Siew, rozsada,pikowanie cz.2
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Podłoże do wysiewów cz.2
Kupiłem dzisiaj kolejny worek sterluxa i frakcja tego podłoża dużo się różni od tej co miałem wcześniej. Wcześniejsza była czarna,jakby drobno mielona ,a ta jest brunatna,grubsze frakcje. Wilgotność w ścisku dłonią podobna ale ta jakby bardziej pulchna
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja aktualne używam tego podłoża do wysiewów, mam je sprawdzone od kilku lat
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Re: ziemia do siania i sadzenia
W tym temacie chyba na każdej stronie wstecz jest coś na temat tego podłożasawka pisze:Czy ktoś używał podłoża Sterlux?
Owszem, ale jak przeczytałam posty wstecz to zdarza się, że podłoże tej samej firmy co roku może inaczej wyglądać, sama przymierzam się do zakupu ziemi do wysiewu i wiem, że nie wiem.
pozdrawiam Karina
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
To podłoże jest w miarę sprawdzone, ale w każdym zdarzają się wpadki.
Ja kupiłam tydzień temu w casto...e, wysiewalam w nim nasiona jednorocznych, jest leciutkie i bez zanieczyszczeń.
Pozdrawiam
Ja kupiłam tydzień temu w casto...e, wysiewalam w nim nasiona jednorocznych, jest leciutkie i bez zanieczyszczeń.
Pozdrawiam
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Konsekwentnie kupię jak co roku taką ziemię http://www.kronen.com.pl/kronen_do_warzyw/
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Od paru lat popularne są krążki z włóknem kokosowym stosowane do uprawy rozsady. Przy dużej ilości sadzonek jest to jednak droga opcja, ale skoro włókno kokosowe ma dobre właściwości utrzymywania wilgotności podłoża i sprzyja rozwojowi korzeni zaczęłam się zastanawiać nad zakupem na próbę sprasowanych kostek podłoża kokosowego.
Wymieszałabym je z normalnym podłożem do wysiewów, głównie do zastosowania w wielodoniczkach, w których mieszanki na bazie torfu łatwo wysychają, szczególnie kiedy rośliny są już większe i słońce zaczyna mocniej operować przez okna.
Robiliście już takie próby z podłożem kokosowym? Sprawdzi się jako domieszka w podłożu do wysiewów, albo do rozsady?
Wymieszałabym je z normalnym podłożem do wysiewów, głównie do zastosowania w wielodoniczkach, w których mieszanki na bazie torfu łatwo wysychają, szczególnie kiedy rośliny są już większe i słońce zaczyna mocniej operować przez okna.
Robiliście już takie próby z podłożem kokosowym? Sprawdzi się jako domieszka w podłożu do wysiewów, albo do rozsady?
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Nasiona wysiewałam w samych krążkach, to praktyczne bo w całości przenosi się do podłoża.
Trzeba jednak nie przelewać by nie zapleśniały.
Elfia lepiej kupić kostkę sprasowanego kokosu i po zwilżeniu wodą wymieszać z podłożem.
Na pewno jest taniej, taka "cegła" była w granicach 4-5 zł w ub roku.
Tak robiłam podłoże do fuksji.
Trzeba jednak nie przelewać by nie zapleśniały.
Elfia lepiej kupić kostkę sprasowanego kokosu i po zwilżeniu wodą wymieszać z podłożem.
Na pewno jest taniej, taka "cegła" była w granicach 4-5 zł w ub roku.
Tak robiłam podłoże do fuksji.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to w Tes...o dostępne jest już 20 l. podłoże uniwersalne firmy Hollas z Pasłęka w cenie 3,99 zł/op.
Pozdrawiam - Waldemar
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Fajnie mieć wybór marketów. U mnie tylko beznadziejne bricomarche z personelem nie odróżniającym torfu odkwaszonego od kwaśnego, że o innych typach ziemi nie wspomnę A w wyżej wymienionym sklepie 20 litrów ziemi do wysiewu agrotorfu (bez informacji o ilości nawozu, jedynie o tym, że jest) kosztuje w promocji 5,50 zł.Zotti pisze:Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to w Tes...o dostępne jest już 20 l. podłoże uniwersalne firmy Hollas z Pasłęka w cenie 3,99 zł/op.
Dobrze, że jeszcze torf odkwaszony miewają w dobrej cenie. Człowiek się zaopatrzy pod warunkiem, że sam zapakuje worki na wózek, bo na obsługę trudno liczyć
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja już nabyłem ziemię firmy Hollas z Tes.. i myślę że to dobry wybór ,
zastanawiam się czym się różni od Sterluxa ?
Mam dwa worki po 80 l , ale to chyba będzie za mało .
zastanawiam się czym się różni od Sterluxa ?
Mam dwa worki po 80 l , ale to chyba będzie za mało .