Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28
Sypnij nasionkami tak spontanicznie na większą powierzchnie ,jak wykiełkują na pewno je rozpoznasz i nie wyplewisz
Pozdrawiam Alicja
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Na pewno sobie oznaczę, więc o wyrwaniu nie ma mowy. Jestem ciekawa rezultatu
Marysiu - a ten biały nagietek wysiewać tak jak ten "tradycyjny", pomarańczowy? Czy wymaga specjalnej troski?
Marysiu - a ten biały nagietek wysiewać tak jak ten "tradycyjny", pomarańczowy? Czy wymaga specjalnej troski?
Maryś i to jest plan dla mnie. Kupić tunel
Parapetów mi na pewno zabraknie. Jeszcze może coś u mamy upchnę, ale to nie to samo co samemu podglądać i pilnować.
Na chwilę obecną poprzesadzane i już ukorzenione nowe pelargonie mam na parapetach od strony południowej, to samo z koleusami i plektrantusem. W wytłoczkach po jajkach siedzą sobie od tygodnia nasionka papryki i kilku mini pomidorków na próbę
Kilka dni temu dostałam nowe nasionka pomidorów i papryk i już planuję jak, gdzie i kiedy je wysiać
Sikoreczki cudowne i jaką super stołówkę mają
Parapetów mi na pewno zabraknie. Jeszcze może coś u mamy upchnę, ale to nie to samo co samemu podglądać i pilnować.
Na chwilę obecną poprzesadzane i już ukorzenione nowe pelargonie mam na parapetach od strony południowej, to samo z koleusami i plektrantusem. W wytłoczkach po jajkach siedzą sobie od tygodnia nasionka papryki i kilku mini pomidorków na próbę
Kilka dni temu dostałam nowe nasionka pomidorów i papryk i już planuję jak, gdzie i kiedy je wysiać
Sikoreczki cudowne i jaką super stołówkę mają
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko, już ukorzeniłaś pelargonie ? Muszę do swoich zajrzeć.
Dzisiaj posiałam paprykę Romario, pietruszkę na natkę, szpinak, koleusy, żeniszek i trochę heliotropa żeby sprawdzić czy zakwitnie jeszcze wcześniej.
Dzisiaj posiałam paprykę Romario, pietruszkę na natkę, szpinak, koleusy, żeniszek i trochę heliotropa żeby sprawdzić czy zakwitnie jeszcze wcześniej.
Agata
Agato właściwie to pelargonie obłamałam takie małe kikutki jeszcze w tamtym roku i wsadziłam do takiej czarnej paletki z dziesięcioma komórkami - 7 przetrwało i całkiem duże są, więc przesadziłam je o kubeczków po śmietanie Dzisiaj też robiłam przegląd moich pozostałych pelargonii, które postanowiłam przechować i tak jak stały jesienią o domu przeniosłam. Obłamałam je i mam nowe do ukorzeniania, powsadzałam do ziemi i zobaczymy o z tego będzie. W wodzie jakoś mi się nie ukorzeniają.
Teraz poluję na jakieś ciekawe pelargonie mam takie "pospolite" w kilku kolorach.
Teraz poluję na jakieś ciekawe pelargonie mam takie "pospolite" w kilku kolorach.
Pozdrawiam Justyna
- julcia1
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Witaj Marysiu spaceruję po szaliczku i jak zawsze nie mogę się nadziwić tej rozmaitości .Naprawdę ślicznie masz. Nie miałam nic siać w domu, ale trafiłam nasionka sasanek więc chyba muszę i już
Chyba muszą przejść stratyfikację więc do pudełek i na balkon
Chyba będę musiała ostrożnie zaglądać do twego wątku bo kosmosy sieję o siarkowym czytałam, Lucynka objawiła mi pełny, a teraz jeszcze muszelkowy Jednak jestem początkującym ogrodnikiem
Chyba muszą przejść stratyfikację więc do pudełek i na balkon
Chyba będę musiała ostrożnie zaglądać do twego wątku bo kosmosy sieję o siarkowym czytałam, Lucynka objawiła mi pełny, a teraz jeszcze muszelkowy Jednak jestem początkującym ogrodnikiem
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
Julio to jest nas dwie. Oglądałam muszelkowy - i przepadłam
Kolejny kwiat do listy, teraz tylko muszę zaplanować miejsce dla niego.
Kolejny kwiat do listy, teraz tylko muszę zaplanować miejsce dla niego.
Pozdrawiam Justyna
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
Muszelkowy i dywanowy jest niższy niż te klasyczne.
Ja też ukorzeniam w ziemi,idzie mi to zdecydowanie lepiej i sprawniej. Wydaje mi się że potem jeśli i przeniesiemy je do większych pojemników to nie uszkadzamy korzeni,wtedy szybciej nabiera wigoru do dalszego rośnięcia.
Ja też ukorzeniam w ziemi,idzie mi to zdecydowanie lepiej i sprawniej. Wydaje mi się że potem jeśli i przeniesiemy je do większych pojemników to nie uszkadzamy korzeni,wtedy szybciej nabiera wigoru do dalszego rośnięcia.
Agata
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dorotko ja dużo wysiewam, bo w mojej glinie nasionka jak się zabetonują to po nich, w dodatku czasem jest sucho a w doniczce zawsze podleję Zebrałam troszkę nasion tego dzwonka ale czy i co z nich wyrośnie okaże się za dwa lata
Malvy świetny plan i ja miałam taki po pierwszym roku na FO a ciemierniki masz akurat na m-ce XII - IV
Alu pewnie są kapryśne bo ja też miałam jedną roślinę a przecież nie wysiałam jednego naionka Miłego wieczoru
Bea aż poczytałam jakie gleby lubią ostróżki i piaszczysto-gliniaste więc bez specjalnych wymagań. Jednak chyba powinnam swoim rozluźnić trochę moją glinę piaskiem może dlatego ta odmianowa zniknęła
Karmnik przypłynął statkiem Mam jeszcze drugi, tylko do niego gorzej wsypuję się ziarna
Nagietka wysiewałam wprost do gleby na wiosnę tak jak zwykłego
Justynko a gdzie chcesz ustawić tunel jak Cię z ogrodu wyrugowali? a może szklarenkę? można teraz takie estetyczne kupić w marketach i w necie. Przecież Ty musisz mieć ziemię w której może pogrzebać
Sikoreczki to wdzięczne ptaszki i dbam o to żeby przylatywały
Agatko a gdzie Ty szpinak siałaś bo ja ozimy mam na grządce i najdorodniejszy wychodzi z siewu ozimego heliotrop milczy
Pelargonie też już mam razem z koleusami w wodzie
Julciu ja kilka razy siałam sasanki i nic tego dostawałam świeżutkie nasiona bo podobno maja krótką żywotność aż okazało się że sasanki mi kiełkują tylko zaraz potem zjadały mi je ślimaki Wszyscy poznajemy coraz to nowe odmiany kwiatów, bo oprócz tego że nikt nie zna wszystkiego, to jeszcze tyle nowości sprowadzają i tworzą coraz to nowe odmiany
Jak nie u mnie znajdziesz to u innych więc już lepiej przychodź do mnie
Malvy świetny plan i ja miałam taki po pierwszym roku na FO a ciemierniki masz akurat na m-ce XII - IV
Alu pewnie są kapryśne bo ja też miałam jedną roślinę a przecież nie wysiałam jednego naionka Miłego wieczoru
Bea aż poczytałam jakie gleby lubią ostróżki i piaszczysto-gliniaste więc bez specjalnych wymagań. Jednak chyba powinnam swoim rozluźnić trochę moją glinę piaskiem może dlatego ta odmianowa zniknęła
Karmnik przypłynął statkiem Mam jeszcze drugi, tylko do niego gorzej wsypuję się ziarna
Nagietka wysiewałam wprost do gleby na wiosnę tak jak zwykłego
Justynko a gdzie chcesz ustawić tunel jak Cię z ogrodu wyrugowali? a może szklarenkę? można teraz takie estetyczne kupić w marketach i w necie. Przecież Ty musisz mieć ziemię w której może pogrzebać
Sikoreczki to wdzięczne ptaszki i dbam o to żeby przylatywały
Agatko a gdzie Ty szpinak siałaś bo ja ozimy mam na grządce i najdorodniejszy wychodzi z siewu ozimego heliotrop milczy
Pelargonie też już mam razem z koleusami w wodzie
Julciu ja kilka razy siałam sasanki i nic tego dostawałam świeżutkie nasiona bo podobno maja krótką żywotność aż okazało się że sasanki mi kiełkują tylko zaraz potem zjadały mi je ślimaki Wszyscy poznajemy coraz to nowe odmiany kwiatów, bo oprócz tego że nikt nie zna wszystkiego, to jeszcze tyle nowości sprowadzają i tworzą coraz to nowe odmiany
Jak nie u mnie znajdziesz to u innych więc już lepiej przychodź do mnie
Marysiu na tunel to sobie spokojnie poczekam, kiedyś będzie
Czekam na wiosenne oferty sklepów, chyba kiedyś takie piętrowe szklarniki w netto widziałam i na tarasik a co ...
Natomiast Tata coś ostatnio o jakiś szybach mówił i że może mi taki mini rozsadnik zrobić jakbym chciała.... Dobrze, że Mama nie oponuje Tata też jakoś zawsze chętnie w ziemi grzebał, jak miał czas i róże lubi bardzo.
Czekam na wiosenne oferty sklepów, chyba kiedyś takie piętrowe szklarniki w netto widziałam i na tarasik a co ...
Natomiast Tata coś ostatnio o jakiś szybach mówił i że może mi taki mini rozsadnik zrobić jakbym chciała.... Dobrze, że Mama nie oponuje Tata też jakoś zawsze chętnie w ziemi grzebał, jak miał czas i róże lubi bardzo.
Pozdrawiam Justyna
- Maska
- Kontakt:
- julcia1
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Marysiu z Twojego wątku nie mogę zrezygnować w życiu a podpowiesz jak siejesz sasanki i w jakich warunkach
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Maska
- Kontakt:
Julciu ja siałam latem po dojrzeniu nasion od razu wysiewałam i był las, a potem las szlag tr..... a ten podstępne dranie zjadały siewki nocą Piszą że sasanka lubi glebę przepuszczalną ale i wapienną... to wiesz obornik zakwasza No i stanowisko słoneczna, ale lekki półcień też toleruje Znalazłam taki wątek może tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=350