Cięcie winorośli cz. 1
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cięcie winorośli - pytania i odpowiedzi
aa przepraszam to do Jurka
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie umiem wkleić obrazka jak nie czopować, wygląda to jak kolektor wodny rozprowadzający soki do poszczególnych węzłów u góry ramieniatencia pisze:Chodziło mi o ten wpis .Przepraszam za zamieszanie.jurek16a pisze:100/100 Piotra dorady i wszystko jasne!
Pamiętaj aby nie zaczopować przepływy soków to tnij zawsze z jednej strony , nigdy nie na przemian
Chodzi o to co napisał Kapitan że należy zlikwidować dolne pąki na łozie formujacej ramię , tylko ostatnie oczko zostawiasz dolne aby przedłużyć ramię ,. W tym ramieniu są kanały przewodzące sokii muszą być drożne, jeżeli byś zostawił dolny pąk , on rozrastając się zatka kanaliki
Na jutubie widziałem ładny film ( Włoski chyba o czopowaniu ), ale nie mogę znależć
per aspera ad astra
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Jurek16a dziękuję,a ja myślałam,że np.jak tnę z lewej strony to tak mam ciąć cały czas .
-
Fajnie że udało Ci się zaskoczyć , ja o wiele dłużej nie potrafiłem zrozumieć zawiłości cięcia
Najważniejsze obyć się z nazewnictwem, póżniej to z górki
Też nie mogłem zrozumieć tych kanalików, myślałem że soki płyną całym przekrojem, a tam się robią w środku sęki które tamują,... eh
Powodzenia
Najważniejsze obyć się z nazewnictwem, póżniej to z górki
Też nie mogłem zrozumieć tych kanalików, myślałem że soki płyną całym przekrojem, a tam się robią w środku sęki które tamują,... eh
Powodzenia
per aspera ad astra
Jurek,jurek16a pisze: Nie umiem wkleić obrazka jak nie czopować, wygląda to jak kolektor wodny rozprowadzający soki do poszczególnych węzłów u góry ramienia
Chodzi o to co napisał Kapitan że należy zlikwidować dolne pąki na łozie formujacej ramię , tylko ostatnie oczko zostawiasz dolne aby przedłużyć ramię ,. W tym ramieniu są kanały przewodzące sokii muszą być drożne, jeżeli byś zostawił dolny pąk , on rozrastając się zatka kanaliki
Na jutubie widziałem ładny film ( Włoski chyba o czopowaniu ), ale nie mogę znależć
chodziło może o te instrukcje?
https://www.youtube.com/watch?v=-mL19T4I-gk
https://www.youtube.com/watch?v=LvE1NmIHXH4
Pozdr.
Jarek
Jarek
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Jurek z tym zrozumieniem to za dużo powiedziane ,im więcej czytam tym mniej wiem .Niedawno przeczytałam ,że latorośle które owocowały wycinamy ,a zostawiamy te co nie owocowały na łozę.Teraz u Kapitana przeczytałam ,że jeśli nie jest ona za bardzo obciążona owocowaniem to też można zostawić ,więc już nie muszę się martwić które są do wycięcia a tak naprawdę to i tak zrobię coś nie tak
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
-
Ja też tak robię jak Kapitan, zostawiam łozy silne i dobrze zdrewniałe niezależnie czy miały owoce
Jak zostawię latorośl bez owocu na odnowienie , to się bardzo zagęszcza i trudniej olepsze zdrewnienie jeszcze dodatkowo osłabia krzew
a za to łatwiej o choroby .
Nie ma żadnego ścisłego szablonu, zostawiam jesienią spory zapas pąków i mam możliwość kombinacji wiosną po przez przerywanie, wycinanie naginanie. Jak mało liści to pozwalam pasierbom rosnąć na dwa - trzy liście
Jak zostawię latorośl bez owocu na odnowienie , to się bardzo zagęszcza i trudniej olepsze zdrewnienie jeszcze dodatkowo osłabia krzew
a za to łatwiej o choroby .
Nie ma żadnego ścisłego szablonu, zostawiam jesienią spory zapas pąków i mam możliwość kombinacji wiosną po przez przerywanie, wycinanie naginanie. Jak mało liści to pozwalam pasierbom rosnąć na dwa - trzy liście
per aspera ad astra
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2010, o 18:24
Zastanawiam się nad problemem czopowania się kanału przewodzącego soki wewnątrz winorośli. Nigdy nie przywiązywałem do tego wagi. Czy trzymacie się ściśle wskazówek odnośnie strony cięcia? Ciekawi mnie czy ma ktoś skalę porównawczą jeśli chodzi o krzewy cięte zgonie z tą zasadą i nie?
-
Zawszę tnę tak jak mnie nauczono. Nie zastanawiałem się nad tym czy to jest słuszne - widocznie coś w tym jest skoro tak się tnie.
Innego cięcia nie stosuję wiec nie mogę powiedzieć na ile jest to cięcie inne szkodliwe lub obniżające płodność, przedstawiłem to tak jak potrafiłem obrazowo, może to nie kanaliki ale jeden kanał ?
Innego cięcia nie stosuję wiec nie mogę powiedzieć na ile jest to cięcie inne szkodliwe lub obniżające płodność, przedstawiłem to tak jak potrafiłem obrazowo, może to nie kanaliki ale jeden kanał ?
per aspera ad astra
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Super, bardzo dziękuję Ci za rady i przepraszam, że odpowiadam z 4-dniową zwłoką"kapitan" Jeżeli nauczysz się odróżniać drewno, łozę i pasierby to:
1. Wytnij wszystkie pasierby. Po tym zabiegu znacznie się przejaśni
2. Wybierz najładniejszą łozę (ok 10-15 szt ) usytuowaną raczej niżej niż wyżej, umiejscowioną w różnych miejscach. Staraj się uruchomić wyobraźnie i zobaczyć jak ułożą się latorośle na pergoli.
3. Przytnij te łozy na odcinki (strzałki) 6-9 oczek tak żeby w sumie uzyskać ok 90 pąków.
4. Wytnij wszystko co jest powyżej wyrastania tych łóz i wszystko co nie stanowi połączenia tych łóz z korzeniami.
... i po cięciu
Na krzewie powinno pozostać tylko niezbędne drewno podtrzymujące wybrane łozy i one same.
Teraz kwestia cięcia jdsz bardziej mi się rozjaśniła i nie powinno ono być już dla mnie tak bardzo skomplikowane
-
http://www.winorosl-mch.eu/index.php?op ... &Itemid=42
Tutaj jest ładnie i obrazowo wyjaśnione jak ciąć winorośle
Tutaj jest ładnie i obrazowo wyjaśnione jak ciąć winorośle
per aspera ad astra
Stara winorośl
Witam bardzo proszę o pomoc na działce mamy bardzo zaniedbany winogron. Owoce pyszne slodki i bardzo ich dużo ale chciałabym ja odswierzyć i ukierunkować. Niestety nikt ze znajomych i sąsiadów działkowców nie wie jak ja poprzycinać. Będę wdzięczna za wskazówki
Pozdrawiam Alii
- jawormcz11
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 cze 2012, o 21:52
Re: Stara winorośl
alii22z-Wstrzymaj się z cieciem tego krzewu, winorośli do połowy marca. Wtedy będzie dobra pora na ciecie. Mogę Ci teraz odpowiedzieć, lecz nie wiem czy zrozumiałe są dla Ciebie fachowe zwroty; łoza, czopek, oczko, latorośl, konar, ramię.
Proponuję do marca trochę poczytać i ponownie się przypomnieć.
Proponuję do marca trochę poczytać i ponownie się przypomnieć.
Pozdrawiam Mirek.