle urządzeń dodatkowych, że co 2 miesiące chwytam się za głowę ;)
Przez to kombinuję ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”