Domowo i zdrowo cz. II

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1307
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Piotrze :wit Chętnie bym zrobiła taki ser twarogowy z GT a póżniej z serwatki ricottę ale gdzie kupiC GT i kwas mlekowy 80 % :?:
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2302
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Telimenka pisze:Witam. Ładnie Ci to wychodzi. Twarożki wyglądają apetycznie (prawie jak moje :wink: ).Ale faktycznie zainteresowało mnie coś innego. Właśnie widzę, że używasz naczyń ze stali nierdzewnej . Ja mam jakiś opór ,bo nie jestem pewna czy się nadają do przechowywania i kwaszenia mleka przez kilka dni. Z przyzwyczajenia używam emaliowane naczynia lub szklane do wyrobów z mleka. Jednak mam też ze stali nierdzewnej i chętnie bym ich użyła, gdybym miała pewność, że serwatka lub maślanka oraz garnki na tym nie stracą. Jeżeli możesz to podziel się swoim doświadczeniem w tej kwestii. Używasz takie garnki tylko na czas ogrzewania twarogu ,czy również przechowujesz i kwasisz w nich mleko ?
Ten większy garnek z kwasówki służył do mieszania składników. GT przechowuję w szkle, a świeże mleko pasteryzuję w mniejszym garnku z kwasówki. Emalia jeśli ne jest obita, jest wg mnie ok. Kwasówka nie reaguje z serwatką, garnkom nic nie będzie, zresztą cały proces trwa b.krótko.
Ewiczka52 pisze:Piotrze :wit Chętnie bym zrobiła taki ser twarogowy z GT a później z serwatki ricottę ale gdzie kupiC GT i kwas mlekowy 80 % :?:


GT mogę Ci wysłać, jak Ci się rozrośnie to potem Ty się podzielisz z Następcami, kwas mlekowy kupisz w sklepie z akcesoriami piwnymi. Nic tylko chcieć.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2302
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Kasiu, tylko pasteryzowane 3.2 % tłuszczu.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Piotrze

U nas kefir z GT schodzi na bieżąco , pomysł ze zrobieniem twarogu błąkał mi się gdzieś po głowie , teraz po Twojej fotorelacji już pewne , że go zrobię .
Podpowiedz tylko z ilu dniowego kefiru robiłeś ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2302
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Grzybek Tybetański

Post »

Beata, mój GT z podwójną ilością pracowników pracowali w 2 x w 2 l słojach stał najpierw 12 h w temp 23 C, potem 4 dni w temp lodówki (5 C) , w smaku był niewiele kwaśniejszy niż gotowy produkt. Mleko do GT używałem prosto od krowy, zawsze pasteryzowane 30 min w 62 C.

Wariacji z sera jest wiele, u mnie następne będą ruskie pierogi, choć miał być sernik lub rolada z wędzonego łososia przekładanego szpinakiem i twarogiem.

Do uzyskania z serwatki ricotty należy użyć najlepiej chusty serowarskiej lub kilkukrotnie złożonej tetry lub gazy, inaczej wszytko co dobre przepłynie.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
ewa-s
500p
500p
Posty: 766
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Piotrek nareszcie konkretny przepis,dobrze że napisałeś o odpowiednich temp.,okazuje się że przepisu z netu nie zawsze są dobre.
Chociaż serek z GT wyszedł niezły/smakował nam bardzo/to jednak z Twojego przepisu wyszedł super,aż byłam zaskoczona ;:oj
Okazuje się,że nie trzeba mieć wielkiego talentu,tylko b.dobry przepis :D
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1838
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Biotit pisze:Ten większy garnek z kwasówki służył do mieszania składników. GT przechowuję w szkle, a świeże mleko pasteryzuję w mniejszym garnku z kwasówki. Emalia jeśli ne jest obita, jest wg mnie ok. Kwasówka nie reaguje z serwatką, garnkom nic nie będzie, zresztą cały proces trwa b.krótko.
Piotrze dziękuję za fatygę ,ale co do tego nie mam wątpliwości. Mi chodziło : czy mleko, takie prosto od krowy mogę wlać do naczynia ze stali nierdzewnej (mam takie garnki,wiaderka 5l i różne miski) i pozostawić w takim naczyniu (tradycyjnie) nie na godzinkę, lecz na kilka dni, aż do ukwaszenia.Z tymi emaliowanymi obchodzę się jak z jajkiem, żeby nie obić.
Biotit pisze: Do uzyskania z serwatki ricotty należy użyć najlepiej chusty serowarskiej lub kilkukrotnie złożonej tetry lub gazy, inaczej wszytko co dobre przepłynie.
Do zwykłego twarogu, zamiast tetry lub gazy ,wydają mi się praktyczniejsze cedzidełka tiulowe. Używam mocniejszego tiulu , takiego jak na firanki .
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2302
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Możesz prowadzić ukwaszenie w garnku z kwasówki, jeśli taki możesz zostawić z mlekiem na kilka dni.
Ja tak wielokrotnie robiłem i było ok. Teraz mam 10 l pojemniki plastikowe przeznaczone do żywności i w nich ukwaszam mleko.
GT ukwaszam w szkle.

To jest 2 litrowy słój z GT, obok dla porównania 900 ml z miodem :




Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1838
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Biotit pisze:Możesz prowadzić ukwaszenie w garnku z kwasówki, jeśli taki możesz zostawić z mlekiem na kilka dni.
Ja tak wielokrotnie robiłem i było ok. Teraz mam 10 l pojemniki plastikowe przeznaczone do żywności i w nich ukwaszam mleko.
Dziękuję serdecznie. Skoro tak robiłeś i mówisz ,że jest OK, to teraz będę odważniej operowała ze srebrnymi garnkami. Wczoraj z twarogu usmażyłam krążki , bardzo lubimy. Wystarczyło na podwieczorek, kolację i śniadanie :).
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2363
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Ja samo kwaszenie mleka przeprowadzam w szklanych butelkach, ale potem już cały proces robienia twarogu i przechowywania prowadzę w garnkach ze stali nierdzewnej kwasoodpornej. Tak jak Piotr napisał, nie ma ku temu przeciwwskazań pod jednym warunkiem ... muszą mieć atesty informujące o ich zgodności z normami, co gwarantuje nam bezpieczeństwo zdrowotne. Zwykłe chińskie garnki mogą być produkowane ze stali z szkodliwymi domieszkami, które przechodzą do żywności. Należy więc zwrócić uwagę podczas zakupu, czy dany garnek posiada odpowiednie atesty.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2302
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Każdy tran warto stosować, nie wiem jaki ma Twój specyfik skład i w jakiej jest otoczce. Najlepiej łykać 2 x dziennie.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1307
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

PIOTRZE :wit Dziękuję ogromnie - już mam :D .Tylko proszę napisz jak z tym postępować ,bo nie wiem. A jęczmień można dać do doniczki z ziemią i kiedy / teraz czy np. w kwietniu / ,czy na gazę .
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2302
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo cz. II

Post »

Rozalia poczytaj tutaj, co Janusz napisał a 'propos GT.
Co do jęczmienia , to już wcześniej o nim pisałem, należy namoczyć nasiona na 24h w wodzie przegotowanej i posiać w doniczce, jak wyrośnie do 10cm, ścinać i wcinać, bomba witamin i minerałów, później reszta, czyli to co zostanie +korzenie lądują na kompoście.
Moje wątki
Festina Lente
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”