Płodozmiany.Zmianowanie upraw.Uprawy współrzędne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mundzia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 mar 2015, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawy współrzędne- sąsiedztwo roślin- teoria i praktyka

Post »

Hej :) Moje pytanko czy oprócz aksamitek i wspomnianych przez was nagietków i nasturcji jakieś jeszcze kwiaty warto posiać w pobliżu warzyw?
Za wszystkie udzielone rady bardzo dziękuje ;:131
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę , że wszystkie kwiaty można siać wśród warzyw. U mnie króluje cosmos wśród kapustnych. Są też lilie, dalie, aksamitki,czosnki i inne Przykładowo tulipany pod lubczykiem. Tulipany przekwitną to lubczyk zasłoni puste miejsce. Dalie przy fasoli tycznej. Dalie zasłaniają ogołocone z liści pędy. Inne kwitnące przy truskawkach, czy krzewach owocowych.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Gwiazdnicę i żółtlicę bardzo lubią kury. I trzeba przyznać, że gwiazdnica dobrze okrywa ziemię,
choć też jej nie lubię w niektórych miejscach. Lubi azot.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

McMArchewka pisze:Witam! :wit Chciałbym zapytać czy znacie może jakąś stronę internetową z taką porządną i sprawdzoną przez Was tabelką dotyczącą allelopatii? Szukam i szukam, i dochodzę do wniosku, że te dane naprawdę różnią się na każdej stronie, a także są sprzeczne z tym, co mam w swojej książce ogrodniczej, z której korzystam. Przykładem jest na przykład internetowe stwierdzenie, że fasola może rosnąć obok pomidorów natomiast książka mówi zupełnie inaczej ;:124 I gdzie tu znaleźć kompromis ;:88
Ja kieruje się książką ?Ogród inspirowany naturą? Jolanta Stawicka, Joanna Struzik, Małgorzata Szymczak-Piątek
https://picasaweb.google.com/1178605859 ... qc7r-YHdTw
Jest napisana przez pracowników SGGW, więc uważam ją za najbardziej wiarygodną.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

mundzia pisze:Hej :) Moje pytanko czy oprócz aksamitek i wspomnianych przez was nagietków i nasturcji jakieś jeszcze kwiaty warto posiać w pobliżu warzyw?
Można też zrobić odwrotnie :D Posadzić warzywa wśród kwiatów, zainspirowana rabatami berlińskiego Ogrodu Botanicznego, posadzę rozsadę kolorowych buraków liściowych, kopru, wieloletniej rukoli i jarmużu Cavolo Nero na rabatach ozdobnych.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

LaViol, bardzo dziękuję Ci za link do zdjęć! Skoro mówisz, że korzystasz z tak wiarygodnego źródła to na pewno w oparciu o nie zweryfikuje swoje plany grządek na ten sezon :D

aria Hm, ja jeszcze w pobliżu warzyw miałem w zeszłym sezonie również bratki, jednak wątpię w to czy mają one jakieś konkretne działanie, przynajmniej ja nie słyszałem. Miałem je głównie ze względów estetycznych :D

Chyba że jeszcze Forumki słyszały o jakiś kwiatach rosnących między warzywami? :D
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

McMArchewka Pani Stawicka uczyła mnie Ekologii i nawet na zajęciach projektowaliśmy użytkowy ogród allelopatyczny :)
Ściągnij sobie fotki funkcją pobierz (oryginalny rozmiar) na wypadek, gdybym kiedyś usunęła fotki, bo książka właściwie nie do kupienia.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Awatar użytkownika
mundzia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jolek i aria To na pewno super wygląda, jak zresztą widać na zdjęciach :wink: ale chodzi mi o kwiaty, które działają na warzywa
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

mundzia Te kwiaty są podane w tabelach znajdujących się w lince z poprzedniej strony :)
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mundzia zaszalej trochę :D Kwiatek tu, inny kwiatek tam, coś dla oka , coś dla przyciągnięcia ,,zapylaczy". Z czasem sama zauważysz które kwiaty najlepiej Ci się będą sprawdzały wśród warzyw. U mnie np jest rajka kwiatowa przy truskawkach, przy czosnku, Jak już wspominałam cosmos dobrze sprawdza się wśród kapustnych, lekko daje cień, nie atakuje bielik i białe muszki. Nie wszystkie kwiaty rozrastające się nadają się na warzywnik bo zagłuszają wzrost warzyw. Przy szczypiorku od lat rośnie mi orlik. Czy na siebie oddziaływają , nie wiem, mają się dobrze. Co roku coś dosadzam a jak zbyt ekspansywne dla jarzyn to przycinam lub wyrywam. Mam taki mix warzywno kwiatowy i z chęcią go odwiedzam :D
Poniżej rajka kwiatowa wzdłuż truskawek, cosmos wśród kapust :D

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
mundzia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

LaViol Nie pomyślałam ;:223 Dzięki :)
Jolek Masz racje :D To co sam zaobserwujesz to zawsze najcenniejsza i najlepiej sprawdzajaca się w twoim ogrodzie wiedza :wink: Moje doświadczenie jeszcze jest niewielkie ale mam nadzieje że będe coraz mądrzejsza ;:131A w ogóle to naprawdę pięknie u Ciebie :)
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy pięknie to nie wiem ale dziękuję. Nie mam tak ładnego warzywnika prowadzonego ,,szablonowo". Dla mnie ważne jest oprócz oddziaływania roślin na siebie to, aby nasadzone kwiaty wśród warzyw przyciągały owady zapylające oraz ,,zmylały" szkodniki. Mój warzywnik jest osłonięty w 3/4 wysokimi krzewami i krzakami. Takie nasadzenia kwiatek tu czy tam w pewnym stopniu pozwala zwiększyć u mnie plony. Bardzo dużo kwiatów pięknie wkomponowuje się na tle warzyw. Jedynie nie umiem pozbyć się niezapominajek które kiedyś posadziłam. Ciągle się odradzają.
Do gwiazdnicy już się przyzwyczaiłam i w zeszłym roku dobrze sprawdziła się w osłonięciu gleby wśród ogórków, kalarepy, lilii przed żarem z nieba.
Kiedyś czytałam artykuł gdzie było napisane ,,jak pokochać " chwasty w ogrodzie. Spojrzałam na nie łaskawym okiem ale i tak większość nie pokochałam ;:306 wolę w te miejsce kwiaty.
madzia11311

Potrzbuje pomocy przy ułożeniu płodozmianu

Post »

Witam, potrzebuje Waszej pomocy przy ułożeniu 4-letniego płodozmianu. To zadanie potrzebne mi na studia więc bardzo proszę o pomoc :)
Dokładniej chodzi o:
Proszę o przygotowanie płodozmianu 4-letniego z wykorzystaniem podanych gatunków warzyw, zbóż, nawozów zielonych i poplonów.
Planując uprawę i następstwo roślin należy uwzględnić: wymagania pokarmowe poszczególnych gatunków warzyw , nawożenie obornikiem, jeśli gatunek tego wymaga, lub uprawę na nawozach zielonych, terminy siewu i zbioru gatunków warzyw i roślin rolniczych, terminy siewu i przyorania nawozów zielonych, tak aby pole nie pozostawało nieobsiane w sezonie uprawowym; zastosowanie obornika przed uprawą danego gatunku zaznaczamy plusem (++ - pełna dawka, tj. 30 t/ha; + połowa dawki, tj. 15 t/ha)
Bilans materii organicznej jako weryfikację płodozmianu
Gatunki warzyw w płodozmianie: groch zielony, kapusta pekińska, skorzonera, por.
Zboża, nawozy zielone i poplony do wykorzystania: pszenżyto jare+ nawóz zielony
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”