No zgadzam się że to cecha poszczególnych egzemplarzy tak to już jest z Grabem pospolitym i podobne zjawisko obserwujemy na przykład u Buka część drzew ma listki inne już straciły ( B. pospolitego ) ale gatunków jest więcej bo ponad 20 na świecie z czego w Polsce uprawia się kilka A najczęściej nasz rodzimy, amerykański i japońskipomidormen pisze:Grab tak ma, jednym liście odpadają wcześniej, u innych są aż do wiosny. To cecha poszczególnych egzemplarzy. Gatunek jest jeden.
Żywopłot z grabu
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Żywopłot z grabu
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Grab czy buk pospolity, utrzymuje liście w podobny sposób. Mocno cięty, formowany utrzymuje liście przez całą zimę. Opadają na chwilę przed wypuszczaniem nowych wiosennych pąków. I to może być przyczyna, tego że część żywopłotu gubi liście, a część nie. Egzemplarze przycinane słabo, bądź wcale, tracą liście jesienią. Może sadziłeś żywopłot "na raty" i różnie przycinasz. Młodsze rzadziej, starsze częściej.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- iscar
- 100p
- Od: 18 lis 2008, o 01:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za odpowiedź , już chciałem wymienić te zakupione później , jeżeli jednak może to być kwestia cięcia to jeszcze się wstrzymam. Później sadzone graby nie były jeszcze tyle razy przycinane co stare więc może ta różnica zaniknie z czasem .
Pozdrawiam!!! Grzegorz
Świetna decyzja. Starannie poprowadzona linia żywopłotu, dobre sadzonki należycie rozkrzewione. Ściółkowanie skoszoną trawą jak najbardziej na plus z tym, że 3 wskazówki:
1. Nie dawaj grubej warstwy świeżo skoszonej trawy gdyż ta ma to do siebie, że szybko zachodzi proces rozkładu i w grubej warstwie dosyć mocno się nagrzewa, a taki wzrost temperatury w obrębie szyjki korzeniowej i bryły korzeniowej nie jest najlepszy. 2. Poza tym kontroluj jej stan rozluźnienia. Trawa po zaschnięciu ma tendencje to tworzenia warstwy filcu, która nie przepuszcza wody. 3. Trawa jest bardzo bogata w azot, którego rośliny potrzebują do wzrostu i wykształcania części zielonych. Stąd nawożenie azotowe powinno się stosować do czerwca. Wówczas powinno się zaprzestać stosowania azotu w celu zdrewnienia części zielonych i ograniczenia wzrostu. Roślina potrzebuje czasu na odpowiednie przygotowanie do zimy. Tak więc ściółkuj świeżo skoszoną trawą do ok. czerwca/lipca. Później radziłbym zaprzestać i dać temu co już jest spokojnie się rozłożyć.
Oczywiście są do drobiazgi, ale warto zwracać na nie uwagę. Mimo wszystko jest to świetny materiał na ściółkowanie z tym, że trzeba nieco uważać z ilością.
Niemniej cieszy, że kolejna osoba zrezygnowała z tandetnych i pospolitych tuj i postawiła na szlachetny żywopłot liściasty. Brawo!
1. Nie dawaj grubej warstwy świeżo skoszonej trawy gdyż ta ma to do siebie, że szybko zachodzi proces rozkładu i w grubej warstwie dosyć mocno się nagrzewa, a taki wzrost temperatury w obrębie szyjki korzeniowej i bryły korzeniowej nie jest najlepszy. 2. Poza tym kontroluj jej stan rozluźnienia. Trawa po zaschnięciu ma tendencje to tworzenia warstwy filcu, która nie przepuszcza wody. 3. Trawa jest bardzo bogata w azot, którego rośliny potrzebują do wzrostu i wykształcania części zielonych. Stąd nawożenie azotowe powinno się stosować do czerwca. Wówczas powinno się zaprzestać stosowania azotu w celu zdrewnienia części zielonych i ograniczenia wzrostu. Roślina potrzebuje czasu na odpowiednie przygotowanie do zimy. Tak więc ściółkuj świeżo skoszoną trawą do ok. czerwca/lipca. Później radziłbym zaprzestać i dać temu co już jest spokojnie się rozłożyć.
Oczywiście są do drobiazgi, ale warto zwracać na nie uwagę. Mimo wszystko jest to świetny materiał na ściółkowanie z tym, że trzeba nieco uważać z ilością.
Niemniej cieszy, że kolejna osoba zrezygnowała z tandetnych i pospolitych tuj i postawiła na szlachetny żywopłot liściasty. Brawo!
- annodomini
Zgadzam się w pełnej rozciągłości ! Kolejny piękny, liściasty żywopłot, nam tu powstaje. Będę podpatrywał z przyjemnością.
Hej,
Mam możliwość zakupu sadzonek grabu w doniczce (jakieś 2m).
Problem jest taki, że są bardzo słabo zagęszczone, praktycznie sam "pień" plus kilkanaście gałązek na całej długości.
Jak teraz zagęścić taki grab? Trzeba go "chlasnąć" nisko (~0.5m), czy można zachować np. 1.5m wysokości i liczyć, że od dołu też się będzie zagęszczał?
Mam możliwość zakupu sadzonek grabu w doniczce (jakieś 2m).
Problem jest taki, że są bardzo słabo zagęszczone, praktycznie sam "pień" plus kilkanaście gałązek na całej długości.
Jak teraz zagęścić taki grab? Trzeba go "chlasnąć" nisko (~0.5m), czy można zachować np. 1.5m wysokości i liczyć, że od dołu też się będzie zagęszczał?
Nie widzę możliwości edycji postu więc napiszę kolejny.
Chciałbym uściślić, że nie zależy mi na super gęstym żywopłocie.
Bardziej interersuje mnie jego wysokośc (coś około 2m) niż "szczelność".
Dlatego myślę o wyższych sadzonkach na start. Jednak obawiam się, że jeśli nie przytnę ich mocno, to z dołu będą gołe.
Ktoś poradzi?
Chciałbym uściślić, że nie zależy mi na super gęstym żywopłocie.
Bardziej interersuje mnie jego wysokośc (coś około 2m) niż "szczelność".
Dlatego myślę o wyższych sadzonkach na start. Jednak obawiam się, że jeśli nie przytnę ich mocno, to z dołu będą gołe.
Ktoś poradzi?
- annodomini
Wielkie sadzonki ! (2 m). Jak są za darmo, albo za 4,- zł to bierz. Jak droższe, to nie. Sprzedawca chce się ich pozbyć, bo przespał okres handlowy, na sadzonki żywopłotowe. Jak chce więcej to niech sprzedaje jako solitery, a Ty szukaj sadzonek po 2-4 zł na żywopłot.
Czyli rozumiem, że z takich wysokich sadzonek nie da się zrobić żywopłotu (niekoniecznie gęstego) bez drastycznego cięcia?
- annodomini
Dać, to się da, ale ciekawi mnie cena. Bo kupując drzewo o h 2m, płacimy krocie, szczególnie jak jest zadoniczkowane. Do żywopłotu i tak trzeba sporo odciąć, więc po co przepłacać.
-
- 50p
- Od: 16 lip 2015, o 12:26
... minał rok i grab prezentuje się następująco:
Nie odnotowałem szeczóglnego wzrostu grabów,ale za to bardzo sie żywopłot zagęścił. Druga sprawa po nasadzeniu jesienią '14 to poprzedniego lata odnotowałem 30 sztuk obumarłych z 275 startowych. Tego roku już ok. 5 sztuk więc jest progres. Zgodnie z radami dopiero tego roku wystartowałem z nawożeniem grabów stąd moze tak mało ubytków. Z tego co widze po fotorelacji merle wynika iż wzrost powinien ruszyć gwałtownie po 3 roku ... tak wiem grab wymaga cierpliwości gdyż z natury wolno rośnie
Nie odnotowałem szeczóglnego wzrostu grabów,ale za to bardzo sie żywopłot zagęścił. Druga sprawa po nasadzeniu jesienią '14 to poprzedniego lata odnotowałem 30 sztuk obumarłych z 275 startowych. Tego roku już ok. 5 sztuk więc jest progres. Zgodnie z radami dopiero tego roku wystartowałem z nawożeniem grabów stąd moze tak mało ubytków. Z tego co widze po fotorelacji merle wynika iż wzrost powinien ruszyć gwałtownie po 3 roku ... tak wiem grab wymaga cierpliwości gdyż z natury wolno rośnie
- annodomini
Proces przebiega normalnie. Żywopłoty nie powstają w dwa sezony. Ładnie się krzewi.