Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
cipro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2015, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Żółte opadające liście Adenium Obesum

Post »

Od pewnego czasu mam problem i nie mogę go zdiagnozować zarówno jak starsze egzemplarze liści jak te młode żółkną i opadają co może być przyczyna ?
stanowisko na parapecie południowe okno podlewanie co 2 dzień niewielka ilość wody od góry nic nie zalega w podstawce a listki żółkną i opadają
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

/ ... / podlewanie co 2 dzień niewielka ilość wody od góry nic nie zalega w podstawce / ... /
- czym się sugerujesz, że tak często podlewasz Adenium o tej porze roku, jakiej wielkości są Twoje Adenium, jaka panuje temperatura przy roślinach ? Nie jestem pewien czy przy podlewaniu co drugi dzień, podłoże całkowicie przesycha ?
/ ... / zarówno jak starsze egzemplarze liści jak te młode żółkną i opadają / ... /
- żółknięcie i opadanie liści o tej porze roku to naturalne zjawisko (mała ilość naturalnego światła, krótki dzień) pod warunkiem, że nie jest popełniany jakiś błąd w opiece nad roślinami, np. zbyt częste podlewanie. Moje Adenium bardzo delikatnie podlewam m/w co 20 - 25 dni, stoją w temperaturze 19 - 23 st C, gdy temperatura jest niższa wydłużam czas między podlewaniami.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Trzeci rok miałem w hydroponice roślinę, która ma bardzo kiepski, minimalny kaudeks. W trzecim roku kaudeks zaczął pękać i po jakimś czasie zaczął się psuć w dolnej części.

Obrazek

Mimo wszystko roślina na początku lipca zakwitła. Kwiat jest stosunkowo ładny ma czerwone paski w kielichu a kolor jest typowy , młode kwiaty mają bardzo czerwony mocny kolor, później kwiaty trochę bledną, trzeba przestawiać w cień.

Obrazek

Zaraz po przekwitnięciu roślinę pociąłem na trzy kawałki i postanowiłem je ukorzenić. Kawałek jej zaszczepiłem na innej roślinie.

Obrazek

Rosły oddzielnie w doniczce w podłożu mineralnym pod lampami, od posadzenia minęło pół roku.
Najgrubszy posadzony kawałek wyjąłem wczoraj z doniczki, wygląda tak.

Obrazek

Jego grubsze korzenie przeczyściłem z krótkich korzonków, widok z drugiej strony.

Obrazek

Taki gruby kawałek jest dobrze ukorzeniać bo można otrzymać ładnie wyrośnięte korzonki, posadzone korzenie powinny ładnie rosnąć i dobrze przytyć.

Obrazek

Dwa górne przyrosty niedługo jeszcze przytnę i powędrują do boksu pod światło.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Układając korzenie ostatniej roślinie postanowiłem zastosować skrętów prawo lewo tak jak stosują je ta rodzina w Tajlandii. Tak ostrych skrętów wolę nie stosować, może bardziej delikatne.

Obrazek

Druga podobna roślina posadziłem obok nowego suchego pnia, którą wstępnie pobejcowałem, ma doskonałe miejsce w częściowo wykruszonym twardzielu. Zdjęcie zrobione bez flesza. Roślina ma na górze młody pęd, który będzie rósł w górę w lewo rośnie ten drugi pęd.

Obrazek

Jego dłuższy pęd zakręca w drugie, wykruszone miejsce, zdjęcie z lampą.

Obrazek

Obok korzenia posadziłem nowy pęd wyrośnięty z małego kawałka RCN u.

Obrazek

Po wyrośnięciu wygląda tak.

Obrazek

Suchy pieniek ma na górze dwa odstające pnie z którego wykruszyło się cała biel ale sam pień jest niesamowicie twardy. Pieniek z doniczką powędruje do boksu z oświetleniem.

Obrazek

Wszystkie moje stojące rośliny przy oknach postanowiłem doświetlać małą ilością światła, aby wszystkie drzewka nie traciły całkowicie listek. Dzięki temu wystawione większość korzeni zaczynają lepiej rosnąć i wręcz grubieć, listek przybywa niewiele po około dwa na roślinie.
Temu drzewku po podrośnięciu usunąłem na koniec styropian.

Obrazek

Korzonki podrosły i pozieleniały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następne korzenie drugich roślin.

Obrazek

Następne.

Obrazek

Ta lampa doświetla na wysokości 60 cm czterdzieści drzewek. Daje więcej czerwonego światła i trochę niebieskiego

Obrazek

Jang swego czasu pisał, że ktoś doświetla swoje drzewka lampą o świetle białym zimnym. W moim pokoju używam takie oświetlenie we wszystkich żarówkach.
Używałem taką lampę do doświetlenia czterech roślin. Po doświetleniu rośliny mają piękną jasną zieleń. Lampa ma białe światło.

Obrazek

Po prawej to roślina tak doświetlana, obok po lewej strony stoi doświetlona roślina czerwono niebieskim światłem. Kolor listek ma ciemno zielony.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

We wrześniu pisałem tak.

---18 wrz 2015, o 17:21---

Kto chce mieć duży kaudeks ???
To małe obesum posadziłem z wysoko wystawionym korzeniem aby zamienił się w kaudeks i tak się stało jego grubość zrównała się z kaudeksem.

Obrazek

Teraz powinien całościowo tylko tyć i niech mu przybywa, kaudeks powiększył się podwójnie w porównaniu do starej części to jest dobry sposób na powiększaniu kaudeksu, podejrzałem u sąsiadów w Tajlandii.

Obrazek

Po trzech miesiącach wzrostu w boksie pod lampami roślina wcześniej była przycięta. Na górnym swoim pędu utworzyła trzy wierzchołki wzrostu, listków bocznych poniższych nie usuwałem.

Obrazek

Dolny korzeń zrównał się z rosnącym kaudeksem, i jest od zaznaczonego kaudeksu nieco dłuższy, dostał na skórze ładny wzór, który przechodzi z kaudeksu na wyższy pień. Po wyjęciu z doniczki.

Obrazek

Dwa dni wcześniej wyciągnąłem z doniczki roślinę, ma dwa dosyć długie korzonki, które znacznie wcześniej oczyściłem z mniejszych korzonek.

Obrazek

Posadziłem roślinę z wystawionymi korzeniami, które rozszerzyłem styropianem i dołożyłem mu małego kijka. Zaznaczyłem wysokość kaudeksu.

Obrazek

Grubo okręcony powędrował z powrotem do boksu.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy, śledzę na bieżąco Twoje prace nad formowaniem sadzonek Adenium i muszę powiedzieć, że robisz to z ogromną pasją.
Mam jednak do Ciebie prośbę, czy mógłbyś napisać trochę informacji jak zachowują się - wyglądają Twoje Adenium, które uprawiasz bez doświetlania. Dlaczego zwracam się do Ciebie z taka prośbą - ponieważ większość nas, pasjonatów tych roślin, uprawia je w warunkach typowo parapetowych, które z racji pory roku są diametralnie odmienne - różne od tych o tych, które opisujesz w ostatnich wpisach. Interesuje mnie, jak wyglądają Twoje najstarsze rośliny, które może "zimują" bez doświetlania. W jakich warunkach (temperatura, dostęp do naturalnego światła) obecnie przebywają, będzie to zapewne dla nas punkt odniesienia - porównania z wyglądem naszych roślin.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Akwelan ma rację - posty Jerzyka to obowiazkowa i wyczekiwana 'lektura' ;:173
Jerzyk pisze:Obrazek
Czyli zostawiłeś te korzonki tak na wierzchu, niczym już nie przysypujac?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
cipro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2015, o 11:57

Zżółkniecie i opadanie liści adenium

Post »

Borykam się z tą diagnozą co może być przyczyną żółknięcia i opadania liści teraz już na dużą skalę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdzie szukać przyczyny ??
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Jak już Akwelan napisał, opadanie liści o tej porze roku - to normalne zjawisko. Sprawdzałeś, czy korzenie nie gniją? To dorosła roślina, czy siewka? Masz ją od dawna? Kaudeks jest ok?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Borykam się z tą diagnozą co może być przyczyną żółknięcia i opadania liści teraz już na dużą skalę.
- swoje przypuszczenia odnośnie opadania liści wyraziłem w moim poprzednim wpisie. Prosiłem o pokazanie fotek roślin, niestety nie wstawiasz fotek, a coś konkretnego bez zobaczenia roślin trudno więcej powiedzieć, to tak jakby "wróżyć z fusów kawy".
Na przykładzie moich Adenium Thai Socotranum, pokażę jak zachowują się rośliny o tej porze roku, w bardzo nieodpowiednich warunkach atmosferycznych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- na fotce niżej liście, które dzisiaj zebrałem z tych roślin:

Obrazek

- Jeżeli masz możliwość zrobienia fotek swoich roślin, tak żeby było widać również całe rośliny, to po ich zrobieniu wstaw w tym wątku, zapewne ktoś będzie starał się coś podpowiedzieć.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

To obesum ma już cztery lata ale przez ten czas nie zmieniałem mu ziemi, od dołu stracił dużo liści, to normalne z częstego braku słońca.

Obrazek

W zeszłym roku kwitł na wiosnę typowym kwiatem.

Obrazek

Ostatnie obesum nie przesadzane, a ponieważ na nim szczepiłem inne nowe pędy mam teraz trzy nowe rośliny na pędzie wyglądają tak, pierwsze szczepienie.

Obrazek

Druga roślina ma całkiem inne listki od dolnych można porównać. Roślina rosnąca na górze to podstawa, dolne mają inne liście.

Obrazek

Te same szczepienie z drugiej strony, szczepienie mocno narosło.

Obrazek

Tak będą wyglądać nowe kwiaty.

Obrazek

Adenium wyjęte wczoraj z ziemi.

Obrazek

Nowe korzenie są ciekawe.

Obrazek

Obrazek

Posadzona roślina powędruje do boksu pod lampę, żeby zaczęła trochę rosnąć.

Obrazek

Te korzenie nie leżą na wierzchu, są wkopane na 2cm pod sam brzeg doniczki.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
Piotrek_85
50p
50p
Od: 24 sty 2014, o 16:40

Post »

Witam wszystkich miłośników adenium. Czytałem w paru książkach, że ciężko utrzymać adenium na własnych korzeniach, że dopiero podkładka z oleandra rozwiązała problem z uprawą w domowych warunkach. Jak to właściwie jest? Z tego co widzę na forum, roślinki świetnie sobie radzą bez podkładek. Powoli zabieram się do wysiewu. :)
Pozdrawiam, Piotrek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze słyszę = czytam ;:oj o takim sposobie uprawy Adenium, chociaż na Forum jestem już kilka ładnych lat (nie tylko na tym) i śledzę temat Adenium na bieżąco. Nawet na stronach tajlandzkich hodowców tych roślin, nie spotkałem takiej metody uprawy (może przeoczyłem ?). Możesz podać gdzie takie wiadomości - zalecenia wyczytałeś ? Chętnie przeczytam taki artykuł.
Mieczysław
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Też czytałam, że adenia szczepi się na oleandrach , ale jeszcze nigdzie się z tym nie spotkałam. 1000 najpiękniejszych roślin pod red. H. Heitz- tu m.in. o tym piszą.
Basia
Awatar użytkownika
Piotrek_85
50p
50p
Od: 24 sty 2014, o 16:40

Post »

Też wydało mi się to dziwne, ale znalazłem takie info w książkach traktujących ogólnie o roślinach uprawianych na parapetach. Jedna to bodajże ''Kwiaty w mieszkaniu'' - Helmut Jantra, inna ''650 roślin pokojowych'' - Angelika Throll. Pozycje już raczej dość stare. :wink:
Pozdrawiam, Piotrek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”