Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED

Post »

Witam . A ja doświetlam bananowce taśmą led, 30 diod z czego 25 to czerwone i 5 niebieskich. Jak na razie banany rosną ok
Obrazek
:D
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30

Post »

Gdzie można kupić odpowiednie diody LED? Lepiej samemu je składać, czy kupować gotowe komplety? Chciałabym doświetlać pomidory na wiosnę i nie wiem od czego zacząć poszukiwania.
janek9
50p
50p
Od: 5 gru 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystko na temat diod LED i sposobów doświetlania wie zapewne balti111 ale on szczegółów pewnie nie zdradzi. ;:185
Ja kupiłem po pięć diod czerwonych i niebieskich oraz zasilacz 5x1W na Allegro i zamierzam trochę poeksperymentować.
Tu jest filmik pokazujący rozsadę pomidorów doświetlanych różnymi kombinacjami LED.
balti111
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 gru 2014, o 12:17

Post »

Witam

... a skąd taka opinia ???
Wszystko na temat diod LED i sposobów doświetlania wie zapewne balti111 ale on szczegółów pewnie nie zdradzi.
.. strone wcześniej zacząłem pisać na ten temat ale ponieważ nie było zainteresowania tematem to nie śpieszę się bo i dużo aktualnie pracy :D , ale jeżeli jest potrzeba to spoko ....

Jeśli chodzi o tanie lampy lub same chipy LED to raczej tylko z Państwa Środka trzeba ściągać ale to jest jak jazda bez trzymanki, nigdy nie ma pewności czy się dostanie to co się zamówiło i zapłaciło, i raczej wydajność diodek które tam są oferowane w stosunkowo niskiej cenie jest na niskim poziomie.
Krótko mówiąc kupić można lampę tanio ale będzie pobierała dużo prądu a efekt dość mizerny, aby osiągnąć pożądany efekt trzeba kupować urządzenie przynajmniej o połowę większej mocy aby strumień energii PAR był podobny jak z wyrobów najwyższej jakości.
Czyli niewiele - jeśli w ogóle - zaoszczędzimy na zakupie lampy to później przepłacimy za prąd.

Firm które produkują najlepsze chipy LED dla roślin jest 4 :
Nichia - prawie niedostępna w polsce i Europie w ilościach detalicznych
Philips - nie sprzedaje swoich chipów LED w detalu, oprócz małych wyjątków
Cree - dostępne np w firmie Maritex w Gdyni - ale nie ma wszystkich na magazynie które są potrzebne.
Osram - OS -- aktualnie najlepsze i najwydajniejsze chipy LED dla oświetlenia fotosyntetycznie czynnego .
-- obecnie nawet najnowsze lampy firmy Philips "Top Lighting" 200W są produkowane na
-- chipach firmy Osram Oslon SSL 120 stopni

Ponieważ w chwili obecnej prawie wszystkie moje konstrukcje są robione na Osramie to jeśli zajdzie taka potrzeba mogę udostępnić potrzebne diodki, ale uprzedzam nie są najtańsze .

Inaczej mówiąc odpowiem na pytanie kolegi -malgo_up-
Lepiej samemu je składać, czy kupować gotowe komplety?
Właściwie bez sensu jest konstruowanie lampy LED z najwyższej jakościowo półki - chyba że dla własnej satysfakcji - bo koszt części elektronicznych wysokiej jakości,zakupionych w cenach detalicznych - radiatora, zasilacza, optyki , mocowania i jeszcze kilku rzeczy może przekroczyć cenę gotowej lampy, a ile pracy trzeba włożyć ?
I jak pisałem w poprzednim poście , bez odpowiedniego sprzętu pomiarowego osiągnięty efekt może się znacznie różnić od założonego ;:124
Część reklamowa posta zostaje usunięta/zapraszam do naszego regulaminu/KaRo

Pozdrawiam :)
janek9
50p
50p
Od: 5 gru 2011, o 11:41

Post »

balti111 pisze:Witam

... a skąd taka opinia ???
Błędnie zrozumiałem Twój poprzedni post i stąd moja pomyłka.

balti111 pisze:Witam
.. strone wcześniej zacząłem pisać na ten temat ale ponieważ nie było zainteresowania tematem to nie śpieszę się bo i dużo aktualnie pracy :D , ale jeżeli jest potrzeba to spoko ....
Cały post przeczytałem.
Zdjęcia pomidorków pierwsza klasa.
Interesowałoby mnie jakie natężenie światła w luxach i jaki stosunek kolorów LED w lumenach użyłeś do wyhodowania tych pomidorów.
Czytałem że przy świetlówkach optymalne natężenie dla pomidorów to 8000 lx a minimalne to 4000 lx.
Jak wygląda to przy panelach LED ?
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30

Post »

Czy te diody są dobre jakościowo? Gdzie je kupowałeś? Trafiłam na jednego pana, który buduje panele led do akwariów, nazywa się Emi Led. Na jego stronie na Facebook'u wyczytałam, że jest sporo podróbek pod dobre ledy. I tu kłopot, bo pan nie pomoże w zdobyciu tych lepszych diod, bo sam sprowadza je bezpośrednio z Chin. Twój panel ma sporo diod, powinien dobrze działać na wzrost roślin. Sama przymierzam się do growboxa z diodami, najtrudniej znaleźć dobre diody.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dokupiłem jeszcze 2 lampy hps-600W z żarówką używane z Holandii, dzisiaj przyszły, sprawdziłem czy są sprawne. Podobno ledy nie powodują zwiększenia suchej masy w roślinie, to wolę nieco więcej zapłacić za energię elektryczną i mieć prawidłową sadzonkę. Też dużym minusem ledów jest cena i gwarancja uczciwości, że są te które zamówiliśmy. Wczoraj posiałem pomidory i za dwa dni jak wzejdą zacznę doświetlanie.
e-szymek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lis 2015, o 12:38

Post »

Witaj Gosiu, diody zamówiłem w sklepie neo-led - tu jedna z diod: https://www.neoled.com.pl/hyper_red_led ... oslin.html
Jest tam nota katalogowa, wygląda na to, że są to dedykowane diody do hodowli roślin. Napiszę e-maila do sklepu, może coś wiedzą na ten temat. Z resztą sprzedają panele oświetleniowe z tych diod i teoretycznie do mojej skrzynki tyle było to w sam raz. Nie mam sprzętu, żeby zbadać jakość światła emitowanego przez te diody, trudno powiedzieć. Natomiast są to inne niż typowo chińskie diody (na pierwszy rzut oka :)) Świecą, działają i wszystko chyba jest OK prócz tempa wzrostu - trzeba to poprawić, albo dodać więcej światła, bo rośliny pod 100% sztucznym oświetleniu kiełkują i rosną jak na zdjęciach.
Jeśli będziesz miała jakiś kontakt do dobrego źródła z diodami to daj znać. Słyszałem o Emi Led, jeśli zamawia z Chin to równie dobrze każdy może je sprowadzić. Ja sam kupuję z Chin większość podzespołów elektronicznych, bo u nas jest to samo oferowane w nieco wyższych cenach.

PS. Myślę, że jeśli chodzi o diody to trzeba pytać w firmie Maritex i zainteresować się diodami Cree - cena trochę odstrasza, ale pewnie jakość wyższa... Dodam, że rozglądam się za jakimś systemem do podlewania - zobaczymy co wymodzę :)
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

@e-szymek - robiłem dwa lata z rzędu rozsadę pomidorów na 10x blue i 10x red 1W i nie miałem większych problemów, w pierwszym roku przy mniejszym strumieniu sadzonki po wystawieniu na światło słoneczne były oparzone (nie tak lekko, ale szybko się zregenerowały), w ubiegłym roku miałem już zasilanie prawidłowe - LEDy działały na 100% możliwości. Liście były duże, intensywnie zielone i znacznie szybciej przystosowały się do warunków tunelowych niż te z okna. Mam kawałek ciepłobiałej taśmy led więc dołożę do swojej lampy (~3,5m*5W/m) - będzie ciut większe spektrum i większy strumień.
@ekopom - masa sucha to zarówno wszystkie cukry (w tym celuloza - budulec ścian komórkowych), jak i minerały. Pierwsze słyszę by LED nie generowały celulozy ;) W końcu w tym samym wątku mamy pana, który truskawki w grudniu zbiera :] Baa, są wyspecjalizowane lampy właśnie dla tych roślinek i dość obszerne badania dowodzące optymalnych warunków oświetleniowych do zapewnienia odpowiedniego aromatu, kształtu, zawartości cukrów etc.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie jestem aż tak zagłębiony w tym temacie, ale na szybko wyszukałem w necie:
Rośliny doświetlane lampami LED były dobrze rozkrzewione, bardziej
zwarte jednakże osiągnęły mniejszą świeżą i suchą masę niż rośliny doświetlane lampami sodowymi.
https://www.researchgate.net/publicatio ... RABATOWYCH
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

Tylko porównane były lampy 400W HPS kontra 110W LED :) Przy czym LED masz bardzo wąskie prążki dla tych zastosowanych kolorów gdy jednak lampa sodowa daje widmo "delikatnie" rozleglejsze. Białe ledy nowszej generacji powodują właśnie dołożenie trochę szerszego widma do tych długości najbardziej ważnych dla chlorofilu. Koszty są w tej chwili raczej niewspółmierne do zysków (chyba, że kupujemy chińszczyznę), ale nie może być to przeszkodą w poszukiwaniu lepszego źródła światła, prawda?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Przeczytałem uważnie cały artykuł podany przez ekopoma.W badaniach były użyte dwie oprawy LED o sumarycznej mocy 220 W więc i zużycie energii było o połowę mniejsze.Osiągnięte efekty były jednak porównywalne,co świadczy o tym,że z powodu dobrze dopasowanego pasma promieniowania, LED-y lepiej wykorzystują dostarczoną energię.
Dino_saur
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 lis 2014, o 15:49
Kontakt:

Post »

Tydzień temu dostałem zakupione w Chinach żarówki led 15W, przeznaczone do doświetlania roślin. Cena super atrakcyjna, muszę tylko przetestować ich skuteczność.
O wyniku, poinformuję...
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”