Wszystko o pomidorach cz. 11
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 11
Miałem cztery odmiany:Alladdin's Lamp - Japanese Black Trifele - Mazarini i Oslinye Ushi w tym roku.
Wschody praktycznie 100% a jeśli chodzi o smak,wygląd i wielkość podanych owoców wszystko by się zgadzało-praktycznie bo smakowo i to bez dwóch zdań najlepszy okazał się Oslinye Ushi(rewelacja smaku) a najmniej wyrazisty(albo to kwestia mojego smaku) był Aladdin's Lamp-dodatkowo wrażliwy na SZW.
Wschody praktycznie 100% a jeśli chodzi o smak,wygląd i wielkość podanych owoców wszystko by się zgadzało-praktycznie bo smakowo i to bez dwóch zdań najlepszy okazał się Oslinye Ushi(rewelacja smaku) a najmniej wyrazisty(albo to kwestia mojego smaku) był Aladdin's Lamp-dodatkowo wrażliwy na SZW.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Testowałem w bieżącym roku ponad 20 odmian pomidora z Pom. Dol. Jedna odmiana nie skiełkowała.
Owoce i krzaki odpowiadają opisowi podanemu w ofercie. Na następny sezon zamówiłem zamówiłem i
otrzymałem kilkanaście odmian pomidorów .
Pozdrawiam. Stanisław.
Owoce i krzaki odpowiadają opisowi podanemu w ofercie. Na następny sezon zamówiłem zamówiłem i
otrzymałem kilkanaście odmian pomidorów .
Pozdrawiam. Stanisław.
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Pytanie laika: Czy pomidor gruntowy posadzony w folii będzie jakoś cierpiał z tego powodu?
Pozdrawiam. Sławka
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Zależy jaką odmianę się posadzi, to tak samo jak z ludźmi, Eskimosom będzie nieco za gorąco w Afryce, Europejczycy jako tako wszędzie zniosą inne warunki.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
Podejrzewam ze sekimos by ograniczył pocieranie nosa , tak samo jak pomidor wiązanie , plonowanie
ale to moje zdanie .
Murzyn w zimie w kalabri ubiera czapkę i kożuch bo mu zimno .
ale to moje zdanie .
Murzyn w zimie w kalabri ubiera czapkę i kożuch bo mu zimno .
Na pewno gdzieś już była o tym mowa, ale....Mam pytanko dotyczące zbierania nasion z pomidorów, które nie daje mi spokoju. Czy do siewu nadają się jedynie te wybrane z pomidorów ktore w pełni dojrzały na krzaku? Zastanawiam się ponieważ zazwyczaj zrywam pomidorki kiedy pojawi się na nim rumień (większy czy mniejszy ) i daję dojrzeć w domu - działka ROD i różne rzeczy różnych ludzi kuszą- czy nasiona z takich pomidorów nadają sie do siewu?
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nasionka z pomidorków dojrzewających w domu jak najbardziej nadają się do odzyskania, muszą tylko być zdrowe i dojrzeć w pomieszczeniu.
Ja też upatrzone na nasionka pomidorki zrywałam wcześniej, bo było wielu zwolenników "degustacji" bez zgody właścicielów, jedynie zielonym pomidorkom pozwoliłam wisieć na krzaku, na nich to złodzieje jeszcze się nie znali.
Pozdrawiam
Ja też upatrzone na nasionka pomidorki zrywałam wcześniej, bo było wielu zwolenników "degustacji" bez zgody właścicielów, jedynie zielonym pomidorkom pozwoliłam wisieć na krzaku, na nich to złodzieje jeszcze się nie znali.
Pozdrawiam
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posadź same zielone odmiany a zwolennicy degustacji odpuszczą.
Ja tak robię Pierwszy rząd od alejki to zawsze zielone odmiany, potem koktajlowe i dopiero dalej wiekoowocowe odmiany. Zrywam też zapalone wyrośnięte owoce, odkąd tak robię, skończyły się kradzieże.
Kiedyś na FO przeczytałem uwagę Ani Kozuli, że wybiera nasiona z zupełnie zielonego (niedojrzałego) pomidora, po to, by móc wysiać je jak najszybciej. Ania w ten sposób walczyła o dwa "sezony" w roku, co przy uprawie krzyżówek ma niebagatelne znaczenie.lunatyk pisze: Czy do siewu nadają się jedynie te wybrane z pomidorów ktore w pełni dojrzały na krzaku?
Trudno podejrzewać Anię o niekompetencję.
Pozdrawiam
Ja nie pozwalam dojrzeć w pełni w szklarni dużym egzemplarzom o deliktnejPatiLu pisze:Zastanawiam się ponieważ zazwyczaj zrywam pomidorki kiedy pojawi się na nim rumień (większy czy mniejszy ) i daję dojrzeć w domu
skórce. Lekka zmiana koloru i zrywam, pozwalam dojrzeć w domu.
Takie właśnie pomidorki mają tendencję do pękania na skutek wahań temperatury, wilgotności.
Dzięki temu zabiegowi nie mam popękanych.
Dotyczy np. Brad's Black Heart, Kalman i inne.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Nie mam szklarni, ale w gruncie zbieram zapalone. Przy takich upałach, no bo podejrzewam, że to przez gor?co np na kozulkowych K37 robi się taka porowata skórka, twarda i nieprzyjemna w dotyku. Na zerwanych wcześniej i dojrzewajácych w domu nic takiego się nie dzieje.
Gdy nie zerwę a popada deszcz to pękaj?.
Gdy nie zerwę a popada deszcz to pękaj?.
Pozdrawiam! Gienia.
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kalman to mój ( a teraz już i moich przyjaciół, znajomych ) ulubiony pomidor, żyć bez niego nie mogę na 120 krzaków różnych odmian 40 musi być kalman. W kwestii dojrzewania powiem tak: owoce z pierwszego grona pięknie dojrzewają na krzaku, drugie grono czasami już zaczyna grymasić i co niektóre owoce zrywam nie zupewnie dojrzałe, natomiast dalsze grona, nie ma mowy, jak tylko zaczynają się rumienić trzeba zrywać bo popękają. Składam je warstwowo do skrzynki, przekładając każdą warstwę gazetami i chowam pod kuchenny stół.