Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
W sezonie 2015 miałam kozi róg Kecskeszarv, z Nohe Garden, plenny, umiarkowanie ostry, ładnie wygląda po ususzeniu jako girlanda (dodaję do różnych potraw ułamując kawałek i krusząc w palcach). Rosły na agrotkaninie.
Czas zaczynać nowy sezon
Nasiona moczą się rumianku i wieczorem na waciki.
Jakie macie sprawdzone odmiany do marynowania?
Ja stwierdziłem, że w tym celu posieję więcej Cyklona i Tondo.
Nasiona moczą się rumianku i wieczorem na waciki.
Jakie macie sprawdzone odmiany do marynowania?
Ja stwierdziłem, że w tym celu posieję więcej Cyklona i Tondo.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolejny update z uprawy.
Ostatni mój wpis 09.01.2016, dziś 26.01.2016, a ja nie mam pojęcia gdzie ten czas tak szybko się podział
Rozsada ma już 2 miesiące.
Cała rozsada od jakiegoś czasu jest już w nieco większych doniczkach. Wszystkie egzemplarze przeżyły "przeprowadzkę". Niektóre sadzonki słabiej rosną inne lepiej... niektórym wykręcają się liście mimo, że od przesadzenia nie ważyłam się podawać im nawet odrobiny nawozu... Trudno padnie to padnie, a jak nie to jeszcze może do lata jakoś nadgonią za resztą ;)
Po przesadzeniu na bieżąco usuwam pąki kwiatowe, chociaż powoli korci mnie, żeby może już je zostawić? Jak sądzicie? Dalej usuwać, co by skupiły się na masie zielonej?
Dobra dosyć tego pitolenia, pora na fotorelację
Całe towarzystwo:
I pojedynczo (mam nadzieje, że dobrze widać nazwy odmian na plakietkach):
Widać plamki charakterystyczne dla Fish Pepper (które wcześniej myślałam, że są efektem jakichś minujących robali )
Cayenne Red
Na waciki trafiła kolejna partia nasion:
Ostatni mój wpis 09.01.2016, dziś 26.01.2016, a ja nie mam pojęcia gdzie ten czas tak szybko się podział
Rozsada ma już 2 miesiące.
Cała rozsada od jakiegoś czasu jest już w nieco większych doniczkach. Wszystkie egzemplarze przeżyły "przeprowadzkę". Niektóre sadzonki słabiej rosną inne lepiej... niektórym wykręcają się liście mimo, że od przesadzenia nie ważyłam się podawać im nawet odrobiny nawozu... Trudno padnie to padnie, a jak nie to jeszcze może do lata jakoś nadgonią za resztą ;)
Po przesadzeniu na bieżąco usuwam pąki kwiatowe, chociaż powoli korci mnie, żeby może już je zostawić? Jak sądzicie? Dalej usuwać, co by skupiły się na masie zielonej?
Dobra dosyć tego pitolenia, pora na fotorelację
Całe towarzystwo:
I pojedynczo (mam nadzieje, że dobrze widać nazwy odmian na plakietkach):
Widać plamki charakterystyczne dla Fish Pepper (które wcześniej myślałam, że są efektem jakichś minujących robali )
Cayenne Red
Na waciki trafiła kolejna partia nasion:
Żółta z Lidla.Pomidek pisze:Jakie macie sprawdzone odmiany do marynowania?
Polecam zakup, wydłubanie nasionek i potem wysiew.
Błyskawicznie wschodzi, pięknie owocuje. Bardzo plenna.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
kaLo pisze:Jednym z najlepszych (ŚWIŃSTWO STRASZNE,W ZWIĄZKU Z CZYM DOBRZE DZIAŁA !) jest Kohinor 200SL.Można nim pryskać i podlewać.Jest b.dobrze pobierany przez korzenie,systemiczny.Na tyle skuteczny,że daje radę ochojnikowi świerkowemu przez podlewanie drzew.Piotr Biotit zwalczył nim zieimórki w growboxie. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... R#p5077170
Moje zimowisko:
KaLo drugie od prawej co to za cudo ?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Cześć Sandro.To chiltepin.U mnie wygląda delikatnie,ale u syna zostało skrócone z 1,7 m o połowę i ma pień ponad 2 cm średnicy.Pierwsze cudo to żelazne liście ,roślina dawno zapomniana.
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziunia piękne roślinki chyba trzeba już też zaczynać siać
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy chodzi o żółtą paprykę z mixu 3 różnokolowych papryk(żółta, czerwona , zielona)?artur1968 pisze:Żółta z Lidla.
Polecam zakup, wydłubanie nasionek i potem wysiew.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
Twoja kaLo wygląda na Colorado, a są jeszcze Amarillo-żółte i Capuccino-brązowe
Kasia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nie znam się,jak zwał,tak zwał. TERAZ wygląda przez okno
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Poczytałam wątek i znowu nabrałam chęci na chill'owanie....
Jutro zabieram się do roboty, ubiegły sezon odpuściłam to może w tym się popiszę bo zapasy suszu na wykończeniu.
Mam nadzieję że coś z tego będzie....
KaLo pytałam o paprykę bo mam takie coś - wysiewane jako wild pepper - aktualnie 4 rok jej leci, jest po przejściach - 2 razy złamana po upadku i nie wiem czy teraz na wiosnę ciąć po przesadzeniu, boję się że nie odbije.
Jutro zabieram się do roboty, ubiegły sezon odpuściłam to może w tym się popiszę bo zapasy suszu na wykończeniu.
Mam nadzieję że coś z tego będzie....
KaLo pytałam o paprykę bo mam takie coś - wysiewane jako wild pepper - aktualnie 4 rok jej leci, jest po przejściach - 2 razy złamana po upadku i nie wiem czy teraz na wiosnę ciąć po przesadzeniu, boję się że nie odbije.
Nie, one były na tackach żółte z czerwonymi. Czerwone tylko lekko pikantne.beata_m pisze: Czy chodzi o żółtą paprykę z mixu 3 różnokolowych papryk(żółta, czerwona , zielona)?
Żółte - bardzo.
Nasionka błyskawicznie wschodzą po posianiu.
Doskonale plonują.
Siałem wyłącznie żółte.