Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Piotrze tak przyglądam się Twoim zdjęciom i zauważyłem (szczególnie u Arkadii) że najładniejsze latorośle rosną z 2 najwyższych pąków na zostawionej łozie. Zastanawiam się tak że gdyby te łozy skrócić od razu do 2-3 oczek zamiast 4-5 (jak u Ciebie) to ta siła wzrostu powinna przejść także na najwyższy pąk mimo iż będzie on 2 a nie 4, czyż nie? Czy zostawianie takich długich łóz na zimę (4-5 oczek + 1/2 zapasowe) nie sprawia trochę kłopotu z okryciem winorośli?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak to jest u winorośli, że najsilniejsze latorośle rosną na końcowych odcinkach łóz. Ta cecha może być przyczyną kłopotów przy wyprowadzaniu form. Jest dowiedzione, ze najlepiej wyprowadzać ramię stałe z jednego odcinka łozy. Ja jednak min z tego powodu, świadomie, wolę to robić powoli. Zostawiam takie a nie krótsze strzałki bo zwykle wyprowadzam z nich dwie latorośle, jedną stosunkowo nisko, a drugą wysoko. Po sezonie zazwyczaj ta wyższa z odcinkiem łozy, z której wyrastała jest wycinana. Ciecie na krótkie czopy wymaga wiedzy czy odmiana owocuje z pierwszych paków. Przy bardzo krótkim cięciu np na 2 paki pozbawiamy się "rezerwy" na wypadek przemarznięcia pąka poniżej miejsca cięcia. Trzeba wiedzieć, ze rana po cięciu "ciagnie" mróz w głąb łozy dużo bardziej niż przez zewnętrzną zdrewniała warstwę na łozie. Przy dłuższym cięciu zawsze można odciąć przemarznięty górny pąk, a i tak mamy kilka ocalałych poniżej. Czyli krótkie cięcie tylko wiosną i tylko dla odmian dobrze owocujących na pierwszych pakach. Co do kłopotów z okrywaniem to ich nie mam, bo nie okrywam. :D
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Jeju, padło i na mnie. Broniłam się przez rok by winorosli nie sadzić, no bo pojęcia nie mam jak się je prowadzi. Ale syn z synową postanowili i kropka! Chcą chociaż jedną na pergoli. Gleba gliniasta jest kwasna- pH 5, trzeba wapnować. A oni zamówili 3 odmiany; Reliance, Somerset i Triumph Muscadine. O tych dwóch pierwszych odmianach (Reliance i Somerset) znalazłam opisy po polsku. Tej trzeciej nijak znależć nie mogę- ktos cos o niej wie? Nie znam j. ang. a muszę wiedzieć co to takiego. W ofercie, jak w ofercie opis tak zachęcający, że się skusili, nie ma jednak szczegółów.
No i na stare lata przyszło mi się uczyć :roll: . Studiuję wątki o cięciu, uczę się nazewnictwa, najlepiej mi pasują filmiki- widać co trzeba zrobić. Oj, dużo muszę sobie poczytać, najpierw jak przygotować glebę, obornik mam, kompostuje się, nie mam jednak wapna. Trzeba ogrodzić. Huk roboty przede mną!
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Gienia, chyba najgorsze wg mnie co można zrobić na starcie, dać winorośli dużo azotu.
Owszem ona ma rosnąć, ona ma budować system korzeniowy poprzez rozwój masy liściowej,
jednak winorośl to nie pomidory. W tym momencie to ważniejszy jest odczyn gleby.
Jeśli winorośl ma w genach winorośl dziką= labrusca to jest mniej wrażliwy na kwaśny odczyn gleby
i gorzej rośnie na glebach silnie zasadowych.

Opisy dwóch pierwszych są tu.
http://www.winogrona.org/index.php?title=Reliance

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-win ... ew=odmiana

Tej trzeciej ja też nie mogę znaleźć.

Z opisu te dwie odmiany są zdecydowanie bezproblemowe.
Nim zostaną posadzone i nim urosną spokojnie się dokształcisz. :D
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tu jest trochę o odmianie Triumph https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search (w goglarkę wrzuć np: Muscadine cultivars grape albo Muscadine cultivars triumph grape)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, Pelikano, Dzięki! Musze sobie wydrukowac opis tego Triumpha Muscadine, tych dwoch opisy po polsku juz mam wydrukowane.
Lubie miec kazda odmiane opisana ze szczegolami.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie koniecznie to jest ten. Może być np ten http://www.winogrona.org/forum/odmiany/ ... lit=triumf Jest też estoński

Widzę, że nic nie jest ważne poza tym ze mają być beznasienne? :wink:
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
SnajperkaPL
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2015, o 17:36

Post »

Mam do was pytanie- jak szybko rośnie winorośl?
Zastanawiam się nad posadzeniem jej przy ogrodzeniu- fajne, bardzo nasłonecznione miejsce, ale zastanawiam się ile czasu minie zanim zajmie całe ogrodzenie ( to będzie jakieś dwa metry w górę).
darrooo
50p
50p
Od: 18 mar 2013, o 18:56

Post »

pawelp1320 pisze:
Ja w tym roku kontynuuję "budowę" mojej winnicy. Posadzone jesienią 2014 r. winorośle już rosną ale w tym roku muszę postawić im szpaler. Słupki już przygotowane, dziurki nawiercone, pomalowane, drut i cement kupiony. Jeszcze tylko kupić świder do ziemi i do roboty.
Po rozgarnięciu kopców na wiosnę chcę opielić rząd gdzie rosną winorośle na szerokość 1 metra po czym przykryć tę powierzchnię agrotkaniną czarną aby nie rosły chwasty.
Co o tym myślicie?
kapitan prowadzę winorośle według Twojej metody ( według Twoich różowych karteczek :D ) i mam pytanie: Na jakiej wysokości radzisz wyprowadzić to ramie stałe? Czy 30 cm może być odpowiednie? Chcę jak najniżej bo odmiany które posiadam wymagają okrywania na zimę.
Witam Pawle
Ja podobnie posadziłem moje pierwsze winorośle , wiosną 2014 :wink:
Też deserówki wymagające okrywania. Ja prowadzę je według porad z tej winnicy :
http://www.winnicaprzybylowka.pl/171,Sznur_skosny.html
Mniej więcej o czymś takim napisał tutaj też Piotr , a inny kolega pokazał zdjęcia ze swoich sznurów skośnych :)
Ja planuję pozostawiać dłuższe "strzałki" tak jak w opisie sznur "casenavea" ,
i regulować ilość latorośli i gron ręcznie , tak jak to radzi Piotr
Do okrywania ziemią myślę , że to optymalne rozwiązanie , dodatkowo pozwoli mi to podnieść nieco grona , by nie leżały na ziemi , jak by się mogło zdarzyć przy ramieniu prowadzonym 30cm nad ziemią... zresztą zobaczy się w tym roku , planuję pozostawienie po jednym kontrolnym gronie , a ramię mam włąśnie 30cm nad ziemią :wink:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kapitan pisze:Nie koniecznie to jest ten. Może być np ten http://www.winogrona.org/forum/odmiany/ ... lit=triumf Jest też estoński

Widzę, że nic nie jest ważne poza tym ze mają być beznasienne? :wink:
No coz, te z Estonii sa zielone i maja silnie wyciete wreby na lisciach a ten Muscadine Triumph- na fotce - owoce ma rozowe a na innej przygladnelam sie lisciom i nie maja tak silnie wcietych wrebow. Rodzinka wybrala jakie chciala, winogrona kupuja zawsze beznasienne to chyba dlatego kupili takie odmiany winorosli. A ja będę miec problem nie tylko z uprawa ale i ze szkodnikami- szpaki przede wszystkim, trzeba wszystko oslonic siateczka, nie w pierwszym roku, trzeba jednak o tym pomyslec.
Pozdrawiam! Gienia.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Muscadine to jest inna sekcja winorośli pochodzących +/- z południa US, w Europie nie uprawiana. Jak się bawisz z murarkami to może być ciekawe (mają mieć pusty rdzeń).
Pozdrawiam,

J
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Tu jeszcze o tej odmianie, można zobaczyć historię odmiany Trumph http://www.caes.uga.edu/commodities/fru ... eminar.pdf
W każdym razie chyba będziesz zadowolona Gieniu bo dla szpaków też starczy :lol:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Leff, jeśli chodzi o murarki, to sa tutaj do kupienia gotowe wiazki rurek,i nawet o tym myslalam. Pszczol to tutaj widzialam zaledwie kilka, jest mnostwo trzmieli. Najgorszym szkodnikiem na winorosli oprocz szpakow i wiewiorek bedzie oczywiscie ogrodnica niszczylistka. Jest jej bardzo duzo, wszyscy wokol maja ogromne trawniki, u nas przy domu tez. Wyliniale place na trawniku - wiadomo- znajde tam mnostwo larw. Syn walczy z larwami stosujac nawoz z jakims srodkiem doglebowym na larwy a ja zbieram po 2 i 3 x dziennie z lisci to dziadostwo. Najlatwiej by bylo opryskac , niestety karencja jest dluga a wtedy jest ich najwiecej gdy maliny rozpoczynaja owocowanie - to samo bedzie na winorosli.
Pelikano, wprawdzie tylko troche rozumiem, fajna stronka.
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”