Drzewa owocowe - cięcie Cz.II

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie [cz.II]

Post »

Aby u orzecha włoskiego zapobiec pojawianiu się pędów w miejsce usuniętych, trzeba zadbać o to, by drzewo mogło gdzieś spożytkować soki płynące z korzeni do konarów, które usunięto. Jeśli pozostawi się czopy, to tam woda będzie gromadzić auksyny odpowiedzialne za pojawianie się nowych pędów i roślina spróbuje odtwarzać utraconą część.
Trzeba zatem po prostu puścić w zamian kilka pędów w miejscu, gdzie nam odpowiadają.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zatem będę pamiętać, dzięki ;:108 .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Witam wszystkich! :wit W tym roku będą dwa lata od kiedy mamy w ogrodzie młode drzewka owocowe :) W zeszłym sezonie nabierały sił, owocowała jedynie śliwka i brzoskwinia. Wszystko byłoby pięknie i fajnie gdyby nie to, że drzewka należy na wiosnę przycinać :D Gdy dwa lata temu kupowaliśmy rośliny, powiedziano nam, że należy przyciąć wierzchołek wzrostu. Od tego czasu rozrosły się one i myślę, że nie pójdzie z nimi już tak łatwo. Tak więc już dawno chciałem Was poprosić o pomoc przy przycięciu i wreszcie mi się udało! :D
Tak więc poniżej dodaję zdjęcia wraz z nazwą odmiany :wink:

Śliwka President

Obrazek

Jabłoń NN (niestety karteczka się zgubiła, jeśli ktoś z Was na podstawie tych dwóch zdjęć byłby w stanie określić odmianę to będę bardzo wdzięczny :) )

Obrazek
Obrazek

Śliwka Traiblazer (piękne czerwone owoce)

Obrazek
Obrazek

Gruszka Lukasówka

Obrazek
Obrazek

Brzoskwinia Inka

Obrazek
Obrazek

Czereśnia NN (również proszę o to samo o co przy jabłoni prosiłem :) )

Obrazek
Obrazek

Cóż, generalnie bardzo Was proszę o wskazania co do cięcia. Naprawdę, jestem w tym zielony, bardzo się w tym gubię...
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc! :)
PawelKu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 sie 2014, o 00:18

Post »

Witam wszystkich od dłuższego czasu mam problem z drzewkiem owocowym, a dokładnie morela nie daje mi spokoju :)
Do kwietnia trochę czasu jednak zostało, ale nie wiem jak podejść, aby nic nie sknocić.
Drzewko wysokości ma ok. 4 metry to już dla mnie zbyt wysoko. Chciałbym obniżyć trochę wysokość, aby nie było problemu z zbiorem owoców i opryskami.
Przewodnik z prawej strony jest mocno problematyczny, przy większej ilości owoców trzeba wiązać, ale to i tak słabo wygląda przy mocnych wiatrach, które na otwartych terenach są normalnością.

Czekam z niecierpliwością na sugestie i gorąco pozdrawiam ;:304

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliwka President - wycinaj tylko gałązki, które będą schodzić do środka oraz te, które wyrastać będą pod kątem ostrym, jeszcze bliżej siebie niż kreski w literze "V". Ta zasada tyczy się wszystkich formowanych drzewek.

Jabłoń NN - dwa główne przewodniki. Jeden do wycięcia, drugi do skrócenia.

Śliwka Traiblazer - nowy przewodnik ma nasadę poniżej poprzedniego wierzchołka. Teraz trzeba usunąć to stare szczytowe rozgałęzienie, które aktualnie będąc poniżej połowy drzewka nie spełnia żadnej roli. Nowy silny przewodnik skrócić nawet o połowę.

Gruszka Lukasówka - skrócić konarki boczne, wypromować środkowy. (Szyjka korzeniowa zbytnio odsłonięta?)

Brzoskwinia Inka - powycinać drobnicę w dolnej części. Z takich cienkich gałązek nic nie będzie u brzoskwini.

Czereśnia NN - wyciąć pęd konkurencyjny dla przewodnika

A teraz identyfikacja... ;:173 Nikt nie pozna odmian po zdjęciu młodego drzewka. Czasami są poważne problemy nawet ze zdjęciami owoców i dorosłych ulistnionych drzew. Dla przykładu odmian jabłoni jest....

... 13 tysięcy. ;:209
Pozdrawiam. Ernest
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle, nie może być tu żadnych sznurków. Drzewo ma trzymać się kupy samo. Takie mocne cięcie ustabilizuje je. Korona będzie odbudowana w ciągu roku.

Obrazek
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Erneście ogromnie Ci dziękuję za porady cięciowe! ^^ ;:215 Teraz ten temat jest dla mnie znacznie bardziej jasny! :D
Chciałbym jeszcze dopytać, czy cięcie we wskazany przez Ciebie sposób należy powtarzać co roku?
A z tą identyfikacją to jak mówisz faktycznie może być ciężko :lol: w każdy razie będę na wiosnę próbować :D
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

McMArchewka pisze:Erneście ogromnie Ci dziękuję za porady cięciowe! ^^ ;:215 Teraz ten temat jest dla mnie znacznie bardziej jasny! :D
czy cięcie we wskazany przez Ciebie sposób należy powtarzać co roku?

A z tą identyfikacją to jak mówisz faktycznie może być ciężko :lol: w każdy razie będę na wiosnę próbować :D
Nie, co roku musisz sam podejmować decyzje, czego potrzeba poszczególnym drzewom. Jeśli już przykładowo wyprowadzisz przewodnik to nie ma sensu na siłę dyskryminować bocznych odgałęzień. Tak samo nie ma sensu corocznie skracać przewodnik, gdy widzi się, że koronka jest już ładnie ukształtowana.

Będziesz na wiosnę próbować? :) Identyfikacji? Według jakich cech? :roll: Poczekajże no do owoców.
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

W każdym razie na pewno będę na Twoich wskazówkach bazować, a na pewno coś z tego pożądnego wyjdzie! :D

Hmh, jeśli tylko te drzewka zawiążą w tym sezonie owocki to będę się odzywać w odpowiednim wątku :) Bo z tymi innymi cechami to w sumie różne może być. Ale choćby liście! Zawsze coś! :D
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Witam , w jaki sposób wycinać u czereśni grube [ połowa grubości przewodnika ] gałęzie wyrastające z przewodnika nisko . Na obrączkę , zostawić czop czy na gładko ?
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jaki system cięcia? Jeśli na koronę osiową to czopy, ale jeśli normalne, zdrowe cięcie dla korony naturalnej to wszystko na gładko.
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Wyciąć żeby nic z tego miejsca nie wyrosło bo jest bardzo nisko i nie pasuje do żadnej koncepcji chyba że dwu przewodnikowej od poziomu 30 cm . ale rozumiem 'na gładko ' czytałem że przy odcinaniu grubszych gałęzi od przewodnika trzeba uważać żeby nie naruszyć za bardzo tkanek przewodnika u czereśni bo rak b. nie śpi dzięki :)
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Owszem. Nie naruszyć zbytnio. Trzeba zostawić centymetr obrączki.
Pozdrawiam. Ernest
stern
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 paź 2014, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Będę przycinał drzewa w sadzie, wiem że czereśnie powinno się przycinac po owocowaniu ale chcę to zrobić teraz.
Obrazek

Obrazek4

Nie chcę aby drzewo rosło nadal w górę a na wierzchołkach porobiły się "gniazda" z pędów które zagęszczają koronę. W jaki sposób należy je przyciąć?

Obrazek

Obrazek

W ubiegłym roku było dużo owoców na tej gruszy. Większość gałęzi skierowana jest ku dołowi, są obwisłe i według mnie za długie lecz niektóre rosną ku górze. Część z nich zaznaczyłem na zdjęciu. Należy je skrócić czy usunąć? Jak najlepiej przyciąć to drzewo?

Obrazek
Jabłoń papierówka. Jak ją przyciąć i co z zaznaczonymi gałęziami?

Obrazek
Drzewo na zdjęciu to śliwa. Chorowało i zostało bardzo mocno ścięte. Rezultat widoczny na zdjęciu. Jak je prowadzić?

Obrazek
Przedstawione drzewo to jabłoń. Zaznaczyłem dwie mocne gałęzie. Odbijają do środka i tworzą nowe piętro. Czy mogą rosnąć w ten sposób?

Obrazek
Śliwa która bardzo słabo owocuje. Należy ją przyciąć?
mulaj
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sty 2016, o 09:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cześć, mam pytanie. Teściowa zaczęła przycinanie drzew. Wydaje mi się to trochę za wcześnie ale też mam obecnie trochę czasu. Czy nie zaszkodzę im, kiedy na początku lutego je przytnę?
Regulamin się kłania
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”