Fasolka szparagowa cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fasolka szparagowa cz.2

Post »

Mnie w tym roku bardzo zaskoczyła fasolka tyczna 'GOLD MARIE'. Pomimo suszy wydawała obfity plon a same strąki choć były bardzo długie do końca były bez włókniste. Jedyny jej minus , że już we IX praktycznie kończyła plonowanie gdy tymczasem karłowe wznowiły wzrost i owocowanie ale już nie tak obfite. Jedna z późnych fasoli fioletowych tycznych nawet nie zdążyła wydać plonu bo zaczęła kwitnąć jak minęły upały.
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja uwielbiam fasolką szparagową , jeszcze nie mam nasion ale posadzę na pewno w większej ilości .
Wiem że to było już ze sto razy ale jakie będziecie sadzić u siebie pewniaki .
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

U mnie pewniakiem nr 1 jest Złota Saxa, myslę jeszcze nad zielonymi.
Pozdrawiam, Marta.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Mój typ to oczywiście Goldpantera - tak duuuuży zbiór fasolki miałam pierwszy raz, nie do przejedzenia. I długo kwitnie. Miałam już jej przesyt i zostawiłam na nasiona, nie pamiętam czy na torebce była oznakowana F1 i chyba pójdzie do gara na grochówkę. Natomiast na fioletowej AMETYST zawiodłam się, jeszcze nie dorosły strąki a już dojrzewała.
Pozdrawiam! Gienia.
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie pewniakiem będzie Ferrari.Uprawiałam ją w minionym sezonie pierwszy raz i bardzo mi się spodobała. Plenna, długie strąki, długo owocuje i w dodatku smaczna. A ja generalnie za zieloną szparagową nie przepadam, wolę żółtą. A ta mi wyjątkowo smakowała.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gienia1230 pisze:Mój typ to oczywiście Goldpantera - nie pamiętam czy na torebce była oznakowana F1
Nie była.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo, to spróbuję ją posadzić ze swoich nasion, może powtórzy cechy, jest naprawdę plenna i smaczna.
Dzięki Podjadku !
Pozdrawiam! Gienia.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Ja od lat mam sprawdzoną Koronę.Jest trochę drobniejsza niż inne odmiany,ale zawsze dawała obfite zbiory.Postaram się o Sonestę.Podobno pięknie wygląda,dobrze smakuje i ma silny system korzeniowy,co na moich piaskach jest b. istotne.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Noo nie wiem Kalo, siałam Sonestę u starszego syna w Farmingdale na piaseczku w 2014r, wzbogaconym o wór ziemi kompostowej ze sklepu. Wynik był żałosny. Strąki drobne i krótkie, no drobniutkie. Posiałam całą torebkę -to chyba było 30g, ciężko było uzbierać do obiadu dla 4 osób. To co zerwałam syn pożarł w parę sekund. Owszem, smaczna jest. A kupując kierowałam się myślą, że jest to fasolka do wielokrotnego ręcznego zbioru- takiej właśnie szukałam. Bo miejsca nie mam na tyle, by co 3 tyg. siać na następnej grządce. Trzeba by chyba posiać ze 20 m2, by do obiadu starczyło, zwłaszcza jak się ma w rodzinie takich fasolkożerców :D. W ub. roku posiałam tam (w Farmingdale) i tu, w Branchburgu Goldpanterę. I tu i tam owocowała rewelacyjnie, synowa zamroziła parę półgalonowych woreczków. I ja tutaj też, mimo że wszyscy lubimy fasolkę, nie dało się jeść codziennie. Nawet rozdawałam rodzinie a i sąsiadom też. Warto było widzieć ich miny, te rozdziawione gęby- :tan !! Bo żółtą fasolkę tu spotkałam tylko na lokalnym bazarku u rolników i na dodatek cenią ją sobie wysoko- drogo.
Pozdrawiam! Gienia.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za info. ;:180 .W takim razie dam sobie spokój.Tym bardziej,że mam kilka różnych odmian z poprzednich lat.Zrobię próbę kiełkowania,bo niektóre nasiona są już po terminie.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

:wit
Miałam w zeszłym roku Sonestę sianą z oryginalnych nasion i taka sama opinia jak gienia1230.U mnie sprawdza się

http://www.torseed.pl/oferta/nasze-odmi ... ia/?page=2 jest rewelacyjna smaczna i wysoki plon , bardzo sobie radzi w niekorzystnych warunkach
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zielone niskie fasole mam: Poseidon - http://www.floraland-nasiona.pl/poseidon i Option -nie ma w sieci jakichkolwiek informacji.Firma "Gartenland" z Praktikera.Miał ktoś tą odmianę?.Opis jest zachęcający.(jak w Soneście ? ;:202 )
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Witajcie, czy uprawiał może ktoś taką odmianę: Lingua Di Fuoco? Szparagowa, tyczna, średniorosnąca 180-190 cm, średniowczesna. Jeśli tak to prosiłbym o opinie czy u nas się ona sprawdza. Chodzi o odmianę tyczną, nie karłową.
Pozdrawiam,
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”