Byliny z nasion,wysiew,rozsady
Re: Które byliny polecacie wysiać?
corazonbianco pięknie i kolorowo - tak więc plany cudowne
Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
mój skromny ogród - początki
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Corazonbianco - będzie się u Ciebie działo
Pierwsza grupa zdjęć - ta różowa roślina w górnym rzędzie, w środku - co to jest?
Druga grupa zdjęć - w górnym rzędzie różowy to bodziszek? A ta kępa liliowych 'kropeczek' w środku i na dole - to jakaś odmiana gipsówki?
Pierwsza grupa zdjęć - ta różowa roślina w górnym rzędzie, w środku - co to jest?
Druga grupa zdjęć - w górnym rzędzie różowy to bodziszek? A ta kępa liliowych 'kropeczek' w środku i na dole - to jakaś odmiana gipsówki?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Dobrze rozpoznałaś. To jest bodziszek kantabryjski Karmina. Różowe kwiaty na pierwszej fotce to firletka smółka - wieloletnia bylina, będę ją wysiewała z nasion, bo chciałabym mieć kilka roślin - wygląda ładnie posadzona w grupie. Na drugiej fotce roślina podobna do gipsówki to rutewka Hewitt's Double. Cudnie wygląda - taki różowy obłoczek.
Dla ułatwienia podaje nazwy wszystkich roślin. Pierwsza fotka:
górny rząd od lewej: leonotis leonorus, kupidynek, firletka smółka, mak orientalny
środkowy rząd od lewej: ipomopsis rubra, eszolcja, chaber cesarski, rutewka orlikolistna, lnica purpurowa
dolny rząd od lewej: tawułka Arendsa, patrinia, pierwiosnek kandelabrowy, goździk brodaty Black Magic
Druga fotka:
górny rząd od lewej: szałwia Merlau Blue, kuklik Feuerball, bodziszek kantabryjski Karmina, miskant Ghana
środkowy rząd od lewej: mak przykwiatkowy, powojnik prosty Purpurea, rutewka Hewitt's Double, miskant Dronning Ingrid,
dolny rząd od lewej: rutewka Hewitt's Double, pluskwica groniasta Pink Spike, miłka okazała, proso rózgowate Hanse Herms.
Faktycznie dużo będzie się u mnie działo. Najwięcej pracy będzie z wysiewem roślin z pierwszej fotki. Większość to byliny wymagające wcześniejszej stratyfikacji. Potem na rozsadnik i dopiero w lipcu na miejsce stałe. Niemniej dzięki wysiewowi uzyskam po kilka roślin każdego gatunku. Rabaty - kilka słonecznych i raczej suchych oraz jedną półcienistą i bardziej wilgotną - zakładam od podstaw, nie mam w tym miejscu żadnych roślin, więc i plan nasadzeń obszerny. Dosadzę jeszcze z rozsadnika różowy krwawnik, jeżówkę i kłosowca wysiane ubiegłego lata, a z łąki zaadoptuję krwawnicę i kilka traw. Wysieję też werbenę patagońską i jeszcze kilka innych roślin, których nasion nazbierałam jesienią i gdzieś zachomikowałam w ogrodowej szopie
Dla ułatwienia podaje nazwy wszystkich roślin. Pierwsza fotka:
górny rząd od lewej: leonotis leonorus, kupidynek, firletka smółka, mak orientalny
środkowy rząd od lewej: ipomopsis rubra, eszolcja, chaber cesarski, rutewka orlikolistna, lnica purpurowa
dolny rząd od lewej: tawułka Arendsa, patrinia, pierwiosnek kandelabrowy, goździk brodaty Black Magic
Druga fotka:
górny rząd od lewej: szałwia Merlau Blue, kuklik Feuerball, bodziszek kantabryjski Karmina, miskant Ghana
środkowy rząd od lewej: mak przykwiatkowy, powojnik prosty Purpurea, rutewka Hewitt's Double, miskant Dronning Ingrid,
dolny rząd od lewej: rutewka Hewitt's Double, pluskwica groniasta Pink Spike, miłka okazała, proso rózgowate Hanse Herms.
Faktycznie dużo będzie się u mnie działo. Najwięcej pracy będzie z wysiewem roślin z pierwszej fotki. Większość to byliny wymagające wcześniejszej stratyfikacji. Potem na rozsadnik i dopiero w lipcu na miejsce stałe. Niemniej dzięki wysiewowi uzyskam po kilka roślin każdego gatunku. Rabaty - kilka słonecznych i raczej suchych oraz jedną półcienistą i bardziej wilgotną - zakładam od podstaw, nie mam w tym miejscu żadnych roślin, więc i plan nasadzeń obszerny. Dosadzę jeszcze z rozsadnika różowy krwawnik, jeżówkę i kłosowca wysiane ubiegłego lata, a z łąki zaadoptuję krwawnicę i kilka traw. Wysieję też werbenę patagońską i jeszcze kilka innych roślin, których nasion nazbierałam jesienią i gdzieś zachomikowałam w ogrodowej szopie
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Ciekawa jestem jak Ci ta pluskwica wzejdzie-ja siałam ze swojej kilka razy i nic.
Halina
Większość z tych bylin to odmiany, z nasion nie wyjdą, muszą być rozmnażane wegetatywnie.
Bardzo ciężko o to aby sama urosła, i niestety nie chodzi tu o warunki, a właśnie rodzaj rozmnażania.
Samotność jest jak ogród, w którym dusza usycha, a kwiaty przestają pachnieć. Marc Levy
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Luku,rozumiem,że to do mnie odpowiedź.Naszej koleżance radzę kupić gotowe sadzonki niektórych bylin,po roku podzielić i cieszyć się ich pięknem.Ja jakoś nie mam szczęścia w siewie,no może tych łatwych.Sieję je zwykle w kwietniu,maju, a nie w czerwcu jak zwykle producenci piszą na opakowaniach.Do jesieni zwykle urasta juz spora sadzonka i można ją sadzić na właściwe miejsce.
Halina
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Wszystkie rośliny z drugiego kolażu zamówiłam w postaci sadzonek, miedzy innymi dlatego, że jak wyżej wspomniały koleżanki, wysiew jest problematyczny. Poza tym istnieje dużo odmian, które można rozmnożyć jedynie wegetatywnie, bo nasiona nie będą powtarzały cech rośliny matecznej, idealnym przykładem są tutaj chociażby wszystkie odmianowe jeżówki o pełnych kwiatach.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Agneska
Moje szałwie omszone, żagwiny, dzwonki brzoskwiniolistne, orliki i miskanty są już wysiane i będą chłodzić się na balkonie do wiosny. Zobaczymy czy lepiej wzejdą w ten sposób niż bez przechłodzenia (mam w zapasie druga partię nasion, które mogę wysiać w maju).
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2
Podpowiedzcie mi proszę, czy prócz prymulki inne bylinowe też można posiać teraz i wystawić na dwór? Może Ty Agneska coś wiesz na ten temat. Głównie chodzi mi o: sasanka zwyczajna, sasanka dzwonkowata, goździk ogrodowy i żagwin -właśnie takie nasionka kupiłam i będę siała po raz pierwszy (oczywiście prymulkę również ). Trochę by mi było na rękę posiać teraz i wystawić na dwór, a w maju/czerwcu już na stałe miejsce wysadzić.
- Agneska
Re: Prymula,pierwiosnek (Primula) cz.2
Ninia - zobacz tutaj (wątek o sianiu bylin):
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=56455
I tutaj - o konieczności stratyfikacji bylin - które stratyfikować, które nie.:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=41309
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=56455
I tutaj - o konieczności stratyfikacji bylin - które stratyfikować, które nie.:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=41309
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Podpowiedzcie mi, czy nasiona sasanki zwyczajnej też należy przechłodzić?. Na opakowaniu nic na ten temat nie pisze. Może ktoś z Was wysiewał? Chyba, że coś przeoczyłam, ale przeczytałam cały wątek i nic nie znalazłam na ten temat.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ninia dostałam świeże nasiona sasanek w czerwcu, a w lipcu już wzeszły. Od jesieni rosną na rabacie.