Rokitnik - uprawa, warunki owocowania
- dartvader1
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lis 2014, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rokitnik - uprawa, warunki owocowania
Rokitniki są ładne ze względu na duże zastosowanie w kulinarniach i jako rośliny ozdobna
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W zeszłym roku dodałem trochę owoców do nalewki z aronii i .....wyszła o niebo lepsza. Rokitnik przykwasił trunek- rewelacja w porównaniu z samą aronią. w tym roku nastawiłem nalewkę ososbno z rokitnika i będę używać do zakwaszania mdłych nalewek.
Podczas obierania rokitnika z różnych odmian zauważyłem, że z niektórych po zmrożeniu prawie sam się osypuje a z innych odchodzi z gałązek z trudem. Niestety nie zanotowałem jakie to odmiany.
Podczas obierania rokitnika z różnych odmian zauważyłem, że z niektórych po zmrożeniu prawie sam się osypuje a z innych odchodzi z gałązek z trudem. Niestety nie zanotowałem jakie to odmiany.
Dereń jadalny(cornus mas)
-
- Od: 8 sty 2010, o 18:24
Mam pytanie o zapylanie rokitnika. Czy odmiana obupłciowa będzie zapylać zwykłe?
sylwek71 najpierw pytanie czy ten obupłciowy masz posadzony? czy owocował?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Oto co napisała Kozula na pierwszej stronie tego wątku w 2008 roku.pelikano11 pisze:sylwek71 najpierw pytanie czy ten obupłciowy masz posadzony? czy owocował?
Rokitnik hermarodyta? Raczej niemożliwe.Może doszczepiono jednemu to i owo z drugiego,ale to nie oznacza,że stał się jednopienny.Uważam,że 8 lat to jednak za krótko jak na takie rewolucyjne zmiany płci u roślin i ten obecny obupłciowy to też "chłyt makertindody".kozula pisze:Dla drobnego ptactwa kolce to znakomita ochrona przed kotami i ptakami drapieżnymi , dlatego zimą rokitniki są oblegane przez różnogatunkowy drobiazg . Swojego rokitnika wykopałam , bo nie owocował i miał mnóstwo odrostów korzeniowych. Sadzonka była holenderska , odmiana reklamowana jako obupłciowa i bez odrostów . Wydawało mi się , że tam tak nie oszukują jak u nas , a może to była tylko metka z odmiany uprawnej , a roślina nasza , zwykła dziko rosnąca .
Pozdrawiam. kozula
Też tak podejrzewam, ale kto wie?
A tak przy okazji w uprawie ważny jest ojciec. Nawet jeśli matka opisywana jest jako odmiana świetnie owocująca owocami super hiper, a odmiana męska nie jest starannie odmianowo dobrana, to może nie wyjść to, czego oczekujemy
Dla zainteresowanych https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search
A dla szukających większych ilości http://koju.de/search?sSearch=hippophae
A tak przy okazji w uprawie ważny jest ojciec. Nawet jeśli matka opisywana jest jako odmiana świetnie owocująca owocami super hiper, a odmiana męska nie jest starannie odmianowo dobrana, to może nie wyjść to, czego oczekujemy
Dla zainteresowanych https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search
A dla szukających większych ilości http://koju.de/search?sSearch=hippophae
-
- Od: 8 sty 2010, o 18:24
Z tym obupłciowym rokitnikiem to trochę namieszałem. Pytanie nasunęło mi się po obejrzeniu oferty jakiejś szkółki w necie. Sam takiego wynalazku nie posiadam- stąd ciekawość.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
U mnie sarny omijają z daleka rokitniki. Zbyt kolczaste.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Ja mam pytanie dotyczące zbierania owoców.
Podobno nie powinno się obcinać gałązek, bo w następnym roku może słabo owocować?!
Podobno nie powinno się obcinać gałązek, bo w następnym roku może słabo owocować?!
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę, że z tych zdjęć to za mało, by określić płeć.
U mnie aktualnie z tak nabrzmiałymi pąkami wyglądają męskie krzaki. Żeńskie zdecydowanie mniejsze.
Kasia