Przydomowa hodowla kur cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowa hodowla kur

Post »

whitedame pisze:A ja myślałam, że nie da się hodować 2 kur, tylko musi być stadko + kogut?
A co do sąsiadów to niestety do wyrozumiałych nie należą. Już kiedyś dalsza sąsiadka miała małe stadko, ale kogut za wcześnie piał a cisza nocna jest od 22-6 rano. Biedny za niewiedzę zapłacił głową, podobnie jak jego harem.
Czy Wy nadal myślicie, że jesteśmy wolni? Mnie się czasami wydaje, że obroża zaciska mi się na szyi.

Kogut jest potrzebny jeśli z jajek chcemy mieć kurczaki
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie są dwa koguty i pięknie pieją, nie wiem jak podoba się sąsiadom, bo na razie mi nic nie mówili, przecież mieszkam na wsi.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

U mnie było prawie 20 kogutków z własnego lęgu Teraz jest 4. Fajnie było słychać z każdej strony koguty nie tylko moje ale i sąsiadów. Porankiem każdy opiewał swój teren a i często chórkiem w ,,cienkim" tenorze. Mojego starego koguciorka żaden nie przebił jego baryton :D Jedynie wiem , że sąsiedzi bardzo reagowali na perliczki jak się rozdarły i podfrunęły.Wiadomo i dla mnie było , że coś z lasu lezie.
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

Jolek w chwili obecnej posiadam z kur : zielononóżki.
Jako atrakcję dla dzieci które nas odwiedzają posiadamy: gęsi, kaczki staropolskie , perliki, indyki i przepiórki. Z większych zwierzaków kuca kozy i króliki.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, to masz wspaniałą różnorodność :D i chodzenia wokół tego.
Jak znajdziesz czas to uracz nas zdjęciami swego inwentarza :D Nie ma to jak porą zimową pooglądać dobrostan innych :D
Ja cały czas biję się z myślami - dokupić indyki czy gęsi :roll: Jednak gdy rozsądnie pomyślę że, zostanę z tym sama to moja euforia pada . W każdym bądź razie mam kwokę i za jakiś czas będą nierasowe kurczęta, jak ja to mówię ,,mix z mixsa po mixsie miksowym" :D
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gęsi są smaczniejsze i lepiej dostosowane do naszych warunków. No i jak się nie zje to latami będą niosły.
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p

Post »

Gęsi strasznie się drą , mój szwagier mawia ,że śpiewają . Gaski i kaczki robią straszny syf przy poidłach oraz błoto na wybiegu.
Indyki znów nie do końca są normalne czasami przez kilka minut indyczka potrafi gonić na wybiegu koguta . Każda rasa ptaków ma swoje plusy i minusy . Cała trawę z kosiarki zjadają u mnie ptaki , niewielką ilość dostaje koń.

Niestety nie jest to mój ptak . Zdjęcie zrobiłem u kolegi ,ale jest śmiechowy.
Obrazek
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Oto mój zwierzyniec :wink: Podobno to pani gąska i pan gąsior. Generalnie kupione latem przeznaczeniem na pożarcie, ale póki co nikt się nie kwapi do zakończenia im żywota. Tym bardziej, że są bardzo przyjazne.

W związku z tym mam pytania, jak długo mogą żyć by potem były jeszcze "jadalne", od kiedy gęś powinna nieść jaja (o ile jedna to gęś, bo zupełnie się nie znam) i czy warto liczyć na młode jeśli są z jednego gniazda?

Obrazek
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p

Post »

Ewikk one przez wiele lat będą jadalne tylko po jakimś czasie rosół będziesz musiała zacząć gotować w czwartek aby w niedziele mięsko było miętki :;230 :;230
Jak poznać płeć u ptaków ;:162
U góry zawsze będzie facet :D
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Post »

Ile Wy macie lat, że nie poznajecie płci? Ostatnio na święta kupiłam mojej ośmioletniej wnuczce konika schleich. To takie cudo, o którym nie słyszałam ale powiedziała mi, że takie zbiera. Ok. Poszłam do sklepu, powiedziałam pani, że chcę takiego konika, wybrałam takiego który mi sie najbardziej podobał i kupiłam. Moja wnuczka jak dostała ucieszyła się bardzo bo dostała ogiera a jeszcze nie miała. Zrobiłam oczy jak 5-zł i pytam się skąd wie, że to ogier. Wtedy odróciła konia do góry nogami i pokazała mi " o po tym"
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Ekhm, u konika chyba łatwiej rozpoznać niż u gęsi, ale może się mylę :wink:
U góry zawsze będzie facet :D
No cóż, gorzej jak to dwóch facetów, albo dwie kobitki są.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gąska, jak każda kobietka lubi nosić biżuterię, to należy szukać, czy ma coś na szyi. A zaloty , to jej gąsior wybija co jakiś czas z głowy.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hafciarz fotka super :D Bidule wyprostowane aby wzrostem dorównać :D Chyba go mają za wzorzec ile jeszcze muszą urosnąć ;:306 .

minohiki sugerując się Twoim loginem myślałam , że hodujesz te egzotyczne kury.

ewikk77 gąski śliczne. Ja totalnie nie znam się na nich. Ponoć jeśli to parka to będą różnić się między sobą .Może da się je też odróżnić po głosie jaki wydają między sobą, ponoć ,,facet syczy".
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”