Płodozmiany.Zmianowanie upraw.Uprawy współrzędne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Uprawy współrzędne- sąsiedztwo roślin- teoria i praktyka

Post »

U mnie nagietki rozsiały się po całym warzywniku, na wiosnę będę miała co usuwać no chyba że nie przeżyją mrozu :)
Pozdrawiam ;)
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli skiełkowały i ściął je mróz, to nie. Co innego armia nasion w ziemi czekająca na wiosnę... :lol:
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Ja celowo rozsiewam nagietki w różnych miejscach ogrodu, szczególnie w jakichś zakamarkach pod drzewami, gdzie i tak nic poza chwastami nie urośnie. Tam, gdzie wchodzą mi w drogę, wyrywam i przesadzam w inne miejsca. Do towarzystwa dosiewam im nasturcje.
Podobnie aksamitki rosną nie tylko wśród kwiatów, ale i wśród warzyw. Celowo sadzę je pomiędzy sałatami i na brzegach różnych grządek warzywnych. Przyciągają motyle i zapylacze, a przy okazji ogród wygląda pięknie. Aksamitki rosnące między warzywami wyglądają dużo lepiej, niż te rosnące między kwiatami.
Czarnuszki miałam w tym roku niewiele, ale zebrałam nasionka, więc w tym sezonie wysieję ją w większej ilości miejsc, być może również wśród warzyw. Co jak co, ale wolę mieć klęskę urodzaju pożytecznych kwiatów, niż nadmiar chwastów :wink:
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Rzepka, co Cię nie zabije to Cię wzmocni, więc na pewno nie masz się czego bać! :D
Drako pisze:Jeśli skiełkowały i ściął je mróz, to nie. Co innego armia nasion w ziemi czekająca na wiosnę... :lol:
Niech żyje gwiazdnica pospolita i jej formy przetrwalnikowe, które mogą wytrzymać nawet 25 lat w ziemi ;:138 (ironia)

justa_be Przynajmniej będą chronić Twoje warzywka przed nicieniami! Plusem jest też to, że bardzo ładnie wyglądają :)

Elfia, myślę, że z całą pewnością Twoje podejście do uprawy nagietków jest bardzo dobre! Jeszcze w połączeniu z nasturcjami to już w ogóle! Mówię Ci, na czarnuszkę na grządkach warzywnych to trzeba bardzo uważać. No chyba że lubi człowiek pielić :D

Swoją drogą sama nazwa nagietek lekarski sugeruje, że roślina ta ma związek z pewnie jakimiś syropami lub nalewkami. Czy macie z tym jakieś doświadczenia?
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

McMArchewka, poczytaj sobie o nagietku, bo z niego cuda można robić. Można też zwyczajnie urwać kwiatki i dodać trochę płatków do sałatki. Mówicie, że z czarnuszką może być trudno? To zaczekam co wyrośnie w miejscu, gdzie rosła w tym roku. Tam akurat oże się rozsiewać do woli.
Moja mama napaliła się na jakieś lecznicze twory w przyszłym sezonie. Nagietek jest dobry na gojenie ran, otarć, podrażnień. Używa się go w nalewkach, maściach i innych tego typu rzeczach.
ogrodowo
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niech żyje gwiazdnica pospolita i jej formy przetrwalnikowe, które mogą wytrzymać nawet 25 lat w ziemi ;:138 (ironia)
A mi tam gwiazdnica nie przeszkadza póki nie kwitnie, moje ogrodowe służby porządkowe zajmują się ją oraz moją ulubioną żółtlicą (która ponoć ma niezłe właściwości lecznicze). Poza tym gwiazdnica ładnie okrywa ziemię, człowiek też ją może zjeść.

Najlepsze właściwości mają nagietki o pomarańczowych płatkach.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Drako pisze:Jeśli skiełkowały i ściął je mróz, to nie. Co innego armia nasion w ziemi czekająca na wiosnę... :lol:
Część wykiełkowała ale obawiam się, że mnóstwo jeszcze zostało ich w ziemi ;)
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Elfia pisze:McMArchewka, poczytaj sobie o nagietku, bo z niego cuda można robić. Można też zwyczajnie urwać kwiatki i dodać trochę płatków do sałatki. Mówicie, że z czarnuszką może być trudno? To zaczekam co wyrośnie w miejscu, gdzie rosła w tym roku. Tam akurat oże się rozsiewać do woli.
Moja mama napaliła się na jakieś lecznicze twory w przyszłym sezonie. Nagietek jest dobry na gojenie ran, otarć, podrażnień. Używa się go w nalewkach, maściach i innych tego typu rzeczach.

Znaczy nie tyle, że trudno jest z czarnuszką, tylko że ona lubi się sama wysiewać, a na przykład ja lubię mieć w ogródku porządek :D
Z nagietkiem to podobnie jak z mleczem - tysiące zastosowań.

Drako podziwiam Twój entuzjazm w kwestii gwiazdnicy - cóż, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D Ja w każdym razie nie cierpię tej rośliny i już od wczesnej wiosny staram się je tępić. Generalnie szukam jakiegoś dobrego sposobu na walkę z nimi :wink:
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Post »

Kiedyś gdzieś czytałam, że posypanie mocznikiem zabija gwiazdnicę, ale niestety nie pamiętam gdzie o tej metodzie pisali. W każdym bądź razie można spróbować.
Pozdrawiam, Bogusia
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Szczerze wątpię w skuteczność tej metody, raczej gwiazdnica będzie okazalsza.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Nawet, jeśli zginie na chwilę, to w ziemi zostanie zapas nasionek gotowych przetrwać nawet ćwierć wieku walki o swoje terytorium. Gwiazdnice trzeba po prostu tolerować, ale nie pozwalać jej zakwitać. Regularne używanie motyczki wystarczy. Można nawet zostawić jako ściółkę po odcięciu od korzeni.
U mnie ściółkowanie skutecznie poskromiło zakusy gwiazdnicy na opanowanie ogrodu. W tym roku, jeśli zdobędę zrębki, to po przekompostowaniu obsypię nimi szczelnie grządki z warzywami i z pieleniem będzie spokój.
ogrodowo
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Najlepiej walczyć z gwiazdnicą mechanicznie, raczej trzeba być ostrożnym w stosowaniu związków chemicznych :D
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety Was zasmucę, gwiazdnica wskazuje na gleby żyzne, bogate w azot, bo sama go dużo lubi. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”