Byliny z nasion,wysiew,rozsady
Wysiew bylin i roślin wieloletnich
Witam,
śnieg za oknem, więc może czas zająć się planami na kolejny ogródkowy sezon
ja już zakupiłam trochę paczek z blinami do wysiania na wiosnę. A jak u was?
Ktoś może coś szczególnie polecić, z czego był zadowolony po wysiewie?
śnieg za oknem, więc może czas zająć się planami na kolejny ogródkowy sezon
ja już zakupiłam trochę paczek z blinami do wysiania na wiosnę. A jak u was?
Ktoś może coś szczególnie polecić, z czego był zadowolony po wysiewie?
Marta
Re: Które byliny polecacie wysiać?
Bardzo ładnie wschodzi dziewięćsił bezłodygowy - a okaz, który zakwitnie z własnej "produkcji" - bezcenny.
Ładnie wschodzą i nie sprawiają problemów sasanki.
Osobiście nie polecam siania zatrwianu tatarskiego i floksów - ja siałem przez kilka sezonów w różnym czasie - zero wschodów, a w ogródku kilka okazów z samosiejek się rozrasta - czyli natura rządzi się własnymi prawami.
Ładnie wschodzą i nie sprawiają problemów sasanki.
Osobiście nie polecam siania zatrwianu tatarskiego i floksów - ja siałem przez kilka sezonów w różnym czasie - zero wschodów, a w ogródku kilka okazów z samosiejek się rozrasta - czyli natura rządzi się własnymi prawami.
A czy ktoś może wysiewał złocień różowy?
-- 8 sty 2016, o 19:57 --
minohiki dostałam kupne nasiona tego dziewięćsiła bezłodygowego, ale po wyszukaniu obrazków w internecie, troszkę przypomina mi chwast może na żywo inaczej wygląda
-- 8 sty 2016, o 19:57 --
minohiki dostałam kupne nasiona tego dziewięćsiła bezłodygowego, ale po wyszukaniu obrazków w internecie, troszkę przypomina mi chwast może na żywo inaczej wygląda
Marta
Moim zdaniem jest wspaniały - może nie powala wzrostem i wyglądem kiedy nie kwitnie.
Wszystkie braki nadrabiają szeroko otwarte kwiaty.
Wszystkie braki nadrabiają szeroko otwarte kwiaty.
I tak spróbuję go wsiać. Zobaczymy jaki cudak z niego wyrośnie
Kocham wszystkie rośliny, więc mimo pierwszego uprzedzenia - pewnie też ją pokocham w moim ogrodzie
Może napiszę, jakie nasionka mam i jeżeli ktoś miał doświadczenie z tymi roślinkami, będę wdzięczna za poświęcony czas na odpowiedź jak się z nimi współpracuje :) No i które z nich wymagają stratyfikacji, mimo, że są kupione w sklepie, a nie z prywatnych zbiorów nasion?
złocień różowy
rudbekia, jeżówka purpurowa fioletowa i biała
lawenda
aster alpejski
smagliczka skalna
orlik
dzwonek karpacki biały i niebieski
dzwonek skupiony
żagwin
goryczka alpejska
goździk kropkowany
łubin trwały
pierwiosnek wyniosły
gipsówka trwała
groszek szerokolistny
kocimiętka
dziewięćsił bezłodygowy
macierzanka
hosty (totalny eksperyment co wyjdzie z siewu)
mikołajek płaskolistny
przetacznik kłosowy
krzew mojżesza
mieszanka bylin wysokich
No dobra teraz jak wypisałam uświadomiłam sobie ile mam odmian do wysiania
Ale jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe do polecenia to jestem otwarta na wszelkie propozycje
Kocham wszystkie rośliny, więc mimo pierwszego uprzedzenia - pewnie też ją pokocham w moim ogrodzie
Może napiszę, jakie nasionka mam i jeżeli ktoś miał doświadczenie z tymi roślinkami, będę wdzięczna za poświęcony czas na odpowiedź jak się z nimi współpracuje :) No i które z nich wymagają stratyfikacji, mimo, że są kupione w sklepie, a nie z prywatnych zbiorów nasion?
złocień różowy
rudbekia, jeżówka purpurowa fioletowa i biała
lawenda
aster alpejski
smagliczka skalna
orlik
dzwonek karpacki biały i niebieski
dzwonek skupiony
żagwin
goryczka alpejska
goździk kropkowany
łubin trwały
pierwiosnek wyniosły
gipsówka trwała
groszek szerokolistny
kocimiętka
dziewięćsił bezłodygowy
macierzanka
hosty (totalny eksperyment co wyjdzie z siewu)
mikołajek płaskolistny
przetacznik kłosowy
krzew mojżesza
mieszanka bylin wysokich
No dobra teraz jak wypisałam uświadomiłam sobie ile mam odmian do wysiania
Ale jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe do polecenia to jestem otwarta na wszelkie propozycje
Marta
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie wykiełkowały masowo: rudbekia, jeżówka, łubin, ostrogowiec, mikołajek, orlik i z niewymienionych przez ciebie krwawnik (mieszanka o kolorowych kwiatach), floksy (wysiane jesienią), zawilec japoński, firletka chalcedońska, kłosowiec anyżowy. Fiaskiem zakończył się natomiast siew przetacznika. Także lawendy - siewki nie przeżyły zimy. Kocimiętka Faasena może być z nasion, ale szybszym i łatwiejszym sposobem jest ukorzenianie sadzonek zielnych. Z jednej rośliny uzyskałam tym sposobem cały rządek kocimiętki na obrzeże rabat. Kocimiętkę cytrynową zaś lepiej rozmnażać poprzez wysiew nasion. Wszystkie nasiona z wyjątkiem floksów wysiewałam do gruntu na rozsadnik w połowie kwietnia. Przez pierwsze dwa tygodnie były przykryte białą agrowłókniną. Rudbekię i kłosowca wysiałam od razu na miejsce stałe. Pozostałe na miejsca stale porozsadzałam pod koniec lipca.
W tym roku wysieję tawułkę Arendsa, pierwiosnki kandelabrowe, firletkę smółkę, goździka brodatego Black Magic, rutewkę orlikolistną, kupidynka i ostnicę piórkową. Oprócz tego bardzo dużo jednorocznych.
W tym roku wysieję tawułkę Arendsa, pierwiosnki kandelabrowe, firletkę smółkę, goździka brodatego Black Magic, rutewkę orlikolistną, kupidynka i ostnicę piórkową. Oprócz tego bardzo dużo jednorocznych.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
KaRo zamieściła kiedyś bardzo przydatny link do bazy danych nt postępowania z nasionami przy wysiewie bylin - w jakiej temp. siać, czy potrzebna stratyfikacja aby wschody były dobre, czy kiełkują na świetle itd.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 50#p622950
Tamże (dla przykładu) dowiedziałam się, że pierwiosnek wyniosły (primula eliator) należy wysiewać jak następuje:
Przechłodzić, kiełkują w ciemności (przykryć cienką warstwą piasku). Wysiać w grudniu, nasiona wysiane rzutowo przykryć bardzo cienką warstwą ziemi i lekko docisnąć. Trzymać w wilgotnej ziemi w domu w temp. 18-22?C przez ok. 2-3 tygodnie. Potem wynieść do ogrodu/na balkon - wymagają stratyfikacji, przykryć agrowłókniną aby ziemia nie wyschła i trzymać aż do wschodów na wiosnę. Zazwyczaj wschodzą bezproblemowo. Po wzejściu roślin trzeba je przepikować do małych doniczek a latem wysadzić na miejsce stałe. Zakwitną w następnym roku. Ewentualnie zamiast na balkon przenieść do chłodziarki do temp. -4 do +4 ?C na 4-6 tygodni, a potem do temp. 5-12 ?C do kiełkowania.
Moje doświadczenia z siewem orlików - wschodzą nierównomiernie.
Z rutewką niestety większość Forumek nie miała dobrych doświadczeń.
Groszek szerokolistny - wschodzi b. dobrze, ja siałam go od razu w gruncie.
Smagliczka skalna, łubin - bez problemu również (ja siałam do gruntu).
I jeszcze kilka info zebranych nt bylin, które więcej z nas będzie wysiewać, może się Wam przydadzą.
goździk kropkowany (dianthus deltoides)
Wysiew na parapecie lub balkonie/rozsadniku w temp. 20?C. Nasiona kiełkują po 10 dniach. Siewki wymagają pikowania gdy mają 3-4 liście. Następnie w lipcu lub w sierpniu przenieść siewkę do gruntu na właściwe miejsce.
przetacznik kłosowy (veronica spicata)
Wysiany wcześnie (marzec) może zakwitnąć w tym samym roku. Przetaczniki kiełkują do 2 tygodni, w cieple 20?C . Potrzebują światła do kiełkowania, przykryć je tylko cienką warstwą. Siewki są drobne i długo trzeba czekać aby można było je przepikować. Pikować do małych doniczek. Można pikować po kilka do jednej doniczki. W lecie wysadzać do gruntu.
żagwin (aubrieta x cultorum)
Wysiewać od kwietnia do czerwca na parapecie lub balkonie/rozsadniku. Nie siać wcześniej bo roślinki będą rachityczne. Muszą przejść stratyfikację niskimi temperaturami (aczkolwiek nie wszyscy stratyfikują i też są wschody)? przechłodzić w chłodziarce w temp -4 do +4 ?C. Nasion nie przykrywać ziemią, tylko je uklepać, gdyż do kiełkowania potrzebują światła. Potem starać się trzymać w temperaturze 12-15°C. Wschody do 2 tyg. Lepiej rośnie przepikowany do mniejszych doniczek.; po 4-5 tygodniach siewki przepikować. Na miejsce stałe rośliny przesadza się we wrześniu, jak podrosną.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 50#p622950
Tamże (dla przykładu) dowiedziałam się, że pierwiosnek wyniosły (primula eliator) należy wysiewać jak następuje:
Przechłodzić, kiełkują w ciemności (przykryć cienką warstwą piasku). Wysiać w grudniu, nasiona wysiane rzutowo przykryć bardzo cienką warstwą ziemi i lekko docisnąć. Trzymać w wilgotnej ziemi w domu w temp. 18-22?C przez ok. 2-3 tygodnie. Potem wynieść do ogrodu/na balkon - wymagają stratyfikacji, przykryć agrowłókniną aby ziemia nie wyschła i trzymać aż do wschodów na wiosnę. Zazwyczaj wschodzą bezproblemowo. Po wzejściu roślin trzeba je przepikować do małych doniczek a latem wysadzić na miejsce stałe. Zakwitną w następnym roku. Ewentualnie zamiast na balkon przenieść do chłodziarki do temp. -4 do +4 ?C na 4-6 tygodni, a potem do temp. 5-12 ?C do kiełkowania.
Moje doświadczenia z siewem orlików - wschodzą nierównomiernie.
Z rutewką niestety większość Forumek nie miała dobrych doświadczeń.
Groszek szerokolistny - wschodzi b. dobrze, ja siałam go od razu w gruncie.
Smagliczka skalna, łubin - bez problemu również (ja siałam do gruntu).
I jeszcze kilka info zebranych nt bylin, które więcej z nas będzie wysiewać, może się Wam przydadzą.
goździk kropkowany (dianthus deltoides)
Wysiew na parapecie lub balkonie/rozsadniku w temp. 20?C. Nasiona kiełkują po 10 dniach. Siewki wymagają pikowania gdy mają 3-4 liście. Następnie w lipcu lub w sierpniu przenieść siewkę do gruntu na właściwe miejsce.
przetacznik kłosowy (veronica spicata)
Wysiany wcześnie (marzec) może zakwitnąć w tym samym roku. Przetaczniki kiełkują do 2 tygodni, w cieple 20?C . Potrzebują światła do kiełkowania, przykryć je tylko cienką warstwą. Siewki są drobne i długo trzeba czekać aby można było je przepikować. Pikować do małych doniczek. Można pikować po kilka do jednej doniczki. W lecie wysadzać do gruntu.
żagwin (aubrieta x cultorum)
Wysiewać od kwietnia do czerwca na parapecie lub balkonie/rozsadniku. Nie siać wcześniej bo roślinki będą rachityczne. Muszą przejść stratyfikację niskimi temperaturami (aczkolwiek nie wszyscy stratyfikują i też są wschody)? przechłodzić w chłodziarce w temp -4 do +4 ?C. Nasion nie przykrywać ziemią, tylko je uklepać, gdyż do kiełkowania potrzebują światła. Potem starać się trzymać w temperaturze 12-15°C. Wschody do 2 tyg. Lepiej rośnie przepikowany do mniejszych doniczek.; po 4-5 tygodniach siewki przepikować. Na miejsce stałe rośliny przesadza się we wrześniu, jak podrosną.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Dziękuję za odpowiedź. Na pewno te rady bardzo się nam wszystkim na wiosnę przydadzą ;)
Fajnie, że łubin ładnie wychodzi z nasion, bo bardzo mi się podoba. Mam nadzieję, że równie ładnie rośnie w następnych latach
Fajnie, że łubin ładnie wychodzi z nasion, bo bardzo mi się podoba. Mam nadzieję, że równie ładnie rośnie w następnych latach
Marta
- corazonbianco
Kupiłam nasiona roślin Patrinia scabiosifolia i Ipomopsis rubra. Rośliny mało znane w Polsce. Ładnie wyglądają na wysokich rabatach bylinowych w towarzystwie traw, wysokich astrów i werbeny patagońskiej. Patrinia ma żółte drobne kwiaty, przypominające kwiatostany pietruszki i lubczyku, jesienią ładnie przebarwia się na czerwono:
http://hayefield.com/2013/09/01/one-pla ... iosifolia/
Ipomopsis ma wysokie, strzeliste czerwone kwiatostany. Liście i łodygi zbliżone wyglądem do onętka.
http://www.seedsource.com/catalog/images/3082R.jpg
http://www.naturesfinestseed.com/sites/ ... lunsky.jpg
http://hayefield.com/2013/09/01/one-pla ... iosifolia/
Ipomopsis ma wysokie, strzeliste czerwone kwiatostany. Liście i łodygi zbliżone wyglądem do onętka.
http://www.seedsource.com/catalog/images/3082R.jpg
http://www.naturesfinestseed.com/sites/ ... lunsky.jpg
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Goryczka musi być także przechłodzona- ziarenka tylko wciśnięte w ziemię.Doniczkę wynieś na zewnątrz,nie przykrywaj.Niedługo znów ma się oziębić,więc wykorzystasz warunki pogodowe.
Halina
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Corazonbianco - piękny ten ipomopsis czerwony. To krótkowieczna bylina rodem z północnej Ameryki, tak?
Daj zdjęcia na forum w drugiej połowie roku jak wygląda i jak się chowa. Ciekawa jestem tej rośliny.
Daj zdjęcia na forum w drugiej połowie roku jak wygląda i jak się chowa. Ciekawa jestem tej rośliny.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- corazonbianco
OK. Nie ma sprawy. Tylko że zakwitnie dopiero w drugim, w pierwszym pojawi się tylko rozeta liści - tak jak u malwy ogrodowej.Agneska pisze:Corazonbianco - piękny ten ipomopsis czerwony. To krótkowieczna bylina rodem z północnej Ameryki, tak?
- corazonbianco
Tak wizualnie przedstawiają się moje tegoroczne plany wysiewu. Nie uwzględniłam pachnących: maciejki, rezedy, zaluzinskayi i kladantusa, bo one nie mają walorów ozdobnych i posadzę je gdzieś, gdzie nie będą rzucały się w oczy:
A to są moje bylinowe zakupy ze sklepu on-line. Przyjdą na wiosnę. Mam nadzieję, że sadzonki będą ładne i wyrośnięte. Trochę się boję, bo jeszcze nigdy nie zamawiałam u tego sprzedawcy.
A to są moje bylinowe zakupy ze sklepu on-line. Przyjdą na wiosnę. Mam nadzieję, że sadzonki będą ładne i wyrośnięte. Trochę się boję, bo jeszcze nigdy nie zamawiałam u tego sprzedawcy.