Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- ljlj100
- 100p
- Od: 1 paź 2008, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Iwonko. Twój storczyk nie wygląda źle. Ja bym go przesadziła, tak żeby w podłoże schować część korzonków powietrznych. Tylko ostrożnie z podlewaniem. Ja niedawno kupiłam phalaenopsisa z wszystkimi korzonkami powietrznymi mocno przyciętymi /szpeciły roślinę - tak się wyraziła sprzedawczyni/. Dzisiaj mój biedaczek już wypuszcza nowe.Pozdrawiam i życzę Ci sukcesu. Bożena.
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję bardzo za zainteresowania i wsparcie. Trochę mnie przeraziły mnie te zgnite korzenie. Ale teraz jestem dobrej myśli:)
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają
-
- 1000p
- Od: 6 lip 2008, o 17:55
Moje storczyki. Proszę o pomoc.
Wtajcie:) Dostałam od przemiłej koleżanki storczyka, Jest troszkę zaniedbany, tzn, rośnie sobie w ceramicznej osłonce, w zwykłej ziemi uniwersalnej, był bardzo rzadko podlewany:(, Czy może mi ktoś pomóc go uratować? wiem ze musze go przesadzić do nowego podłoża do storczyków i do przezroczystej doniczki. Ale co dalej? skąd mam wiedzieć czy z korzonkami wszystko ok? Ale chyba ok bo pomimo tego że rośnie w zwykłej ziemi uniwersalnej wypuszcza liście:) Nie wiem na jaki kolor kwitł, I czy ma jakieś szanse po uratowaniu jeszcze kiedyś zakwitnąć? Wierzę ze pomożecie mi go uratować:)
Pozdrawiam wszystkie storczykoMANIACZKI:)
Oto zdjęcia opisywanego storczyka:)
Pozdrawiam wszystkie storczykoMANIACZKI:)
Oto zdjęcia opisywanego storczyka:)
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Witaj, zgadza się, że storczyka koniecznie musisz przesadzić. Wygląda całkiem nieżle jak na warunki w jakich rośnie, więc na pewno uda Ci się go podkurować. Najważniejsze, to obejrzyj korzonki, muszą być twarde i nie mogą rozłazić się w palcach. Wypłucz korzonki przegotowaną wodą z resztek ziemi i pozostaw do wyschnięcia,jeśli są jakieś zgniłe obetnij i posyp węglem aptecznym. Następnie posadż w lużne podłoże do storczyków( ja najbardziej lubię extra z orchidsklepiku, dostępne jest również w LM) Następnie postaw na podstawce z namoczonym keramzytem i nie podlewaj ok 10 dni.
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Witaj w gronie zarażonych 'wirusem storczykowym'. Twojego storczyka na pewno uda się odratować. Nie takie biedactwa dzięki pomocy storczykowych maniaków, udało się tu przywrócić do zdrowia. Życzę więc powodzenia w jego rekonwalescencji. Nie udzielę porad jak go ratować, bo sama mam zbyt mało doświadczenia, lepiej niech wypowiedzą się bardziej kompetentne osoby.
-
- 1000p
Bardzo wam dziękuje:) Cieszę sie z tak szybkiego odzewu. Storczyk własnie sobie siedzi w garnuszku z wodą, Wkładam moje storczyki do garnka z wodą na godzinkę co 2 tygodnie. Mam jeszcze 2 storczyki oprócz tego, Tylko że już przekwitły. Jutro wyjmę go z doniczki i pokaże wam korzonki, wymyje je i pozwole przeschnąć do poniedziałku. Dopiero wtedy będe mogła kupić podłoże do storczyków i przezroczystą doniczkę.
Napiszcie mi jak się opiekujecie swoimi storczykami, bo nie mam przy nich doświadczenia.
Pozdrawiam serdecznie Asia
Napiszcie mi jak się opiekujecie swoimi storczykami, bo nie mam przy nich doświadczenia.
Pozdrawiam serdecznie Asia
-
- 1000p