Kret, karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kret, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -
Jolek, merytoryczny wpis. Po krecie przyjdzie, zawsze coś gorszego...
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
Witam
Mam pytanie odnośnie zabezpieczenia dołka z borówką. Sadziłem krzaki wiosną 2015, wykopałem odpowiednie dołki gdzie nasypalem ziemi,torfu i trocin. Niestety mam wielkie przypuszczenia, że pomiedzy korzeniami ryją nornice, turkucie lub inne ziemne stworzenia. Chciałbym wybrać całą ziemię i wyłożyć dołek, pytanie czym ? Moje propozycje: Szyby po bokach, gruba folia a w dnie ponacinać dziury by woda przepływała lub trzecia opcja - agrowłóknina ?
Mam pytanie odnośnie zabezpieczenia dołka z borówką. Sadziłem krzaki wiosną 2015, wykopałem odpowiednie dołki gdzie nasypalem ziemi,torfu i trocin. Niestety mam wielkie przypuszczenia, że pomiedzy korzeniami ryją nornice, turkucie lub inne ziemne stworzenia. Chciałbym wybrać całą ziemię i wyłożyć dołek, pytanie czym ? Moje propozycje: Szyby po bokach, gruba folia a w dnie ponacinać dziury by woda przepływała lub trzecia opcja - agrowłóknina ?
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gruba folia z dziurami na dole powinna wystarczyć.
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Tkanina ogrodnicza.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jest jeden problem.Nornice mają nogi i zęby a pędraki to larwy chrabąszczy,które mają skrzydła i składają jaja tam,gdzie chcą.Jak wytłumaczyć nornicom ,żeby nie właziły górą i nie przegryzły włókniny i a samice chrabąszczy nie składały jaj pod krzaczkiem?
-
- 50p
- Od: 24 kwie 2014, o 20:37
Augusto najpierw upewnij się czy to są nornice cz krety. Nornice raczej nie żywią się korzeniami borówki ale jeśli jest mała wilgotność
podłoża to chętnie robią sobie pod borówką gniazda. A jeżeli to kret to pozbędziesz się robaków.
podłoża to chętnie robią sobie pod borówką gniazda. A jeżeli to kret to pozbędziesz się robaków.
- aniaa73
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 sty 2016, o 00:12
Ja też od jakiegoś czasu walczę z kretami, niestety zwykłe sposoby na nic, więc poszukuję czegoś co może pomóc, może jakieś specjalne środki, albo odstraszacze, no nie wiem.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Ja się już poddaję - stosowałam karbid - no niby coś poskutkowało ale to na krótko.
U mnie w ogrodzie były stosowane już wszelkie próby walki z krecikami, ale niezawodny sposób, to właśnie gnojówka z liści czarnego bzu i czosnek. A do tego odstraszacze elektroakustyczne. Mój sąsiad z kolei lubi czatować z łopatą nad każdym kopcem:)
- aniaa73
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 sty 2016, o 00:12
nooo Zenia efekty widać.
Ja już od jakiegoś czasu próbuję różnych sposobów na krety, w moim przypadku to wygląda jak jakieś "szalone polowanie na krety"
Ale cóż jakoś trzeba zaradzić, teraz rozglądam się za odstraszaczami przeciw nornicom i kretom, albo jakimiś specjalnymi środkami w płynie na te kretowate stworzenia, coś tam znalazłam, będzie trzeba wybrać i kupić.
Ja już od jakiegoś czasu próbuję różnych sposobów na krety, w moim przypadku to wygląda jak jakieś "szalone polowanie na krety"
Ale cóż jakoś trzeba zaradzić, teraz rozglądam się za odstraszaczami przeciw nornicom i kretom, albo jakimiś specjalnymi środkami w płynie na te kretowate stworzenia, coś tam znalazłam, będzie trzeba wybrać i kupić.
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odstraszacze na baterię były mi także pomocne, mam dwa. . Mój krecik upodobał sobie pewien pas ziemi, gdzie rył na całą długość działki. Zaczęłam więc stawiać odstraszacze od początku działki, przestawiając je o 2-3 m dalej co parę dni. Widać skutkowało bo wstecz zaprzestał rycia. Tym sposobem zapędziłam go w mały obręb gdzie była pułapka. . A może mój krecik zaliczał się do tych mniej cwanych... . Zobaczymy jak to będzie w tym roku.
Ja kiedyś w desperacji powkładalam do dziur krecich łupiny orzecha moczone przez kilka lat w spirytusie. Pozostalość po starej nalewce. I byl spokój... na tydzień. Pewnie byla pod ziemią impreza .