Szpinak warzywny( Spinacia oleracea )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szpinak ( Spinacia oleracea )
ela151 Warto spróbować wysiać część nasion w lutym do minidoniczek (po 3-5 nasionek). Jak wykiełkują to można sadzoneczki już w marcu posadzić w gruncie. Jeżeli nie wzejdą to spróbować kiełkowanie pozostałych nasion na wacikach kosmetycznych na początku marca. Na wiosnę nasiona do gruntu należy wysiewać w marcu (najpóźniej w kwietniu).
McMArchewka Szpinak nowozelandzki (trętwian) to zupełnie inny gatunek. Ma też zupełnie inne wymagania. Jest obojętny na długość dnia i nie traci swoich właściwości podczas kwitnienia. Najważniejsza różnica w uprawie polega na tym, że trętwian jest bardzo wrażliwy na niskie temperatury. To sprawia, że produkuje się rozsadę (wysiew w marcu i sadzenie w maju) bądź wysiewa się go do gruntu ale dopiero w maju. Ponieważ szpinak nowozelandzki jest rośliną płożącą się sadzi się go w dużej rozstawie (60x40cm) a czasami nawet w rozstawie 60x60cm.
McMArchewka Szpinak nowozelandzki (trętwian) to zupełnie inny gatunek. Ma też zupełnie inne wymagania. Jest obojętny na długość dnia i nie traci swoich właściwości podczas kwitnienia. Najważniejsza różnica w uprawie polega na tym, że trętwian jest bardzo wrażliwy na niskie temperatury. To sprawia, że produkuje się rozsadę (wysiew w marcu i sadzenie w maju) bądź wysiewa się go do gruntu ale dopiero w maju. Ponieważ szpinak nowozelandzki jest rośliną płożącą się sadzi się go w dużej rozstawie (60x40cm) a czasami nawet w rozstawie 60x60cm.
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie ze szpinakiem nowozeladzkim jest tak jak napisał KaLo , raz posadzony żyje sobie swoim życiem . Rośnie , kwitnie i się wysiewa sam . Jak obrywa mu się wierzchołki pędów nic sobie z tego nie robi i rośnie dalej jeszcze dorodniejszy . Niestety pierwsze przymrozki jeśli trwają trochę dłużej załatwiają sprawę i jest po roślinach .
Musisz też wiedzieć , że jego liście nie są tak delikatne jak liście zwykłego szpinaku . Są bardziej twarde i do duszenia czy smażenia trzeba je poszatkować (przynajmniej ja tak robię). W smaku bardzo przypomina szpinak zwyczajny .
Nasiona z powodzeniem zimują w gruncie i wiosną ładnie wschodzą . Gdy podrosną do odpowiedniej wielkości przepikowuję je w inne miejsce .
Jest dość plenny , u mnie dla dwóch osób 6 roślin z powodzeniem wystarcza , a i znajomi są nim obdarowywami .
Jednak według mnie najsmaczniejszy jest szpinak wiosenny .
Musisz też wiedzieć , że jego liście nie są tak delikatne jak liście zwykłego szpinaku . Są bardziej twarde i do duszenia czy smażenia trzeba je poszatkować (przynajmniej ja tak robię). W smaku bardzo przypomina szpinak zwyczajny .
Nasiona z powodzeniem zimują w gruncie i wiosną ładnie wschodzą . Gdy podrosną do odpowiedniej wielkości przepikowuję je w inne miejsce .
Jest dość plenny , u mnie dla dwóch osób 6 roślin z powodzeniem wystarcza , a i znajomi są nim obdarowywami .
Jednak według mnie najsmaczniejszy jest szpinak wiosenny .
Pozdrawiam, Beata.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
besia, przemek1136, kaLo Dzięki wielkie za informacje! Nie podejrzewałbym, że jest to po prostu trętwian, tym bardziej nie spodziewałem się, że jest płożący. To mogłoby mi nieco skomplikować sprawę, szczególnie, że się bardzo rozrasta No ale mimo wszystko uprawia się go w lecie, jako pewnie taki zamiennik szpinaku.
Już widzę na wiosnę siewki szpinaku, aaa rok temu miałem całą grządkę pełną samosiejek słoneczników i od tamtego czasu jakoś krzywym okiem zerkam na rośliny lubiące siać się samemu
Już widzę na wiosnę siewki szpinaku, aaa rok temu miałem całą grządkę pełną samosiejek słoneczników i od tamtego czasu jakoś krzywym okiem zerkam na rośliny lubiące siać się samemu
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
W roku 2015 do Krajowego Rejestru (Lista Odmian Roślin Warzywnych) było wpisanych 10 odmian szpinaku.Te odmiany to: Asta F1, Freya F1, Fulla F1, Greta F1, Magni F1, Matador, Modi F1, Olbrzym Zimowy, Orbita F1 i Saga F1.
- McMArchewka
- 1000p
Ale na przykład taki Matador czy Olbrzymi Zimowy to przecież się już od lat uprawia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie "dopisanych".przemek1136 pisze:W roku 2015 do Krajowego Rejestru (Lista Odmian Roślin Warzywnych) było wpisanych ..
- McMArchewka
- 1000p
Aaa no tak Zmylił mnie szpinak Matador
W tunelu foliowym posiałem jesienią zimowy szpinak odmiany "olbrzym zimowy". Ziemię utrzymywałem aż do przymrozków lekko wilgotną, od czasu do czasu trochę nawadniając. Ostatnio były bardzo silne mrozy, i teraz jak trochę puściły to ziemia w tunelu strasznie się wysuszyła. Czy konieczne jest podlanie teraz w okresie "spoczynku" zimowego czy w tej bardzo suchej ziemi nic nie zaszkodzi szpinakowi?
Pozdrawiam Janek
Kiedy wysiać w tunelu? Musi zdążyć przed pomidorami - czyli tak do 20 kwietnia zbiór
Ja siałem pod koniec października ur. Do zmarznięcia szpinak zdążył wyrosnąć na kilka cm i pierwsze listki właściwe nawet zaczynały się pojawiać.
Pozdrawiam Janek
bologno ja bym podlał zanim znowu mróz ściśnie
Kiedy siać w tunelu odmianę matador? Tunel stoi pusty i czeka do maja na pomidory, więc zamierzam tam coś posadzić jako przedplon. Padło na szpinak. Kiedy mogę go wysiać w tunelu?
- szamanicaaa
- 100p
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
Na moich glebach szpinak się nie udaje.Wysiewałam kilka razy wiosną-i ledwo powschodził,to od razu zakwitał.Bardzo lubię szpinak więc do jedzenia kupuję sobie na zielonym ryneczku