Euphorbia trigona
-
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomocy... co sie dzieje ? ... ratunku...
Lepiej zająć się odnogami, większa pewność, że się ukorzenią z sukcesem. Wilczomlecze szybko rosną, więc nie ma co rozpaczać.
Jeśli się zdecydujesz ciąć to tnij do momentu,aż w przekroju będzie widoczna zdrowa tkanka bez przebarwień (będzie ciężko z uwagi na cieknący biały sok). Taki cięty badyl będzie trudno ukorzenić, a i ryzyko utraty bocznych odrostów istnieje. Przed cięciem załóż okulary i rękawiczki, przypadkiem nie pocieraj oczu.
Ten najniższy odrost jest też zainfekowany zgnilizną, a te piętro wyżej po obu stronach chyba też
Jeśli się zdecydujesz ciąć to tnij do momentu,aż w przekroju będzie widoczna zdrowa tkanka bez przebarwień (będzie ciężko z uwagi na cieknący biały sok). Taki cięty badyl będzie trudno ukorzenić, a i ryzyko utraty bocznych odrostów istnieje. Przed cięciem załóż okulary i rękawiczki, przypadkiem nie pocieraj oczu.
Ten najniższy odrost jest też zainfekowany zgnilizną, a te piętro wyżej po obu stronach chyba też
Andrzej
Niezwykle istotne !!! Sok wilczomlecza ma właściwości drażniące i niektórzy mogą silnie na niego reagować. Polecam rękawiczki gumowe i okulary. Unikaj kontaktu soku ze skórą, twarzą, oczami itd. Zapach soku też jest specyficzny. Ucięte kawałki wilczomlecza zabezpiecz papierowym ręcznikiem do czasu aż rana na roślinie przeschnie. Potem niech sadzonki przeschną przez tydzień i ukorzeniaj je w przepuszczalnym podłożu. Powodzenia
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tnąc takiego badyla to puści sporo soku bo będzie cięty w miejscu gdzie jest dosyć gruby przekrój. Tydzień to może być mało aby się takie coś zasklepiło. Węgiel drzewny będzie pomocny....
Piszesz nawozie hm.... z zdjęć widzę ze dałeś ziemię bez dodatku piasku czy żwiru do tego dolałeś nawozem to może wiele tłumaczyć....
Nie widzę aby były liście.... w jakich warunkach go trzymasz? Zimą jak jest ciemniej powinny się ładnie odbudować bo latem przy słonecznym stanowisku mogą karłowacieć bądź tracić całkowicie. A tu już ich nie ma... miał je wcześniej czy właśnie po przesadzeniu padły?
Piszesz nawozie hm.... z zdjęć widzę ze dałeś ziemię bez dodatku piasku czy żwiru do tego dolałeś nawozem to może wiele tłumaczyć....
Nie widzę aby były liście.... w jakich warunkach go trzymasz? Zimą jak jest ciemniej powinny się ładnie odbudować bo latem przy słonecznym stanowisku mogą karłowacieć bądź tracić całkowicie. A tu już ich nie ma... miał je wcześniej czy właśnie po przesadzeniu padły?
nigdy nie mial lisci.
moze to inna odmiana ?
zawsze tak wygladal.
mysle, ze utne go tam gdzie jest niebieska kreska a te czlony ponizej jej postaram sie wyratowac - co szkodzi.
ziemia byla specjalna do kaktusow a kaktus przeprowadzal sie 14 miesiecy temu. Zawsze stal z dala od okna.
Mam go od 5 lat i nigdy nic z nim sie nie dzialo.
Od czasu do czasu tylko pokazywal sie bialy zaciek od soku (najwyzszej czesci) - po prostu byl wycierany.
Moze to faktycznie ten nawoz w plynie...
moze to inna odmiana ?
zawsze tak wygladal.
mysle, ze utne go tam gdzie jest niebieska kreska a te czlony ponizej jej postaram sie wyratowac - co szkodzi.
ziemia byla specjalna do kaktusow a kaktus przeprowadzal sie 14 miesiecy temu. Zawsze stal z dala od okna.
Mam go od 5 lat i nigdy nic z nim sie nie dzialo.
Od czasu do czasu tylko pokazywal sie bialy zaciek od soku (najwyzszej czesci) - po prostu byl wycierany.
Moze to faktycznie ten nawoz w plynie...
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: Euphorbia trigona
Zimą nie nawozi się sukulentów, to podstawowa zasada. A już tym bardziej w połączeniu ze świeżą ziemią.
Tak samo nie nawozi się, gdy podłoże jest całkowicie suche, bo można spalić korzenie.
Tak samo nie nawozi się, gdy podłoże jest całkowicie suche, bo można spalić korzenie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
i po operacji... oto zdjecia
na pierwszym zdjeciu miejsce sciecia "pnia" - uciety nieco wyzej niz niebieska linia na zdjeciach wczesniej.
przy pierwszym scieciu "lamowka" w niektorych miejscach byla siwa.
a srodek na nakorzeniania mam taki....
poczekam kilka dni az nieco zaschna miejsca naciec, posypie i lekko wcisne w jakis piasek.
Chyba, ze cos zle zrozumialem
Dzięki za pomoc.
na pierwszym zdjeciu miejsce sciecia "pnia" - uciety nieco wyzej niz niebieska linia na zdjeciach wczesniej.
przy pierwszym scieciu "lamowka" w niektorych miejscach byla siwa.
a srodek na nakorzeniania mam taki....
poczekam kilka dni az nieco zaschna miejsca naciec, posypie i lekko wcisne w jakis piasek.
Chyba, ze cos zle zrozumialem
Dzięki za pomoc.
Euphorbia zagadkowa choroba
Witam szanownych forumowiczów, moje 2 euphorbie (ok. 6 letnie) w tym roku na wiosnę zaatakowało coś dziwnego i rozprzestrzenia się w dużym tempie pojawiają się brunatne plamy i miejscami biały nalot, nie zaobserwowałam żadnych szkodników.
Bardzo proszę o pomoc co to za ustrojstwo i co z tym począć.
http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... g~original
Zdjęcia są zbyt duże dlatego zamieniłem je na linki. Tomek/blabla
Bardzo proszę o pomoc co to za ustrojstwo i co z tym począć.
Zdjęcia są zbyt duże dlatego zamieniłem je na linki. Tomek/blabla
- Agnieszka Gie
- 100p
- Od: 15 maja 2008, o 16:41
Nie przestawiałaś jej ostatnio? Moja dostała podobnych plam gdy ją wystawiłam na zewnątrz i poparzyła się od słońca. Z tą różnicą, że plamy się już nie rozprzestrzeniają.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Czy ktoś się orientuje co zrobić, żeby czerwona trigona (rubra) miała piękne czerwone wybarwienie?
Mniej światła, więcej światła, bardziej sucho, bardziej mokro, więcej wiatru, coś w podłożu?...
Moja zapowiadała się pięknie, a teraz zaczyna zielenieć i nie wiem czemu
Mniej światła, więcej światła, bardziej sucho, bardziej mokro, więcej wiatru, coś w podłożu?...
Moja zapowiadała się pięknie, a teraz zaczyna zielenieć i nie wiem czemu
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 sty 2016, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wilczomlecz trójżebrowy
Witam, mam wilczomlecza. Towarzyszy mi od kilku lat i jest dla mnie bardzo ważny. Jak dostalam go byl juz wysoki. Nie zmienialam doniczki. Od jakiegoś czasu odnogi zrobiły się wąskie i trochę miękki. Przy koncach troche sie odchylają. Uwielbiam kaktusy i sukulenty i wydawalo mi sie, że wiem jak się nimi ,, opiekować,, ale teraz sama juz nie wiem. Nie sadze bym przelała. Główny pień jest twardy. Przesuszylam-nie wiem czy się da... Bardzo prosze o wskazówki co dalej.
POZDRAWIAM
BEATA H.
POZDRAWIAM
BEATA H.
Re: Wilczomlecz trójżebrowy
Witaj.Jeśli możesz zrób zdjęcie i wstaw je tutaj.To się zobaczy co i jak.
- Klecanka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 gru 2015, o 14:54
Sprecyzuj może to "od jakiegoś czasu" jeśli oznacz to, od jesieni kiedy dzień stawał się coraz krótszy to zapewne się wyciągnął - efekt wysokiej temperatury, braku światła i podlewania. Jeżeli problem pojawił się wcześniej to może oznaczać to zarówno brak światła np. roślina stoi na północnym oknie albo w głębi pokoju jak również zagłodzenie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 sty 2016, o 22:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.