Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28
- Daria_Eliza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28
Marysiu, pamiętam że kiedyś u Ciebie lub u mnie poruszyłyśmy temat hiacyntów: że w pierwszym roku są takie grube, napakowane od kwiatów, a w kolejnych latach kwiatostan robi się rzadszy.
Dziś przypadkiem znalazłam taką starą rycinę i widać, że u hiacyntów to normalne, tylko teraz Holendrzy takie mutanty na jeden sezon produkują.
ewikk77, no chyba nie wszystkie potrzebują, bo ja też już dwie odmianowe ukorzeniłam z ich przyciętych pędów.
Dziś przypadkiem znalazłam taką starą rycinę i widać, że u hiacyntów to normalne, tylko teraz Holendrzy takie mutanty na jeden sezon produkują.
ewikk77, no chyba nie wszystkie potrzebują, bo ja też już dwie odmianowe ukorzeniłam z ich przyciętych pędów.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam wieczorową porą
Trochę mnie nie było, trochę jestem jakaś taka
Beatko jeszcze masz trochę czasu ...jeszcze karnawał trwa, a nasiona zdążysz przejrzeć. Przecież z tego co czytałam to przed lutym nie zaczynasz I u mnie słońce świeciło, a mróz łagodny w nocy -8 a w dzień -4 , na wsi biało w mieście też pobieliło. Pozdrawiam serdecznie
Lucynko tak byłam w Krakowie na pysznym obiedzie i spotkaniu z koleżankami Potem M mnie odebrał i komfortowo wróciłam do domu....żyć a nie umierać Niestety problem widzę marnie chyba nie damy rady
I ja życzę dobrego wieczoru i wypoczynku
Iwonko ja też dzisiaj jeździłam, ale towarzysko i miło spędziłam popołudnie Śnieżek sypie cały dzień ale nasypało go parę cm i dobrze zasp nie lubię, bo chociaż są malownicze to nie pomagają tym co jadą do pracy
Martusiu właśnie szukam po necie i w różnych miejscach coś solidnego a nie po wygórowanej cenie, bo potrzebuję parę takich podpór. Coś muszę zdecydować. To moje róże chyba się przeziębią, bo są lekko okryte a właściwie w większości tylko okopczykowane Dobrej nocy i całuję
Ewuniu nie znam się za bardzo . Byłam z pewną panią w pokoju w sanatorium i ona uczyła mnie szczepić na podkładce, ale to trzeba najpierw siać dzikie róże i na nich na szyjce korzeniowej szczepić oczka szlachetnych róż. Jednak róża może róść i na własnym korzeniu. Czytałam że te na podkładkach rosną dłużej...no nie wiem ile w tym prawdy bo mam różę Queen Elisabeth rozmnożoną z patyka co rośnie i kwitnie już 10 lat, a wygląda czasem ładniej od rośliny matecznej
Przysypane niektóre rosną a mam jedną co chcę rozmnożyć przysypując i za nic nie chce się ukorzenić
Jeżeli źle piszę to mnie poprawcie
Dario tak był taki temat poruszany. A może to inne hiacynty bo tam czytam orientalis?
Wiesz moje te marketowe były grube potem spsiały a teraz znowu są grube. Mnie się wydaje jak się wykopuje cebule i sadzi jesienią do nowej ziemi to one takie grube mogą być co roku
Trochę mnie nie było, trochę jestem jakaś taka
Beatko jeszcze masz trochę czasu ...jeszcze karnawał trwa, a nasiona zdążysz przejrzeć. Przecież z tego co czytałam to przed lutym nie zaczynasz I u mnie słońce świeciło, a mróz łagodny w nocy -8 a w dzień -4 , na wsi biało w mieście też pobieliło. Pozdrawiam serdecznie
Lucynko tak byłam w Krakowie na pysznym obiedzie i spotkaniu z koleżankami Potem M mnie odebrał i komfortowo wróciłam do domu....żyć a nie umierać Niestety problem widzę marnie chyba nie damy rady
I ja życzę dobrego wieczoru i wypoczynku
Iwonko ja też dzisiaj jeździłam, ale towarzysko i miło spędziłam popołudnie Śnieżek sypie cały dzień ale nasypało go parę cm i dobrze zasp nie lubię, bo chociaż są malownicze to nie pomagają tym co jadą do pracy
Martusiu właśnie szukam po necie i w różnych miejscach coś solidnego a nie po wygórowanej cenie, bo potrzebuję parę takich podpór. Coś muszę zdecydować. To moje róże chyba się przeziębią, bo są lekko okryte a właściwie w większości tylko okopczykowane Dobrej nocy i całuję
Ewuniu nie znam się za bardzo . Byłam z pewną panią w pokoju w sanatorium i ona uczyła mnie szczepić na podkładce, ale to trzeba najpierw siać dzikie róże i na nich na szyjce korzeniowej szczepić oczka szlachetnych róż. Jednak róża może róść i na własnym korzeniu. Czytałam że te na podkładkach rosną dłużej...no nie wiem ile w tym prawdy bo mam różę Queen Elisabeth rozmnożoną z patyka co rośnie i kwitnie już 10 lat, a wygląda czasem ładniej od rośliny matecznej
Przysypane niektóre rosną a mam jedną co chcę rozmnożyć przysypując i za nic nie chce się ukorzenić
Jeżeli źle piszę to mnie poprawcie
Dario tak był taki temat poruszany. A może to inne hiacynty bo tam czytam orientalis?
Wiesz moje te marketowe były grube potem spsiały a teraz znowu są grube. Mnie się wydaje jak się wykopuje cebule i sadzi jesienią do nowej ziemi to one takie grube mogą być co roku
- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
Marysiu, zerknęłam na szybko do netu i widzę, że wszystkie nasze marketowo-internetowe hiacynty to odmiany tego samego hiacynta wschodniego (H. orientalis).
Ja poobserwuję moje hiacynty na wiosnę, bo niektóre będą miały już 3. lub nawet 4. wiosnę u nas. Podzielę się wtedy obserwacjami.
Czyli co, pomoc nadal potrzebna, ale prawo nas ogranicza?
Ja poobserwuję moje hiacynty na wiosnę, bo niektóre będą miały już 3. lub nawet 4. wiosnę u nas. Podzielę się wtedy obserwacjami.
Czyli co, pomoc nadal potrzebna, ale prawo nas ogranicza?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Marysiu, nosi mnie i doszłam do wniosku, że najlepiej odreagować wszelkie stresy poprzez wędrówkę po ogrodach.
Muszę Cię o coś zapytać. Jak to jest, że szlachetne odmiany róż to te szczepione, a wobec tego jakie są te ukorzeniane z patyczków?
Tobie też życzę stoickiego spokoju.
Muszę Cię o coś zapytać. Jak to jest, że szlachetne odmiany róż to te szczepione, a wobec tego jakie są te ukorzeniane z patyczków?
Tobie też życzę stoickiego spokoju.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dario poczytałam trochę o hiacyntach, a ponieważ zakupiłam kilka na jesieni i posadziłam to też pewnie poeksperymentuję i będą obserwować.
Dario tak pomoc będzie potrzebna, ale w jakim stopniu to są osoby które monitorują sprawę
Lucynko ja też znajduję spokój i przyjemność wśród ogrodów swojego i Waszych Lucynko nie podejmuje się wytłumaczyć Ci czy róże rozmnażane z gałązki są szlachetne czy nie, mogę tylko powiedzieć że dla mnie są tak samo szlachetne jak te szczepione na podkładkach. Oj!
Dzień typowo zimowy ale jasny słoneczny, mróz dzisiaj w nocy ma być większy więc zobaczymy czy prognoza się sprawdzi
Rozgrzewamy się więc dalej!
Miłego wieczoru!
Dario tak pomoc będzie potrzebna, ale w jakim stopniu to są osoby które monitorują sprawę
Lucynko ja też znajduję spokój i przyjemność wśród ogrodów swojego i Waszych Lucynko nie podejmuje się wytłumaczyć Ci czy róże rozmnażane z gałązki są szlachetne czy nie, mogę tylko powiedzieć że dla mnie są tak samo szlachetne jak te szczepione na podkładkach. Oj!
Dzień typowo zimowy ale jasny słoneczny, mróz dzisiaj w nocy ma być większy więc zobaczymy czy prognoza się sprawdzi
Rozgrzewamy się więc dalej!
Miłego wieczoru!
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O Boże Marysiu cóż to za cudny bodziszek na drugiej i czwartej fotce? Zakochałam się.
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Marysiu piękne różyczki ,a te śliczne błękitne kwiatuszki ,które im towarzyszą na kilku zdjęciach z żółtym oczkiem jak się nazywają
Miłego wieczoru
Miłego wieczoru
Pozdrawiam Alicja
-
- 200p
- Od: 6 cze 2014, o 21:43
No , kolekcja róż imponująca
Ja mogę tylko pozazdrościć
A ten bodziszek - rewelacja.Jak pierwszy raz spojrzałam,myślałam ,że to takie dalie
Pozdrawiam i miłego wieczoru
Ja mogę tylko pozazdrościć
A ten bodziszek - rewelacja.Jak pierwszy raz spojrzałam,myślałam ,że to takie dalie
Pozdrawiam i miłego wieczoru
- wsiania
- 500p
- Od: 27 sty 2012, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wow, Marysiu, wiesz czym mnie do zdrowotności przywrócić Cudne obrazki! Na te ciemne róże nie mogę się napatrzeć, jakoś tak mam, że te kolory purpurowo-fioletowe działają na mnie jak magnes. Bodziszki też rzuciły mi się na oczy, takie niespotykane.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d.
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania
- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
Marysiu bodziszek zachwycający i mam nadzieję, że mój przetrwał i się wiosną pokaże. Patrząc na Twój egzemplarz uświadomiłam sobie, że muszę mu zmienić miejsce.
Róże masz bajeczne, a ja zupełnie nie wiem dlaczego u mnie nie ma takich ciemnych.Są cudowne.
Róże masz bajeczne, a ja zupełnie nie wiem dlaczego u mnie nie ma takich ciemnych.Są cudowne.
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Marysiu ale cudny bodziszek pierwszy raz takiego widzę
Róże masz przepiękne wszystkie !!!!!!!
Pozdrawiam cieplutko bo za oknem mróz
Róże masz przepiękne wszystkie !!!!!!!
Pozdrawiam cieplutko bo za oknem mróz
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Marysiu, to niebieskie pełne to bodziszek , jaki on śliczny