Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Post »

Marysiu, pamiętam że kiedyś u Ciebie lub u mnie poruszyłyśmy temat hiacyntów: że w pierwszym roku są takie grube, napakowane od kwiatów, a w kolejnych latach kwiatostan robi się rzadszy.
Dziś przypadkiem znalazłam taką starą rycinę i widać, że u hiacyntów to normalne, tylko teraz Holendrzy takie mutanty na jeden sezon produkują.
Obrazek

ewikk77, no chyba nie wszystkie potrzebują, bo ja też już dwie odmianowe ukorzeniłam z ich przyciętych pędów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam wieczorową porą :wit
Trochę mnie nie było, trochę jestem jakaś taka ;:222

Beatko jeszcze masz trochę czasu ...jeszcze karnawał trwa, a nasiona zdążysz przejrzeć. Przecież z tego co czytałam to przed lutym nie zaczynasz :D I u mnie słońce świeciło, a mróz łagodny w nocy -8 a w dzień -4 , na wsi biało w mieście też pobieliło. Pozdrawiam serdecznie ;:196

Lucynko tak byłam w Krakowie na pysznym obiedzie i spotkaniu z koleżankami ;:162 Potem M mnie odebrał i komfortowo wróciłam do domu....żyć a nie umierać ;:306 Niestety problem widzę marnie chyba nie damy rady ;:222
I ja życzę dobrego wieczoru i wypoczynku ;:196

Iwonko ja też dzisiaj jeździłam, ale towarzysko i miło spędziłam popołudnie ;:162 Śnieżek sypie cały dzień ale nasypało go parę cm i dobrze zasp nie lubię, bo chociaż są malownicze to nie pomagają tym co jadą do pracy :wink:

Martusiu właśnie szukam po necie i w różnych miejscach coś solidnego a nie po wygórowanej cenie, bo potrzebuję parę takich podpór. Coś muszę zdecydować. To moje róże chyba się przeziębią, bo są lekko okryte a właściwie w większości tylko okopczykowane ;:224 Dobrej nocy i całuję ;:196

Ewuniu nie znam się za bardzo :oops: . Byłam z pewną panią w pokoju w sanatorium i ona uczyła mnie szczepić na podkładce, ale to trzeba najpierw siać dzikie róże i na nich na szyjce korzeniowej szczepić oczka szlachetnych róż. Jednak róża może róść i na własnym korzeniu. Czytałam że te na podkładkach rosną dłużej...no nie wiem ile w tym prawdy bo mam różę Queen Elisabeth rozmnożoną z patyka co rośnie i kwitnie już 10 lat, a wygląda czasem ładniej od rośliny matecznej :D
Przysypane niektóre rosną a mam jedną co chcę rozmnożyć przysypując i za nic nie chce się ukorzenić ;:223
Jeżeli źle piszę to mnie poprawcie ;:180

Dario tak był taki temat poruszany. A może to inne hiacynty bo tam czytam orientalis?
Wiesz moje te marketowe były grube potem spsiały a teraz znowu są grube. Mnie się wydaje jak się wykopuje cebule i sadzi jesienią do nowej ziemi to one takie grube mogą być co roku :?:
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Marysiu, zerknęłam na szybko do netu i widzę, że wszystkie nasze marketowo-internetowe hiacynty to odmiany tego samego hiacynta wschodniego (H. orientalis).
Ja poobserwuję moje hiacynty na wiosnę, bo niektóre będą miały już 3. lub nawet 4. wiosnę u nas. Podzielę się wtedy obserwacjami.

Czyli co, pomoc nadal potrzebna, ale prawo nas ogranicza? :( :( :(
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, nosi mnie i doszłam do wniosku, że najlepiej odreagować wszelkie stresy poprzez wędrówkę po ogrodach. ;:333
Muszę Cię o coś zapytać. Jak to jest, że szlachetne odmiany róż to te szczepione, a wobec tego jakie są te ukorzeniane z patyczków?
Tobie też życzę stoickiego spokoju. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dario poczytałam trochę o hiacyntach, a ponieważ zakupiłam kilka na jesieni i posadziłam to też pewnie poeksperymentuję i będą obserwować.
Dario tak pomoc będzie potrzebna, ale w jakim stopniu :?: to są osoby które monitorują sprawę ;:215

Lucynko ja też znajduję spokój i przyjemność wśród ogrodów swojego i Waszych :D Lucynko nie podejmuje się wytłumaczyć Ci czy róże rozmnażane z gałązki są szlachetne czy nie, mogę tylko powiedzieć że dla mnie są tak samo szlachetne jak te szczepione na podkładkach. Oj! ;:4

Dzień typowo zimowy ale jasny słoneczny, mróz dzisiaj w nocy ma być większy więc zobaczymy czy prognoza się sprawdzi :D
Rozgrzewamy się więc dalej!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O Boże Marysiu cóż to za cudny bodziszek na drugiej i czwartej fotce? Zakochałam się.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Marysiu piękne różyczki ;:333 ;:333 ,a te śliczne błękitne kwiatuszki ,które im towarzyszą na kilku zdjęciach z żółtym oczkiem jak się nazywają :?:
Miłego wieczoru ;:196
Pozdrawiam Alicja
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

No , kolekcja róż imponująca ;:215
Ja mogę tylko pozazdrościć :oops:
A ten bodziszek - rewelacja.Jak pierwszy raz spojrzałam,myślałam ,że to takie dalie ;:306
Pozdrawiam i miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow, Marysiu, wiesz czym mnie do zdrowotności przywrócić :wink: Cudne obrazki! Na te ciemne róże nie mogę się napatrzeć, jakoś tak mam, że te kolory purpurowo-fioletowe działają na mnie jak magnes. Bodziszki też rzuciły mi się na oczy, takie niespotykane.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Marysiu bodziszek zachwycający i mam nadzieję, że mój przetrwał i się wiosną pokaże. Patrząc na Twój egzemplarz uświadomiłam sobie, że muszę mu zmienić miejsce.
Róże masz bajeczne, a ja zupełnie nie wiem dlaczego u mnie nie ma takich ciemnych.Są cudowne. :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu ale cudny bodziszek ;:oj ;:oj ;:oj pierwszy raz takiego widzę :D
Róże masz przepiękne ;:433 ;:433 wszystkie !!!!!!!
Pozdrawiam cieplutko bo za oknem mróz ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

A więc to bodziszek :?:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika