Jakie drzewo posadzić?Jakie polecacie?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomysł na jakieś fajne drzewo obok domu...
Jak masz dużo miejsca to pomyśl o korkowcu amurskim, jak masz mało miejsca to może judaszowiec kanadyjski.
Re: Pomysł na jakieś fajne drzewo obok domu...
Korkowiec amurski... to jest to czego szukałem (tzn sam nie wiedziałem czego chciałem, no ale teraz już wiem ) Dziękuję za podpowiedzi... Ps perukowca podolskiego mam już od wielu lat ( to krzak wyprowadzony w formie małego drzewka robi karierę wśród moich znajomych, każdy kto go zobaczy chcę go mieć w swoim otoczeniu, leci do szkółki i ma ;D
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 lut 2015, o 16:51
Witam,proszę doradźcie poszukuję jakieś pojedynczej rośliny, która szybko urośnie i zasłoni
mi róg naszego ogrodzenia, odcinając tym samym widok tesciow na nasz dom:)
Potrzebuje czegs efektownego, aby było gęste i miało wysokosc co najmniej 2 metrow lub wiecej,
wyglądało fajnie w rogu ogrodzenia, obok beda posadzone świerki srebrne na przemian z tujami;
mi róg naszego ogrodzenia, odcinając tym samym widok tesciow na nasz dom:)
Potrzebuje czegs efektownego, aby było gęste i miało wysokosc co najmniej 2 metrow lub wiecej,
wyglądało fajnie w rogu ogrodzenia, obok beda posadzone świerki srebrne na przemian z tujami;
Re: Szybko rosnace drzewo krzew
Topolę posadź.
-
- 50p
- Od: 10 wrz 2015, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakie warunki? Nadadzą się wierzby, olsza, antypka, czarny bez, czeremcha amerykańska, dzika jeżyna, kolcowój pospolity, robinia akacjowa, róża wielokwiatowa.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 lut 2015, o 16:51
Raczej trudne miejsce naslonecznione, podłoże bardziej piaszczyste
Tawuła Szara / tawuła van houtte'a
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Perukowiec podolski jest krzewem stworzonym do warunków jakie opisałaś tj. stanowisko bardzo suche, słoneczne, gleba uboga. Rośnie bardzo szybko wzwyż ( ok. 3 metry ) i wszerz, jest w różnych odmianach ale ten z bardziej zielonymi liśćmi pięknie kwitnie różowymi perukami. Niestety na zimę zrzuca liście ale dość późno. Bardzo łatwo się rozmnaża wystarczy, że dolna gałązka dotyka ziemi i już są nowe sadzonki, tak przynajmniej ma mój.
Pozdrawiam Ela
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym posadziła Sosnę czarną. I cięła nowe przyrosty. Cały rok osłona.
Kupić kilkuletnie drzewko w donicy i gotowe.
Kupić kilkuletnie drzewko w donicy i gotowe.
-
- 50p
- Od: 10 wrz 2015, o 15:55
W takich warunkach polecam czeremchę amerykańską, antypkę, brzozę, wierzba jak się ukorzeni też da radę, kolcowój pospolity. Mi tawuła w takim miejscu padła.
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
Brzozy i wierzby nie polecam, wysuszają jeszcze glebę. Na suche, słoneczne miejsce dobry byłby tamaryszek, rośnie w formie krzewiastej do kilku metrów. kwitnie i dobrze znosi przycinanie. Oczywiście sadzonkę w pierwszym roku po posadzeniu należy podlewać gdy jest sucho.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.
Najszybciej z krzewów rośnie Bez dziki. U mnie w jednym roku się sam wysiał, a na drugi rok był ogromnym krzewem, który zasłonił mi pół ogrodu i musiałam go wykopać...a nie było to łatwe. Jeśli ma być wysoki i szybkorosnący-bez jest bezkonkurencyjny.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na suche gleby najlepszy będzie suchodrzew tatarski, np. odmiany Arnolds Red i Hacks Red o intensywnie czerwono-różowych kwiatach. Krzew jest wytrzymały na mrozy i suszę, ma małe wymagania glebowe. Dobrze znosi zasolenie gleby. Szeroki i gęsty o rozłożystym pokroju dorasta do 4 m wysokości i 2-3 m szerokości, szybko rośnie - roczny przyrost od 20 do 50cm.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.