Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Post »

No, Marysiu, ale utrafiłaś w mój gust! Teraz pokazałaś to, co lubię najbardziej - piwonie! :tan
A to zdjęcie - cuuuuuudowne!!!
Obrazek

Ta piwonia krzewiasta/drzewiasta z wcześniejszego postu to pewnie ta, co ma długą nazwę, a zaczyna się ona na 'Souvenir...'?
Powiedz, ona też pachnie jak te piwonie zielne?
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Naczytałam się o planowanych wysiewach i aż sama swoje nasionka wyciągnęłam :) Ich ilość mnie zaskoczyła ;:oj Nawet nie wiedziałam,że mam aż tyle ;:219
I teraz patrzę co mogłabym wysiać niebawem,ale z drugiej strony nie wiem czy później będę w stanie tego dopilnować..albo czy rodzinka nie uśmierci jak będę w szpitalu ;:224

Marysiu łan różowej piwonii jest zachwycający ;:167 Jak długo czekałaś na taki efekt :?:
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko no co Ty za co mam się obrażać!
Mnie właśnie krzaczek zachwycił, bo kiedyś na osiedlu mieli taki krzaczek w ogródku domku prywatnego i miałam na pierwszej działce ale mi wykopali ukradli ;:145 Po latach sobie odkupiłam do własnego ogrodu. W Krakowie jest taki ogród gdzie są dwie krzewiasta i jedna taka chyba kilkudziesięcioletnia ! obsypana kwiatami wygląda bosko! Pewnie ja takiej nie doczekam no ale ją mam ;:215

Kasiu wbrew cenie mogą wyróść ładnie i cieszyć Cię ja mam takich parę roślin za grosze a efekt ;:333

Aniu a ja mam i skarpetki i koty 2!!!

Dario mam taki zakątek vis a vis kur gdzie piwonie rosną łanem :D Ta żółta to ta sama o długiej nazwie i nie specjalnie pachnie ;:185 Za to te chińskie można wdychać non stop!

Amelciu no właśnie czy uda Ci się dopilnować siewek, a potem będzie Ci żal, więc może wstrzymaj się. Jak będziesz w formie maluszek będzie spał to posiejesz to nie jest ciężka praca, a M ziemię przyniesie ;:333 Moja pierwsza działka była wśród poletek doświadczalnych Akademii Rolniczej i było tam dużo działek, które nam odebrano. Jedni rośliny brali inni nie. Jedna z pań pozwoliła mojej koleżance ukopać co chcemy i wykopałyśmy sporo kłączy tych piwonii. Wsadzone tutaj rozrosły się do tych rozmiarów w ciągu 10 lat ale już trochę stąd wykopałam. Jak będziesz chciała to na wiosną nie, ale w sierpniu może rosnąć i u Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Marysiu piękne piwonie ale ta odmiana nad którą dłużej się zatrzymałam z racji ciekawej kolorystyki faktycznie ma wadę ... kwiaty zwisające w dół niezbyt mile widziana cecha.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu ta odmiana tak ma, ale uroda kwiatów przewyższa inne tego typu piwonie. Kwiaty są tak ciężkie, że natura wie co robi ;:215
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu ;:196 co u Ciebie taki ruch ?? trudno mi nadążyć ;:65 ;:65 ;:65 ale dotarłam .
Pierwszy raz widzę u Ciebie piwonie ;:oj ;:oj ;:oj i to taki łan tych różowych ;:215 ;:215 i te co pokazywałaś wcześniej też cudne ;:333 ;:333
Serdecznie pozdrawiam ;:4 ;:168
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Marysiu, jakbyś nie napisała historii swojego łanu piwoniowego, to bym zaraz o to pytała. :D

Jak kwitną piwonie, to ja bym mogła 24/h je wąchać.
Na swoje generalnie nadal czekam. W 2015 zakwitła po raz pierwszy jedna, którą sadziłam jako podwójną "marchewkę" w 2013. Sporo tych "marchewek" wsadziłam na przestrzeni 3 sezonów, ale wszystko małe i muszę czekać, aż się rozrosną.

Wspomniałaś o jakimś ogrodzie w Krakowie, gdzie są dwie duże p. krzewiaste. A ja widziałam przy centrum ogrodniczym na Kablu - też mają dwie. Raz je widziałam jak kwitły, muszę zdjęcia z komórki znaleźć i wrzucę u siebie, bo zwłaszcza taka szkarłatna wyglądała przepięknie.

Sporo odmian piwonii ma tak ciężkie kwiaty, że się przewieszają. Ale co tam, piękne są.
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

Ale tu zapachniało :;230 :;230 :;230
Piwonie przepiękne. U mnie tez rosną tylko te zwykłe, bo uwielbiam je za ten zapach ;:108
Tylko szkoda,że tak krótko możemy się nimi cieszyć. ;:131
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

witaj Marysiu,ty też masz piękne piwonie ,a babcinych takie łany,one cudownie pachną ,ja kocham każde piwonie ,nie ma u mnie zwykłych i niezwykłych ,jak kwitną to zanurzam moją twarz w ich kielichy i wącham ,a ich aksamitnie lekkie płatki otulają ją całą,po prostu poezja zapachu ,dotyku i piękna,aż się rozmarzyłam ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Marysiu, piękne są te piwonie takie poletko ;:oj , aż napatrzeć się nie mogłam, bo moje sadziłam dwa lata temu to kwitły a w zeszłym roku ledwie liście pokazały od ziemi :( , mam nadzieję, że w tym roku się od-obrażą i też pokażą na co je stać, miały piękne kwiaty...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu tak się porobiło, już będzie luźniej :;230
Naprawdę nie widziałaś u mnie piwonii ? a w tym sezonie tak często były, bo pogoda była wyjątkowa dla nich :D
Pozdrawiam cieplutko ;:196 ;:196

Dario na ul. Na Błonie gdzie będziesz wsiadać do 210 jest ten ogród. Przejdź się w kierunku Balickiej to vis a vis pętli widać otulone włókniną krzaki. To był fantastyczny ogród, ale jak go sadził pierwszy właściciel który już nie żyje. Teraz kontynuuje zięć ale ten tylko dba o stan zastany i dosadza nowych atrakcyjnych roślin. Moje piwonie posadzone tez nie od razu tak wyglądały, pierwsze lata to rosła zielenina i prawie już zaczęłam je przenosić w pole jak wybuchły kwieciem ;:306

Aniu masz rację te zwykłe pachną jak najlepsze perfumy. Minione lalo było dla nich łaskawe i wyjątkowo długo kwitły, bo nie było deszczów :D Tu susza pomogła.

Ta zakwitła u mnie pierwszy raz, to miły prezent i pewnie pokaże jeszcze swoje piękno w następnych latach

Obrazek

Martusiu wiedziałam, że zapach przywiedzie Cię do mnie bo gdzie piwonie tam i Ty. Dobrej Nocy ;:196

Malwinko na pewno zakwitną a po paru latach będziesz miałam łan pachnących piwonii. Pewnie musiały się kłącza rozrosnąć. Tak ja piszę wyżej moje też miały różne okresy ale jak już zaczęły kwitnąć to kwitną co roku. Może trzeba dać im papu. Tylko nawóz nie azotowy a z przewagą potasu ;:215 bo azot to liście.

Dobranoc!
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Dziękuję za radę Marysiu, poszukam takiego nawozu.
Dobrej Nocy ;:196
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Marysiu już Ci kiedyś pisałam, że ta Twoja piwonia drzewiasta jest śliczna. Dzisiaj tylko powzdycham na jej widok. Sam pokrój rośliny może nie jest efektowny, ale kwiat... ;:215 .
Mnie również gdzieś umknął obrazek z bajecznym piwoniowym łanem. Podczas kwitnienia zapach musiał być tam obłędny, prawda?
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”