Begonia bulwiasta cz.2
-
- 50p
- Od: 20 mar 2015, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Begonia bulwiasta cz.2
Zajrzałam do moich begonii zimujących w piwnicy, a tam na kilku pojawiły się już kiełki. Jak radzicie - wsadzac już?
Pozdrawiam, Monika
Uważam że za wcześnie, w ubiegłym roku ja tak wcześnie posadziłam do ziemi to pózniej musiałam je skracać i już tak pięknie nie kwitły.
W tym roku posadzę około połowy lutego.
W tym roku posadzę około połowy lutego.
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniko
teraz jeszcze za wcześnie, dla begonii najodpowiedniejszy jest marzec. Nie przejmuj się tym, że już pokazały się kiełki, bulwy nadal jeszcze odpoczywają. Kiełki natomiast mogą świadczyć o żywotności i wigorze bulw. Teraz jest jeszcze za mało światła i roślinki wybiegną - będą miały wątłe pędy o wydłużonych międzywęźlach, pewnie to miała na myśli nesca, powyżej.
Uzbrój się w cierpliwość i staraj się tylko by miały sucho i nie za ciepło ( optimum to 3-5*C ). W marcu dni są już o wiele dłuższe i bulwy ruszą z kopyta jeśli ich z nadmiaru troski nie zalejesz
Od marca do maja, gdy przyjdzie pora na ich hartowanie, zdążą Ci wyrosnąć w piękne, krępe, mocne rośliny. Jeśli znalazłabyś chwilę czasu na przewertowanie tego wątku, to pamiętam, że pisano tu już właśnie o tym, że pośpiech z wysadzaniem begonii nie daje efektów. Wszystkie cebule, bulwy, kłącza mają określone okresy spoczynku i nie warto natury podganiać.
Posyłam Ci jeszcze mail.
nesca , nie sądzę, że to akurat uszczykiwanie spowodowało słabsze kwitnienie. Ono pobudza do rozkrzewiania się i w efekcie wydania większej ilości kwiatów na większej ilości pędów. Myślę, że słabsze kwitnienie było spowodowane zbyt krótkim, o całe 2 miesiące, okresem spoczynku bulw ?
teraz jeszcze za wcześnie, dla begonii najodpowiedniejszy jest marzec. Nie przejmuj się tym, że już pokazały się kiełki, bulwy nadal jeszcze odpoczywają. Kiełki natomiast mogą świadczyć o żywotności i wigorze bulw. Teraz jest jeszcze za mało światła i roślinki wybiegną - będą miały wątłe pędy o wydłużonych międzywęźlach, pewnie to miała na myśli nesca, powyżej.
Uzbrój się w cierpliwość i staraj się tylko by miały sucho i nie za ciepło ( optimum to 3-5*C ). W marcu dni są już o wiele dłuższe i bulwy ruszą z kopyta jeśli ich z nadmiaru troski nie zalejesz
Od marca do maja, gdy przyjdzie pora na ich hartowanie, zdążą Ci wyrosnąć w piękne, krępe, mocne rośliny. Jeśli znalazłabyś chwilę czasu na przewertowanie tego wątku, to pamiętam, że pisano tu już właśnie o tym, że pośpiech z wysadzaniem begonii nie daje efektów. Wszystkie cebule, bulwy, kłącza mają określone okresy spoczynku i nie warto natury podganiać.
Posyłam Ci jeszcze mail.
nesca , nie sądzę, że to akurat uszczykiwanie spowodowało słabsze kwitnienie. Ono pobudza do rozkrzewiania się i w efekcie wydania większej ilości kwiatów na większej ilości pędów. Myślę, że słabsze kwitnienie było spowodowane zbyt krótkim, o całe 2 miesiące, okresem spoczynku bulw ?
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Bardzo możliwe że za krótko odpoczywały moje bulwy, a potem strasznie długie pędy wypuściły więc je poskracałam a wtedy stanęły we wzroście i kwitły nie za bardzo.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje cebule zostały w ziemi
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mariolka no to masz pozamiatane z begoniami. Zauważyłam, że lepiej kupić sadzonkę na bazarze niż przechowywać, bo te przechowywane bardzo mocno kwitną i wybiegają do góry. Wolę jak mają taki mały zwarty pokrój i na drugi rok też nie będę już przechowywać
Pozdrawiam Ela
-
I o to mi chodziło Mam blisko bazarek a tam panieEliza52 pisze:Mariolka no to masz pozamiatane z begoniami.
aż się proszą aby kupować roślinki.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
No nie wiem czy tak pozamiatane. Byłam dzisiaj na działce a tam begonie w pełni zielone, jędrne..to i m nie przeszkadzałam. Obsypałam warstwą śniegu i tyle. Się zobaczy na wiosnę
Pozdrawiam Jola
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie. Zimuję bulwy pierwszy raz, zobaczymy jak mi to pójdzie. Nauczona zeszłoroczną wtopą wsadzę je do doniczek później żeby nie były takie wybujałe . Myślę, że końcem marca starczy czy w kwietniu ??
-
U nas było już -20 stopni.kama_80 pisze:Byłam dzisiaj na działce a tam begonie w pełni zielone, jędrne..to i m nie przeszkadzałam. Obsypałam warstwą śniegu i tyle. Się zobaczy na wiosnę
Nie ma silnych aby bulwy przetrwały.
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
Dziś kupiłam 4 bulwy wiszącej begonii.
Mam dla niej wystawę południowo-zachodnią,ale po przeczytaniu wątku mam wątpliwość czy nie będzie im za gorąco.
Zostawić je tam,czy szukać innego miejsca?
Mam dla niej wystawę południowo-zachodnią,ale po przeczytaniu wątku mam wątpliwość czy nie będzie im za gorąco.
Zostawić je tam,czy szukać innego miejsca?
Mariola
Na pewno dadzą radę Twoje begonie.
- Agnieszka Gie
- 100p
- Od: 15 maja 2008, o 16:41
Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Ja w poprzednim roku ustawiłam swoje w cieniu, słońce miały bardzo krótko w godzinach rannych i niestety nie wyglądały ładnie. Wyciągnęły się.