Oczar czerwony , żółty. Porady,prezentacje
-
- 100p
- Od: 1 sty 2015, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oczar czerwony , żółty. Porady,prezentacje
Już piąty tydzień kwitnie Pallidia. a Jelena dalej się czai. Czekam i nic, Dianę sprzedawca pomylił z jakimś żółtym. Ma jednego kwiata żółtego i sama nie wiem co to jest. Jelenie myślałam,że przemarzły pąki a tu tylko cieplej się zrobiło a on ukazał swe piękno znów. Cały czerwony. Piękny. Brak słów.
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie Diane wreszcie zakwitła i wyprzedziła nawet Orenge Beauty. Na szczęście Orange też już powoli zaczyna rozwijać pąki. Fotki w najbliższym czasie.
Bardzo się cieszę, że Diane okazała się być sobą. To jej pierwsze kwitnienie, a wiecie, że jak się kupuje niekwitnące drzewko, można się niezmiernie zdziwić, kiedy zakwitnie.
Spadło u nas trochę śniegu. I dobrze. Kwiaty oczarów lepiej prezentują się na śniegu.
Bardzo się cieszę, że Diane okazała się być sobą. To jej pierwsze kwitnienie, a wiecie, że jak się kupuje niekwitnące drzewko, można się niezmiernie zdziwić, kiedy zakwitnie.
Spadło u nas trochę śniegu. I dobrze. Kwiaty oczarów lepiej prezentują się na śniegu.
- dzika
- 500p
- dzika
- 500p
Zapomniałam spytać.
Mzimu, czy Jelena faktycznie kwitnie na pomarańczowo? Szukam do mojej kompozycji oczarów koloru pomarańczowego, a oczary są sprzedawane niekwitnące. Chiałabym dobrać kolor pośredni między czerwienią Diane, a ciemną żółcią Orange Beauty.
Mzimu, czy Jelena faktycznie kwitnie na pomarańczowo? Szukam do mojej kompozycji oczarów koloru pomarańczowego, a oczary są sprzedawane niekwitnące. Chiałabym dobrać kolor pośredni między czerwienią Diane, a ciemną żółcią Orange Beauty.
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
Mam posadzony żółty oczar. W ubiegłym roku pięknie kwitł a w tym gdzieniegdzie wypuścił kwiatuszka. Pączków ma mnóstwo ale w środku są suche.
Co mogło być przyczyną takiego stanu?
Zdjęcie z 2015
Mam posadzony żółty oczar. W ubiegłym roku pięknie kwitł a w tym gdzieniegdzie wypuścił kwiatuszka. Pączków ma mnóstwo ale w środku są suche.
Co mogło być przyczyną takiego stanu?
Zdjęcie z 2015
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
Według mnie mogą być dwie przyczyny.
1. Oczar pąki kwiatowe zawiązuje na przełomie lata i jesieni. Ubiegłoroczne lato i początek jesieni były ekstremalnie suche i gorące. Mogło się to przyczynić do bardzo słabego zawiązania pąków kwiatowych. Warunkiem zawiązania pąków jest wilgoć w podłożu, jeśli w lecie Twój oczar został przesuszony to bardzo możliwe, że nie udało mu się prawidłowo zawiązać pąków kwiatowych. W upalne i suche lata należy oczary obficie podlewać (właśnie w okresie lata i jesieni) - oczywiście w granicach zdrowego rozsądku.
2. Ewentualnie przemarzł gdyż był osłabiony - patrz pkt. 1
1. Oczar pąki kwiatowe zawiązuje na przełomie lata i jesieni. Ubiegłoroczne lato i początek jesieni były ekstremalnie suche i gorące. Mogło się to przyczynić do bardzo słabego zawiązania pąków kwiatowych. Warunkiem zawiązania pąków jest wilgoć w podłożu, jeśli w lecie Twój oczar został przesuszony to bardzo możliwe, że nie udało mu się prawidłowo zawiązać pąków kwiatowych. W upalne i suche lata należy oczary obficie podlewać (właśnie w okresie lata i jesieni) - oczywiście w granicach zdrowego rozsądku.
2. Ewentualnie przemarzł gdyż był osłabiony - patrz pkt. 1
- dzika
- 500p
Moje oczary miały bardzo dużo pąków, ale nie wszystkie rozwinęły. Zakwitły dużo później niż miały zakwitnąć i trwało to o wiele krócej.
Przyczyn upatruję dokładnie takich, jakie wymienia mw116.
Gorące lato, ciepła jesień i nagłe mrozy.
Podlewałam je latem bardzo obficie. Mam przynajmniej nadzieję, że chociaż dobrze się ukorzeniły w tym czasie.
Wczoraj za to spełniłam jedno z moich wielkich marzeń!
Nabyłam oczara japońskiego pendulum. Nie dość, że w ogrodniczych nigdzie o takim nawet nie słyszeli, to w necie osiągał bardzo wysokie ceny i to za mały badyl. Na dodatek notorycznie niedostępny.
Wybrałam się na pierwszy obchód tej wiosny po pisarzowskim zagłębiu ogrodniczym i pierwszy krzak jaki zobaczyłam, to był on
Cena przyzwoita, połowa tego co w sklepach internetowych i do tego całkiem spora i rozrośnięta roślina. Dzisiaj go posadzę i zrobię fotki
Przyczyn upatruję dokładnie takich, jakie wymienia mw116.
Gorące lato, ciepła jesień i nagłe mrozy.
Podlewałam je latem bardzo obficie. Mam przynajmniej nadzieję, że chociaż dobrze się ukorzeniły w tym czasie.
Wczoraj za to spełniłam jedno z moich wielkich marzeń!
Nabyłam oczara japońskiego pendulum. Nie dość, że w ogrodniczych nigdzie o takim nawet nie słyszeli, to w necie osiągał bardzo wysokie ceny i to za mały badyl. Na dodatek notorycznie niedostępny.
Wybrałam się na pierwszy obchód tej wiosny po pisarzowskim zagłębiu ogrodniczym i pierwszy krzak jaki zobaczyłam, to był on
Cena przyzwoita, połowa tego co w sklepach internetowych i do tego całkiem spora i rozrośnięta roślina. Dzisiaj go posadzę i zrobię fotki
- dzika
- 500p
- orlik z lasu
- 100p
- Od: 21 sty 2015, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- dzika
- 500p
Mój też takie coś miał na kilku liściach w tamtym roku i nic mu nie było. Nie wiem co to, ale wg mnie nie jest szkodliwe.
No to pewnie od przymrozków w pąku musiało mu się dostać.
Dzięki
Dzięki