Begonia bulwiasta cz.2
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Begonia bulwiasta cz.2
mariolad spokojnie dadzą radę - na dobre im to wyjdzie
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
Dziękuję dziewczyny za wszelkie uwagi
Posadzę i zobaczymy jak wyjdą,udało mi się kupić takie wg mnie dosyć duże.
W ubiegłym roku bulwy były małe i może to była przyczyna,że miały po 2 łodyżki?
Wiecie może dlaczego z jednej jest dużo kiełków,a innej mało?
Posadzę i zobaczymy jak wyjdą,udało mi się kupić takie wg mnie dosyć duże.
W ubiegłym roku bulwy były małe i może to była przyczyna,że miały po 2 łodyżki?
Wiecie może dlaczego z jednej jest dużo kiełków,a innej mało?
Mariola
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Kupiłam dzisiaj bardzo dużą cebulę begoni zwisającej czy powinnam już wsadzić do ziemi.
Proszę o rady ,bo coś z begoniami mi nie wychodzi.Liśiorów duzo a mało kwiatków.
Kupiłam dzisiaj bardzo dużą cebulę begoni zwisającej czy powinnam już wsadzić do ziemi.
Proszę o rady ,bo coś z begoniami mi nie wychodzi.Liśiorów duzo a mało kwiatków.
Ela
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Elu ja bym jeszcze poczekała. W zeszłym roku tez tak śpieszyłam się z begoniami, że wyciągnęły się i były brzydkie. W tym roku wsadzę je później, dopiero końcem marca. Wolę aby zakwitły później ale były ładne a nie takie dziwolągi jak w zeszłym roku .
- Ela_2015
- 500p
dziękuję ewelkacha88 tak zrobię, a czy warto taką bulwę podzielić na 2 części
czy raczej nie ryzykowć.
czy raczej nie ryzykowć.
Ela
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Elu wszystko zależy od tego jak jest duża. Ja osobiście jeszcze jestem słaba w takim dzielniu i wolę nie ryzykować .
- Malagenia
- 100p
- Od: 1 lut 2011, o 22:48
Ela_2015
Elu, kiedyś trzeba zacząć próbować swoich sił i zaeksperymentować
Może ten artykuł okaże Ci się pomocny w podjęciu decyzji i da wskazówki o pielęgnacji:
https://zojalitwin.wordpress.com/2011/0 ... lwiasta-2/
Wynika tylko z niego, że musiałabyś zaczekać, aż pojawią się kiełki.
Artykuł jest na jednym z blogów wspaniałej ogrodniczki, która niestety niedawno odeszła. Pozostawiła jednak po sobie unikalną spuściznę.
Elu, kiedyś trzeba zacząć próbować swoich sił i zaeksperymentować
Może ten artykuł okaże Ci się pomocny w podjęciu decyzji i da wskazówki o pielęgnacji:
https://zojalitwin.wordpress.com/2011/0 ... lwiasta-2/
Wynika tylko z niego, że musiałabyś zaczekać, aż pojawią się kiełki.
Artykuł jest na jednym z blogów wspaniałej ogrodniczki, która niestety niedawno odeszła. Pozostawiła jednak po sobie unikalną spuściznę.
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
Najmilsza kołysanka - kocia mruczanka
- Ela_2015
- 500p
Dzięki za link przeczytałam cały i już jestem o troszkę madrzejsza,zawsze chciałam mieć begonie
lecz nigdy nie mogłam ich się dochowac właściwie to tylko liści było a kwiatków mikrutko.
Przesledziłam cały wątek i zapisałm cenne uwagi i mam nadzieję,że w tym roku mi się uda.
Bardzo dziękuję za pomoc
lecz nigdy nie mogłam ich się dochowac właściwie to tylko liści było a kwiatków mikrutko.
Przesledziłam cały wątek i zapisałm cenne uwagi i mam nadzieję,że w tym roku mi się uda.
Bardzo dziękuję za pomoc
Ela
-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
Begonie posadzone - czerwone i żółte - jakieś 2 tyg. temu. Zakupione w dużym sklepie ogrodniczym, ale pojęcia nie mam w jakich warunkach je trzymali.
Niestety, pąków nie widać. Kiełków nie widać. Nic nie widać
Nie były moczone (nie słyszalam wcześniej o tej metodzie), ale chociaż wsadzone poprawnie (widoczny kształt, trudno o pomyłkę). Zakopane płytko - ok. 1cm posypanej ziemi. Brak śladów pleśni. Ot, bulwki jak bulwki.
Czy powinnam coś z nimi zrobić (przenieść w doniczce do zimniejszego miejsca? wyciągnąć i wstawić do zimnego aż zakiełkują? wyciągnąć i namoczyć?) - czy po prostu czekać, czekać...
Niestety, pąków nie widać. Kiełków nie widać. Nic nie widać
Nie były moczone (nie słyszalam wcześniej o tej metodzie), ale chociaż wsadzone poprawnie (widoczny kształt, trudno o pomyłkę). Zakopane płytko - ok. 1cm posypanej ziemi. Brak śladów pleśni. Ot, bulwki jak bulwki.
Czy powinnam coś z nimi zrobić (przenieść w doniczce do zimniejszego miejsca? wyciągnąć i wstawić do zimnego aż zakiełkują? wyciągnąć i namoczyć?) - czy po prostu czekać, czekać...
Kraj migdałów i oliwek.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2015, o 13:18
Czekaj w końcu wypuszczą kiełki tylko nie przesadzaj z podlewaniem ziemi .
Moje jeszcze odpoczywają w doniczkę wsadzę jak będą kiełkować tylko co jakiś czas spryskuję wodą żeby nie wyschły na wiór.
Moje jeszcze odpoczywają w doniczkę wsadzę jak będą kiełkować tylko co jakiś czas spryskuję wodą żeby nie wyschły na wiór.
Gdy czasem musisz się zatrzymać
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Witam Posadziłam ok 12 bulw begonii rożnych kolorów było to na początku lutego. Do tej pory nic się z nimi nie dzieje Zaglądam do nich co kilka dni i nic, kiedy mogę się spodziewać ze rusza? Czy mogę je teraz wynosić na dwór za dnia do małego zamkniętego namiotu? Może potrzebują więcej światła??
Ja w tym roku debiutuję z begoniami. Kupiłam dzisiaj w sumie 6 cebul w trzech kolorach i tak się zastanawiam... Jakiej wielkości powinny być docelowe donice jeżeli chciałabym posadzić po trzy do jednej ?
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Czy moczyłaś bulwy przed sadzeniem? Czy posadziłaś je właściwą stroną, czyli wklęsłym do góry? Czy bulwy miały już kiełki? Może przelałaś donicę/skrzynkę i bulwy zgniły?dalisbea pisze:Posadziłam ok 12 bulw begonii rożnych kolorów było to na początku lutego. Do tej pory nic się z nimi nie dzieje... Czy mogę je teraz wynosić na dwór za dnia do małego zamkniętego namiotu? Może potrzebują więcej światła??
Sugerowałbym wydobycie bulwy i sprawdzenie w jakim jest stanie.
Na pewno teraz nie potrzebują więcej światła skoro jeszcze nic zielonego się nie pojawiło.
Pozdrawiam
Adam