Już pisałem o sadzeniu cebul do ciasnych doniczek...

To jest moje, przykładowe zdjęcie cebuli rosnącej w sporej skrzynce z innymi cebulami - korzenie zostały skrócone przy wykopywaniu ale bryła korzeniowa prawidłowo rosnącej, zdrowej cebuli jest duża więc nie rozumiem sadzenia cebul do małych doniczek. Podawałem też przykład mojej najstarszej cebuli, którą posadziłem do wielkiej, plastikowej doniczki (powyżej 25cm średnicy), cebula miała bardzo dużo miejsca do brzegu doniczki. Po jednym sezonie wegetacyjnym doniczka z okrągłej zrobiła się jajowata ponieważ cebula wypuściła 2 cebule przybyszowe, które w ciągu jednego roku tak przyrosły, że odkształciły doniczkę (i po okresie spoczynku kwitły). U mnie cebule rosną albo w ziemi na ogrodzie (w tunelu foliowym), albo w skrzynkach lub dużych doniczkach - i mocno przyrastają i ładnie kwitną. Nie ma przesłanek ze środowiska naturalnego zwartnic aby musiały być one hodowane w małych doniczkach. I one bardzo dużo jedzą. Ja potrafię zasilać je różnymi nawozami nawet 2 razy w tygodniu w sezonie.
Co do sadzenia cebul do jednej donicy - ja sadzę do skrzyń po około 20 cebul - po okresie wegetacji cała ziemia jest przerośnięta korzeniami

Oczywiście trzeba sadzić je z głową, dać im miejsce do wzrostu. Ja posadziłem cebule z wcześniejszego zdjęcia do doniczki o średnicy 40 cm, jest tam 5 cebul i 1 sprekelia - ale po kwitnieniu, jak już będzie ciepło prawdopodobnie je rozsadzę żeby miały więcej miejsca dla siebie choć przy dobrym karmieniu mogłyby tam rosnąć. Z tym, że ja te cebule znam

one mają czasem już po 2 cebule przybyszowe - gdybym je tam zostawił to zrobiłby się mega ścisk. Gdyby nie miały cebul przybyszowych to mogłyby tam rosnąć cały sezon.
Co do wyglądu po kwitnieniu - rośliny rosnące na wolnym powietrzu mają ładne, sztywne liście - rosnąc w grupie nie wyglądają źle, stanowią ładne tło dla innych roślin. Dodatkowo sporo odmian powtarza kwitnienie pod koniec lata (czasem powtarzają kwitnienie 3-4 razy w roku), u mnie w skrzyni na balkonie 4 odmiany kwitły późnym latem raz jeszcze). Kwiaty na tle gąszczu zielonych zdrowych liści wyglądają pięknie.