Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Post »

Witajcie. :wit
Za oknem zima a tak już chciało by się zobaczyć kwiatki na forsycjach. ;:131
Dziś mam w planach zobaczyć co też za nasionka oferują sklepy. I kupić tylko kobeę. :lol: No może pokuszę się jeszcze na lobelię i żeniszka.

Dorciu moja gipsówka też pewnie by się pokładała, ale towarzystwo w około jej nie pozwala. Toteż jest zmuszona stać na baczność i dumnie prężyć kwiatuszki ku górze. :wink:

Obrazek

Obrazek

Olu ja też mam tę gipsówkę co sięga metra, kupiłam ją w 2014 w Biedrze. W zeszłym roku kupiłam też kolejne jej kłącza w Lidlu. I ta ma ciut inne kwiatki a i niższa była.

Obrazek

Marlenko o clematisie Maria Skłodowska-Curie niewiele Ci mogę powiedzieć, bo nie mam a i jakoś nie przyswoiłam żadnych info na jego temat podczas czytania różnych wątków.
Co do sadzenia powojników, to ja robię tak:
Dół na 50-60cm. Na dół drenaż (bardzo ważny), potem ciut ziemi, by zakryć drenaż. Na to garść wiórów rogowych i skórka banana. Znów przykrywam ziemią i potem clematis do dołka, tak by ziemia z doniczki była ok 5 cm niżej gruntu. Zasypuję ziemią. Zapodaję tableteczkę nadmanganianu i garść wapna sypię w nogi a potem to już tylko kocham, kocham, KOCHAM!!!
Ziemia oczywiście wymieszana pół na pół z dobrą ogrodową. Jak masz słabą to nawet więcej dobrej ogrodowej daj, niż rodzimej.
Mam nadzieję, że ciut pomogłam. ;:131

Obrazek

Aniu Annes -ja liczę, że złocień wysieje się sam. Tak mi powiedziała osoba u której go zakupiłam. ;:224

Obrazek

Elwi jak poznać, czy dana gipsówka jest niską czy wysoką odmianą? Już Ci mówię: najlepiej metodą prób i błędów. :lol: Kłącza, które można kupić w Biedrze i w Lidlu są takie tanie, że można ryzykować. Jak nie spełni naszych oczekiwań, to przesadzić w inne miejsce, bądź na kompost. :wink: I znów próbować. Obrazek
Kochana i mnie bardzo korci dokupienie bukszpanów. Chciałabym obwódki i kilka kulek i stożków. Jednak boje się. Mam działkę. Areał naprawdę niewielki a jak wiadomo korzenie bukszpanów też potrafią podduszać towarzystwo wokół siebie, więc wypadałoby dac im trochę przestrzeni. Niestety nie mam aż tyle miejsca, by tyle bukszpanu do siebie wprowadzić.
Obrazek Nie mniej, Tobie będę ostro kibicować Obrazek
Przetacznika Christa uwielbiam! I on jedyny nie musi się bać o miejsce w moim ogródku. Inne łapią mączniaka na potęgę, ten też ale później od innych i nie aż tak. Jednak dla tych grzebieni i tak będę go trzymać.

Obrazek

Wandziu też mam gipsówkę, posadzoną przy Larissie i już w ostatnim sezonie myślałam, że zeżre ową różę. Teraz różę muszę przesadzić, bo na jej miejsce przyjdzie kolejny Artemis, który jest wyższy od Larissy, to i kłopot będę miała z głowy. Obrazek
Ta sama wysoka gipsówka za to idealnie komponuje się z tą zwyczajną, wysoką, różową jeżówką. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maju i mnie bardzo odpowiada takie chorowanie. Naprawdę. Ino Małżowi trochę mniej. Ja jednak nie zamierzam ograniczać tak wielkiej dla mnie przyjemności. Obrazek
I żebym nie była tu gołosłowną, to powiem, ze domówiłam sobie kolejnego Artemisa.Obrazek

Obrazek

Reniu witaj. Jak miło, że znów jesteś. ;:168 U mnie na ogródkach działkowych jest wielu zielono zakręconych ludzi. Nie mniej wszyscy podziwiają mój zapał, że po stagnacji poprzednich właścicieli, którzy wykarczowali co się dało, posiali trawę i tylko już grillowali nagle działka odżyła i znów coś się dzieje. Obrazek A co słychać u Ciebie?

Obrazek

Zuzka jak tylko zauważę kapersy to na pewno dam Ci znak. A ta gipsówka z Lidla jest chyba niższa od tej z Biedry. U mnie przynajmniej niżej wyrosła.

Obrazek

Dorciu i Anitko kocham swój ogród od maja 2013, kiedy to stałam się jego szczęśliwą posiadaczką. Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gipsówkę z Lidla poprzedniej wiosny też kupiłam i w kapersie były chyba ze 3 szt.Nie jest wysoka,ciekawe,czy przezimuje?
Powojniki kupuję tylko bylinowe lub włoskie,koniec z wielkokwiatowymi.Jedynie na balkonie mi dobrze rosną,pocieszam się tym faktem ;:333
Aniu a takie latarenki co masz na rabatach gdzie dorwałaś? Może i ja bym się pokusiła o kilka...klimacik rewelacja...
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu te latarenki dorwałam rok temu, o tej własnie porze na wyprzedaży w Jysk po 5 zł za sztukę. ;:215
O właśnie! Muszę do nich zajrzeć. Może znowu coś w łapki wpadnie. :tan

Aniu kusi mnie by te latarenki poprzecierać szarą farbą, by aż takie czarne nie były. Co sądzisz?

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Latarenki za 5 zł zimową porą nabyłaś? Ale Ty masz nosa ;:333
A co byś powiedziała na lilaróż farbę albo fiolecik? ;:224
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

:wit
Aneczko takie śliczności pokazujesz,że nie wiem jak ja wytrzymam do lata ;:173 Ja też mam gipsówkę i chyba będę musiała ją przesadzić obok róż bo jak na razie to w miejscu w którym rośnie uwielbiają leżeć koty a zdecydowanie lepiej będzie wyglądać w kompozycji z różami niż z kotami :? Moja gipsówka jest z Biedry i też jest dość wysoka ale chyba dokupię tą z Lidla i porównam czy będzie niższa :?:
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj nakupiłam nasion niebieskich kwiatuchów i oglądając Twój ogród Aniu już wiem co jeszcze muszę dokupić ;:oj ......Gipsówkę ;:138
Dzięki. ;:306
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I kto tu kogo kusi ;:306
Oj Aneczka...... jak nie miruna, to gipsówka.... hihihi :;230
Ania dobrze podpowiada nie czarne przecierane, a ładny fiolecik ;:333
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Bajkowo u ciebie dużo niebieskości ;:167
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

A ja to bym na białe zamieniła, ale takie może właśnie białe przecierane ;:224
Ale Aniu, rób jak się Tobie najbardziej spodobają. Jak cię znam, to wpasujesz je w rośliny bez pudła ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kto Ci te kamiory na działeczkę przyniósł :)
Jak zykle ładne zdjęcia ,kedyś też kupiłam gipsówkę i posadziłam przy róży miała być kompozycja,a wiesz co mi wyrosło
nie uwierzysz ;:306 żurawka.
Ale byłąm wkurzona ,no cóż sprzedawca nic nie winien tylko pakowacz coś pogmatwał.
I do tej pory gipsówki nie mam ale Twoje zdjęcia mnie chyba ponownie zachęcą do kupna gipsówki.
Siałaś coś z jednorocznych roślinek?
Pozdrawiam.
Ela
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Bardzo ładnie wyszło Ci to drugie zdjęcie Larissy. Niedługo forum powinno się przebranżowić na ogrodniczo-fotograficzne. Zauważyłam, że miłośniczki róż coraz lepsze mają oko do zdjęć. Nie chcę się powtarzać, ale właśnie to zdjęcie jest katalogowe. Pisałam to ostatnio np. Elwi. U Dorotki też kilka takich się znajdzie. Pan Kordes czy inny Austin powinni Was zatrudnić:).
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Aniu , buszuje po sklepach ,zamawiam ,zamawiam ,odbijam sobie zeszłą wiosnę gdzie musiałam się powstrzymać ze względu na wesele syna , ale już na jesieni kupiłam po kilka piwonii ,hortensji ,powojników ,róż i innych , i teraz nie mogę się doczekać jak jeszcze dojdą rośliny teraz zamówione .Bliskim już zapowiedziałam ze nigdzie w lecie nie wyjeżdżam ,potem mój biedny ogród jest nie do ogarnięcia , chociaż na wiosnę też nie mogę jechać , bo przecież sadzenie ,cięcie ,odkopywanie ,sianie ... , no a jesień .....hmmm no przecież przetwory robię :;230 , a zimą zimno . No wychodzi ze stałam się niewolnikiem ogrodu . ;:138 ale mi to pasuje . :D
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Kłącza, które można kupić w Biedrze i w Lidlu są takie tanie, że można ryzykować.
Hm, w Biedrze nie bywam, w Lidlu tylko w marcu, polując na wióry rogowe :;230 Mam prośbę - jak pojawią się jakieś gipsówki w Lidlu, dasz mi cynk? Proszę Obrazek
Pokusiłaś mnie Christą skutecznie ;:223 Na nieszczęście w Byl. R. Pan mnie uprzejmie poinformował, żeby jeszcze nie płacić i zamówienie mogę zmieniać, korygować, domawiać i ogólnie cudować, aż do kwietnia ;:oj Fajnie, tylko jak znam życie, nic z tego co już zamówiłam nie wypadnie, za to wpadnie co nieco więcej :;230
Bukszpany są męczącym towarzystwem, szczególnie kiedy się mocno rozrosną ;:108 Dlatego nie planuję ich sadzić przy głównych rabatach, tylko wzdłuż skarpy... zresztą pokażę w wątku jak zrealizuję plan. U Ciebie na działce mogłyby być kłopotliwe. Nie bez znaczenia jest też fakt, że do nich trzeba świętej cierpliwości, bo rosną w ślimaczym tempie :evil:
A skoro już o tempie mowa, jestem pod wrażeniem, jaki efekt osiągnęłaś w tak krótkim czasie ;:180 Napisałaś w którymś z postów, że masz działeczkę od 2013 roku ;:oj Dwa lata i taki busz - godne podziwu ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”