Fasolka szparagowa cz. 2
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz.2
Czy mojej fasoli zielonej szparagowej mogło zaszkodzić w rozwoju a w konsekwencji w plonowniu rosnącena tej samej grządce słoneczniki?Wyrosły one bardzo wielkie.Chciałem je usunąć ale myślałem że w upalne dni dadzą cień a one chyba tym czasem wyjadły wszystko fasoli.Czy dobrze rozumuje?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fasolka nie wymaga aż tak żyznej ziemi, ale cień i wypijanie przez słoneczniki wody mogły się odbić na plonie. Fasolka gdy kwitnie i wiąże potrzebuje sporo wody.
Też uprawiam fasolkę,ale często po wschodach coś ją pożera.
-- 20 sty 2016, o 13:16 --
-- 20 sty 2016, o 13:16 --
Spróbuj zrobić rozsadę, o ile nie uprawiasz bardzo dużych ilości
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Hanna, masz slimaki? jeśli tak to rozsada konieczna.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 50p
- Od: 2 lis 2014, o 13:35
Moja fasolka też często objedzona, sterczą takie kikutki, czasami dosiewam 2, 3 razy.
Nie mam ślimaków, to chyba nie one i wlaściwie nawet nie widzę listków, tylko od razu takiego kikutka.
W tym roku kolejny raz tak miałam, jak dosiewam, to w końcu wyrastają dobrze i uzupełnię, ale trochę opóźnienia przez to mam.
Jak nie ślimaki, to co to może być?
Nie mam ślimaków, to chyba nie one i wlaściwie nawet nie widzę listków, tylko od razu takiego kikutka.
W tym roku kolejny raz tak miałam, jak dosiewam, to w końcu wyrastają dobrze i uzupełnię, ale trochę opóźnienia przez to mam.
Jak nie ślimaki, to co to może być?
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ktoś chyba kiedyś pisał o robacxjkach w nasionach fasoli. Miały one chyba robić "rdzawe wzorki" i pozostawiać wlasnie kikuty. Rada było chyba przytrzymanie nasion w lodowce. Ale jestem teraz na tablecie i nie znajdę tej dyskusji.
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
Paola to by się zgadzało z tymi robaczkami w nasionkach. W ubiegłym roku posiałam fasolkę dosyć wcześnie, po czym przykryłam ją szczelnie agrowłókniną - pędy fasolki były poobgryzane no i te wzorki rdzawe tez mi się kojarzą. No i pół zagonka wcześniejszej fasoliki zmarnowane.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
Uwaga na nasionka fasolki z AWN , nie pomyślałam , żeby włożyć do lodówki i przed chwilą po przeczytaniu o robalach w fasoli sprawdziłam. Niestety w Anielicy są dziurki , w czarnej meksykańskiej nie widzę, włożyłam obydwie torebeczki do zamrażalnika, niech robale padną .
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- 50p
- Od: 2 lis 2014, o 13:35
Paula, rzeczywiście to mogą być te robaki, dzięki za naprowadzenie.
Co prawda to z kupnych nasion i na oko nic nie widziałam, ale teraz już wiem, żeby przed sianiem przemrozić.
Zebrane w tym roku inne fasolki z nasion z akcji miały robaczki, potrzymałam w zamrażalniku, ale jak wyjęłam to za jakiś czas znów się pojawiły
Zupełnie nie skojarzyłam, że te zjedzone wschody to też może być to.
Co prawda to z kupnych nasion i na oko nic nie widziałam, ale teraz już wiem, żeby przed sianiem przemrozić.
Zebrane w tym roku inne fasolki z nasion z akcji miały robaczki, potrzymałam w zamrażalniku, ale jak wyjęłam to za jakiś czas znów się pojawiły
Zupełnie nie skojarzyłam, że te zjedzone wschody to też może być to.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Ja sieje tylko z kupnych. I u mnie też są robaki prawie rok w rok. Tez teraz bedę mrozić
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
BlueAnna Jest mało prawdopodobne by chrząszcz strąkowiec fasolowy uszkadzał liście lub liścienie wschodzącej fasoli. Strąkowce wyżerają wnętrze nasion. Chrząszcze składają jaja na dojrzewających strąkach oraz przez cały rok na suchych nasionach w przechowalniach. Niska temperatura (0-10*C) niszczy szkodnika. Natomiast przyczyną Twojego problemu może być śmietka kiełkówka ewentualnie skorek pospolity, ptaki lub uszkodzenia mrozowe.