Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2014, o 10:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
Dziękuję za podpowiedzi - wycofuję się z tego pomysłu. Zrobię domowy recykling i pojemniczki pójdą na kompostnik.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
[quote="zielonaplaneta" Ogórki podkiełkowane na waciku możesz dać w rolki po papierze toaletowym przecięte na pół . [/quote]
Parę lat temu czytałem tu na forum, że sianie czegokolwiek w rolki po papierze toaletowym to zły pomysł, ponieważ po pierwsze bardzo szybko rolka będzie rozmiękać (jest zrobiona w końcu z papieru). Nie wiem też, czy ogórki chciałby mieć bez przerwy bardzo wilgotno. Oprócz tego sam papier wybiela się SO3, a to wszystko do rolki przechodzi
Rozsadę ogórków można z powodzeniem uprawiać w wielodoniczkach i ten sposób polecam 
Parę lat temu czytałem tu na forum, że sianie czegokolwiek w rolki po papierze toaletowym to zły pomysł, ponieważ po pierwsze bardzo szybko rolka będzie rozmiękać (jest zrobiona w końcu z papieru). Nie wiem też, czy ogórki chciałby mieć bez przerwy bardzo wilgotno. Oprócz tego sam papier wybiela się SO3, a to wszystko do rolki przechodzi

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Rok temu siałem w rolki po papierze marchewki. U mnie nie było problemu z rozmiękaniem rolek czy rozpadaniem się ich. Wszystko było ok, do momentu ich wysadzania do docelowego miejsca. po prostu kłopotliwe było ich wyciągnięcie z rolek. Ani rozcięcie, ani odwinięcie rolki. Masakra, wszystko się sypało w rękach. Pamiętam że strasznie się przy tym wkurzałem i powiedziałem nigdy więcej.
Może z ogórkami, ze względu na bardziej rozbudowany system korzeniowy, rolki by się rozpadały od wilgoci, a może nie i korzenie pomagałyby w utrzymaniu ziemi w całości, przez co zdejmowanie rolki byłoby łatwiejsze. Jednak nie spróbuje. 

-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Przed wyjęciem z rolki podlałem obficie i odczekałem aż podłoże równomiernie namoknie. Jak podłoże było wilgotne to rolki odwijały się bezproblemowo i bryła ziemi ukorzeniona trzymała wszystko w kupie . Na ten sezon też mam rolki przygotowane do ogórków 

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Też można spróbować siewu ogórków w skorupkach od jajek lub w specjalnych doniczkach z papieru bądź z włókien kokosowych 

A może jeśli bez dna to doniczki spinane? 

-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Na targu kupowałem rozsady w pierścieniach z rękawa z grubszej folii, ktoś chce przetestować?
Ktoś dawno temu wstawiał linka do filmu, gdzie pani robiła "kiełbaski" z folii i siała w nich ogórki, idea ta sama.

-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Próbowałem kilka sztuk w skorupkach. U mnie wszystkie padły po wysadzeniu ze skorupką. Korzenie nie przebiły skorupki i ogórki uschły.McMArchewka pisze:Też można spróbować siewu ogórków w skorupkach od jajek
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
W tych pierścieniach od x lat rozsadę robi moja ciotka. Są niezniszczalne, plastik łatwo utrzymać w czystości i po rozłożeniu zajmuje mało miejsca. Ma dwie rozmiarówki - ok. 250ml i 500ml. Muszę sobie takie kupić, bo to fajna sprawaDrako pisze:Na targu kupowałem rozsady w pierścieniach z rękawa z grubszej folii, ktoś chce przetestować?Ktoś dawno temu wstawiał linka do filmu, gdzie pani robiła "kiełbaski" z folii i siała w nich ogórki, idea ta sama.

- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w tamtym roku kupiłem rozsadę pomidora , ogórka i cukinię na bazarze w takich właśnie pierścieniach , spięte były zszywaczem z jednej strony ,Drako pisze:Na targu kupowałem rozsady w pierścieniach z rękawa z grubszej folii, ktoś chce przetestować?Ktoś dawno temu wstawiał linka do filmu, gdzie pani robiła "kiełbaski" z folii i siała w nich ogórki, idea ta sama.
Gdzie można coś takiego dostać , bo nigdzie nie widziałem ?
A film chętnie zobaczę .
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
Lunatyk wpisz u wójka google "pierścienie spinane" 

- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Część była nie spinana , i prawdopodobnie z foliowych grubych sztucznych jelit ,
takie jak robią w nich salceson
, ładnie pocięte i napchane ziemi .
Muszę przetestować ten patent , bo nawet kawałek takowego mam w domu ,
choć wydaje się za wiotkie , no i do tego trzeba koniecznie podstawkę .
Mam też trochę doniczek produkcyjnych chyba 14x14 z twardego czarnego plastiku .
takie jak robią w nich salceson

Muszę przetestować ten patent , bo nawet kawałek takowego mam w domu ,
choć wydaje się za wiotkie , no i do tego trzeba koniecznie podstawkę .
Mam też trochę doniczek produkcyjnych chyba 14x14 z twardego czarnego plastiku .
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Metoda z "kiełbaskami": https://www.youtube.com/watch?v=1FAFdVMjoVI 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 sty 2014, o 22:34
Pierścienie można samemu zrobić. Wystarczy folia wtórnego użytku np. z worka od proszku do prania oraz zszywacz biurowy.
Pozdrawiam,
Arek
Pozdrawiam,
Arek
Namoczyłam nasionka ostrych papryk i do jutra muszę wysiać, bo 2 już kiełki puściły
No to zaczyna się.

No to zaczyna się.