Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Post »

Sypnij nasionkami tak spontanicznie na większą powierzchnie ,jak wykiełkują na pewno je rozpoznasz i nie wyplewisz :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Na pewno sobie oznaczę, więc o wyrwaniu nie ma mowy. Jestem ciekawa rezultatu ;:3

Marysiu - a ten biały nagietek wysiewać tak jak ten "tradycyjny", pomarańczowy? Czy wymaga specjalnej troski?
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Maryś i to jest plan dla mnie. Kupić tunel :D
Parapetów mi na pewno zabraknie. Jeszcze może coś u mamy upchnę, ale to nie to samo co samemu podglądać i pilnować.
Na chwilę obecną poprzesadzane i już ukorzenione nowe pelargonie mam na parapetach od strony południowej, to samo z koleusami i plektrantusem. W wytłoczkach po jajkach siedzą sobie od tygodnia nasionka papryki i kilku mini pomidorków na próbę :)
Kilka dni temu dostałam nowe nasionka pomidorów i papryk i już planuję jak, gdzie i kiedy je wysiać :)

Sikoreczki cudowne i jaką super stołówkę mają :)
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, już ukorzeniłaś pelargonie ? Muszę do swoich zajrzeć.
Dzisiaj posiałam paprykę Romario, pietruszkę na natkę, szpinak, koleusy, żeniszek i trochę heliotropa żeby sprawdzić czy zakwitnie jeszcze wcześniej.
Agata
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p

Post »

Agato właściwie to pelargonie obłamałam takie małe kikutki jeszcze w tamtym roku i wsadziłam do takiej czarnej paletki z dziesięcioma komórkami - 7 przetrwało i całkiem duże są, więc przesadziłam je o kubeczków po śmietanie :) :) Dzisiaj też robiłam przegląd moich pozostałych pelargonii, które postanowiłam przechować i tak jak stały jesienią o domu przeniosłam. Obłamałam je i mam nowe do ukorzeniania, powsadzałam do ziemi i zobaczymy o z tego będzie. W wodzie jakoś mi się nie ukorzeniają.
Teraz poluję na jakieś ciekawe pelargonie mam takie "pospolite" w kilku kolorach.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Witaj Marysiu spaceruję po szaliczku i jak zawsze nie mogę się nadziwić tej rozmaitości .Naprawdę ślicznie masz. Nie miałam nic siać w domu, ale trafiłam nasionka sasanek więc chyba muszę i już :heja
Chyba muszą przejść stratyfikację więc do pudełek i na balkon ;:173
Chyba będę musiała ostrożnie zaglądać do twego wątku bo kosmosy sieję o siarkowym czytałam, Lucynka objawiła mi pełny, a teraz jeszcze muszelkowy ;:223 Jednak jestem początkującym ogrodnikiem ;:223
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p

Post »

Julio to jest nas dwie. Oglądałam muszelkowy - i przepadłam :)
Kolejny kwiat do listy, teraz tylko muszę zaplanować miejsce dla niego.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Muszelkowy i dywanowy jest niższy niż te klasyczne.
Ja też ukorzeniam w ziemi,idzie mi to zdecydowanie lepiej i sprawniej. Wydaje mi się że potem jeśli i przeniesiemy je do większych pojemników to nie uszkadzamy korzeni,wtedy szybciej nabiera wigoru do dalszego rośnięcia.
Agata
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko ja dużo wysiewam, bo w mojej glinie nasionka jak się zabetonują to po nich, w dodatku czasem jest sucho a w doniczce zawsze podleję ;:215 Zebrałam troszkę nasion tego dzwonka ale czy i co z nich wyrośnie okaże się za dwa lata :wink:

Malvy świetny plan i ja miałam taki po pierwszym roku na FO Obrazek a ciemierniki masz akurat na m-ce XII - IV ;:333

Alu pewnie są kapryśne bo ja też miałam jedną roślinę a przecież nie wysiałam jednego naionka Obrazek Miłego wieczoru ;:196

Bea aż poczytałam jakie gleby lubią ostróżki i piaszczysto-gliniaste więc bez specjalnych wymagań. Jednak chyba powinnam swoim rozluźnić trochę moją glinę piaskiem :D może dlatego ta odmianowa zniknęła :?:
Karmnik przypłynął statkiem :D Mam jeszcze drugi, tylko do niego gorzej wsypuję się ziarna :wink:
Nagietka wysiewałam wprost do gleby na wiosnę tak jak zwykłego Obrazek

Justynko a gdzie chcesz ustawić tunel jak Cię z ogrodu wyrugowali? a może szklarenkę? można teraz takie estetyczne kupić w marketach i w necie. Przecież Ty musisz mieć ziemię w której może pogrzebać ;:306
Sikoreczki to wdzięczne ptaszki i dbam o to żeby przylatywały

Agatko a gdzie Ty szpinak siałaś ;:oj bo ja ozimy mam na grządce i najdorodniejszy wychodzi z siewu ozimego ;:215 heliotrop milczy ;:131

Pelargonie też już mam razem z koleusami w wodzie ;:219

Julciu ja kilka razy siałam sasanki i nic tego dostawałam świeżutkie nasiona bo podobno maja krótką żywotność aż okazało się że sasanki mi kiełkują tylko zaraz potem zjadały mi je ślimaki ;:14 Wszyscy poznajemy coraz to nowe odmiany kwiatów, bo oprócz tego że nikt nie zna wszystkiego, to jeszcze tyle nowości sprowadzają i tworzą coraz to nowe odmiany Obrazek
Jak nie u mnie znajdziesz to u innych więc już lepiej przychodź do mnie ;:168
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p

Post »

Marysiu na tunel to sobie spokojnie poczekam, kiedyś będzie :lol: :lol: :lol: :lol:
Czekam na wiosenne oferty sklepów, chyba kiedyś takie piętrowe szklarniki w netto widziałam i na tarasik :D :D :D a co ...
Natomiast Tata coś ostatnio o jakiś szybach mówił i że może mi taki mini rozsadnik zrobić jakbym chciała.... Dobrze, że Mama nie oponuje Tata też jakoś zawsze chętnie w ziemi grzebał, jak miał czas i róże lubi bardzo.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Justynko na taras to może taka jak moja

Obrazek
Poluj na Al.
Na tarasie nawet truskawki, a teraz i poziomki może hodować ;:333
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu z Twojego wątku nie mogę zrezygnować w życiu ;:170 a podpowiesz jak siejesz sasanki i w jakich warunkach ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu ja siałam latem po dojrzeniu nasion od razu wysiewałam i był las, a potem las szlag tr..... a ten podstępne dranie zjadały siewki nocą ;:oj Piszą że sasanka lubi glebę przepuszczalną ale i wapienną... to wiesz obornik zakwasza ;:131 No i stanowisko słoneczna, ale lekki półcień też toleruje :D Znalazłam taki wątek może tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=350
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”