Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Pyszna, lekka Babka na skrobi ziemniaczanej

Składniki:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 i 3/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej) (nie mylić ze zwykłą mąką ziemniaczaną, bo wyjdzie niesmaczne)
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)
otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę o pojemności 2,6 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną (osoby na diecie bezglutenowej mogą oprószyć formę np. zmielonymi migdałami bez skórki lub mąką bezglutenową).

Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę (końcówką do ubijania białek), przez kilka minut. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.

Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).

Piec w temperaturze 170?C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160?C), do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Biała nutella:

Składniki na 250ml:
?150g białej czekolady
?80g masła
?1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego

Do gorącej, roztopionej czekolady dodaj masło i wymieszaj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Następnie wlej mleko skondensowane i jeszcze raz wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem przelej do słoiczka, zakręć wieczko i postaw na nim słoiczek. Po ok dwóch godzinach odwróć słoiczek i naciśnij na wieczko, w celu wessania powietrza.

Przepis II - Biała nutella z nerkowców:
1 szklanka nerkowców
1 łyżka miodu o delikatnym smaku/ksylitolu/syropu z agawy
3-4 łyżki mleka w proszku
1 łyżka oleju słonecznikowego (opcjonalnie)
50-80 ml mleka laskowego (lub wody)
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

1. Orzechy nerkowca umieszczamy w blenderze i miksujemy na masło. Jeśli na początku blender będzie miał problem z okiełznaniem orzechów dodajemy łyżkę oleju. Kiedy orzechy zmienią się w masło dodajemy do nich wanilię oraz miód/ksylitol i dalej miksujemy.
2.Następnie dosypujemy mleko w proszku i dolewamy mleko laskowe lub wodę, miksujemy aż do uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka laskowego (lub wody).
3.Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 7 dni, choć myślę że do tego czasu nie doczeka :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Biała nutella przepis III

Składniki:
tabliczka białej czekolady
80 g masła
3 łyżki mleka w proszku
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Czasami trzeba sobie pozwolić na odrobinę słodkiego szaleństwa :wink:
Ja ostatnio piekłam babkę z nutella (dałam włoskie orzechy zamiast laskowych) - pychotka, niebo w gębie ;:215
Jutro zamierzam zrobić białą wg tego przepisu, dlatego wrzucam przepisy na białą nutellę :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Polecam - są pyszne ;:215
:wit

-- Śr 24 lut 2016 20:42 --

Ciasto ze skórką pomarańczową, orzechami i powidłami

2 szkl.mąki
1 szkl.mąki krupczatki
1/2 szkl. cukru
10 dag masła
10 dag margaryny
4 dag smalcu
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
połowa cukru waniliowego

Upiec placek. Po upieczeniu przestudzić, następnie przeciąć i przekładać powidłami, orzechami włoskimi i skórka pomarańczową z dodatkiem skórki cytrynowej.
Pychotka.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

pierogi:

mąka 0,5kg (3szkl.)
gorąca woda 150-200 ml (ale nie wrzątek)
łyżka oleju lub roztopionego masła (nie musisz dawać, można pominąć)
sól 0,5 łyżeczki

Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde. Na końcu dodać olej. Składniki można wyrobić w misie robota (przystawką z hakiem, na najwolniejszych obrotach).

Ciasto przykryć ściereczką, żeby nie obsychało. Wałkować porcjami. Gotowac na wolnym ogniu do czasu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ale do smacznego wątku trafiłam ;:oj
Super przepisy Kochana.Kilka spisałam,w pierwszej kolejności bedą bułki maślane :wink: W kuchni dużo siedzę,a przepisy ciekawe.Wiec wykorzystam ,bedzie coś nowego.No i na pewno upieke chleb z twojego przepisu.Taki na zakwasie na razie sie nie pisze,bo dopiero sie uczę :wink:
będę zaglądać.Dziękuje za super przepisy ;:196
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Babka Nowaka

1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1 margaryna Palma
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek (jak są duże to 4)
3 ? 4 łyżki śmietany 18%

bakalie (jeśli ktoś lubi)

Margarynę z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodawać po jednym jajku, a następnie resztę składników. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 170 stopni.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Składniki:
30 dag makaronu,
4 jajka,
50 dag pieczarek,
30 dag żółtego sera,
1 łyżka masła,
sól, pieprz, tymianek,
ewentualnie: mozzarella, czarne oliwki, kukurydza...

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Przełożyć do większego naczynia żaroodpornego. Jajka rozmącić w garnuszku, dodać połowę startego żółtego sera, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Wlać od naczynia z makaronem i dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do momentu odparowania wody. Wymieszany makaron z jajkami i serem przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki. Posypać resztą żółtego sera. Jeśli ktoś chce może jeszcze posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą i czarnymi oliwkami. Zapiekać około 20 minut w temp 180C.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

tarta cytrynowa


Składniki :
- ciasto kruche
- 170 g cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 150 g masła
- 3 jajka
- 2 cytryny

Składniki na bezę :
- 2 białka
- 70 g drobnego cukru
- szczypta soli




Sposób przygotowania :

- nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni
- wyłożyć formę ciastem
- przygotować KREM : rozstąpić masło; zetrzeć skórkę z dwóch cytryn, a następnie wycisnąć z nich sok; zmiksować jajka z cukrem i skórką; dorzucić sok, roztopione masło i zmielone migdały; ponownie zmiksować,
- przełożyć krem do formy i piec przez około 25 minut aż się lekko zarumieni (jeśli użyjemy pâte brisée to ciasto pozostanie blade, taki jego urok)
- przygotować BEZĘ : ubić dwa białka ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier, nałożyć ubitą pianę na tartę (rozsmarować delikatnie) i ponownie włożyć do piekarnika (grzanie z góry), aby beza się lekko zarumieniła (dzieje się to bardzo szybko, więc nie spuszczajcie tarty z oka, żeby nie spalić bezy).
gredagra
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 31 mar 2016, o 13:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Świetne, proste przepisy. Warte wypróbowania. ;:138
Awatar użytkownika
Violka33
200p
200p
Posty: 336
Od: 18 lut 2013, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ciasteczka lawendowe zrobiłam...ale bez lawendy ,za to z migdałami w płatkach,rodzynkami.Pyycha.Dzieciak siedzi i zajada:).
Bułeczki maślane natomiast rosną w misce i czekają na swoją kolej:).Będą zajadane z domowym dzemem ;:167
Fajne przepisy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Domowe Ogórki kiszone małosolne

1 kg małych ogórków gruntowych
4 ząbki czosnku (ok.1/2 główki czosnku)
1 pęczek koperku lub 4 całe gałązki kopru z "baldachimami"
2 litry wody
2 łyżki soli
liść winogron
liść chrzanu
kawałek chrzanu
można dodać 1/2 łyżeczki gorczycy

Ogórki umyć i obciąć końcówki, koper opłukać pod bieżącą wodą.
Wodę zagotować i przelać do słoja, dodać sól, wymieszać ? sól ma się rozpuścić. Odstawić do przestygnięcia ? woda powinna mieć ok. 40'C. Gdy woda przestygnie do słoja wkładać na przemian ogórki, koper i ząbki czosnku. Przycisnąć całość małym talerzykiem ? aby ogórki były całkowicie pod wodą. Można przykryć całość nakrętką od słoja, ale nie zakręcać.
Odstawić na minimum 2 dni.

Ogórki kiszone
Różnice w składnikach między małosolnymi a kiszonymi na zimę są nieznaczne. Zamiast zwykłego koperku należy użyć kwiatów kopru.
Ponadto należy dodać korzeń i liść chrzanu. Końcówek ogórków nie obcina się, a słoiki należy mocno zakręcić, by ogórki nie spleśniały.
Ogórki kiszone można robić w zwykłych słoikach lub tzw. weckach z gumkami. Słoiki należy dobrze wyparzyć i osuszyć, a gumki można dodatkowo wygotować. Co ważne, słoików z ogórkami nie pasteryzuje się.
Dobrze też dać kilka listków dębowych lub czarnej porzeczki - wtedy ogóreczki są twardsze :wink:

O czym pamiętać przy kiszeniu ogórków?
- wybierz smaczne ogórki, bez gorzkich końców
- wodę przegotuj
- na 1 litr wody daj 1 łyżkę soli kuchennej
- wyparz słoiki, gumki i zakrętki
- dobrze zakręć ogórki
- aby ogórki były trwałe w zimie, trzeba je kisić przed końcem sezonu ogórkowego, kiedy jeszcze nie posiadają plam i zniekształceń

Przepis na domowe ogórki kiszone - ilość na 8 słoików po 300 ml
- 1 kg małych ogórków z chropowatą skórką
- kawałek chrzanu
- czosnek
- koper
- 1 liść chrzanu
- kilka liści wiśni
- 2 litry gorącej wody
- 2 łyżki soli kuchennej

Sól rozpuścić w gorącej wodzie. Ogórki należy zamoczyć naokoło godzinę w zimnej wodzie. Następnie dokładnie umyć, a słoiki i zakrętki wyparzyć i wysuszyć.
Na dnie słoika ułożyć czosnek (1 ząbek na słoik), kawałek chrzanu (nieduży), liść winogrona lub chrzanu, 1/2 liścia wiśni i 1 gałązkę kopru.
Ogórki układać dość ściśle. (można dodać kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.)
Całość zalać gorącą solanką tak, aby przykrywała dokładnie ogórki.
Na koniec dobrze zakręcić i odstawić do kiszenia na 2-3 tygodnie - początkowo w ciepłym miejscu, a po 4 dniach przenieść do zimnego miejsca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”