Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów cz.2
Konsekwentnie kupię jak co roku taką ziemię http://www.kronen.com.pl/kronen_do_warzyw/
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Od paru lat popularne są krążki z włóknem kokosowym stosowane do uprawy rozsady. Przy dużej ilości sadzonek jest to jednak droga opcja, ale skoro włókno kokosowe ma dobre właściwości utrzymywania wilgotności podłoża i sprzyja rozwojowi korzeni zaczęłam się zastanawiać nad zakupem na próbę sprasowanych kostek podłoża kokosowego.
Wymieszałabym je z normalnym podłożem do wysiewów, głównie do zastosowania w wielodoniczkach, w których mieszanki na bazie torfu łatwo wysychają, szczególnie kiedy rośliny są już większe i słońce zaczyna mocniej operować przez okna.
Robiliście już takie próby z podłożem kokosowym? Sprawdzi się jako domieszka w podłożu do wysiewów, albo do rozsady?
Wymieszałabym je z normalnym podłożem do wysiewów, głównie do zastosowania w wielodoniczkach, w których mieszanki na bazie torfu łatwo wysychają, szczególnie kiedy rośliny są już większe i słońce zaczyna mocniej operować przez okna.
Robiliście już takie próby z podłożem kokosowym? Sprawdzi się jako domieszka w podłożu do wysiewów, albo do rozsady?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona wysiewałam w samych krążkach, to praktyczne bo w całości przenosi się do podłoża.
Trzeba jednak nie przelewać by nie zapleśniały.
Elfia lepiej kupić kostkę sprasowanego kokosu i po zwilżeniu wodą wymieszać z podłożem.
Na pewno jest taniej, taka "cegła" była w granicach 4-5 zł w ub roku.
Tak robiłam podłoże do fuksji.
Trzeba jednak nie przelewać by nie zapleśniały.
Elfia lepiej kupić kostkę sprasowanego kokosu i po zwilżeniu wodą wymieszać z podłożem.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to w Tes...o dostępne jest już 20 l. podłoże uniwersalne firmy Hollas z Pasłęka w cenie 3,99 zł/op.
Pozdrawiam - Waldemar
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Fajnie mieć wybór marketów. U mnie tylko beznadziejne bricomarche z personelem nie odróżniającym torfu odkwaszonego od kwaśnego, że o innych typach ziemi nie wspomnęZotti pisze:Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to w Tes...o dostępne jest już 20 l. podłoże uniwersalne firmy Hollas z Pasłęka w cenie 3,99 zł/op.

Dobrze, że jeszcze torf odkwaszony miewają w dobrej cenie. Człowiek się zaopatrzy pod warunkiem, że sam zapakuje worki na wózek, bo na obsługę trudno liczyć

- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja już nabyłem ziemię firmy Hollas z Tes.. i myślę że to dobry wybór ,
zastanawiam się czym się różni od Sterluxa ?
Mam dwa worki po 80 l , ale to chyba będzie za mało .
zastanawiam się czym się różni od Sterluxa ?
Mam dwa worki po 80 l , ale to chyba będzie za mało .
- Elfia
- 500p
- Kontakt:
Od strony technicznej doczytałam co i jak. Wygląda to ciekawie. Taka cegła 0,5 kg kosztuje w jedynym miejscu, gdzie mogę nabyć ją stacjonarnie prawie 7 zł. W internecie taniej, ale przesyłka przy paru kostkach na krzyż i tak zabija ceną. Kupię może ze dwie i spróbuję. Jeśli kokos z ziemią do wysiewów się sprawdzi, to nabędę większy zapas w miejscu specjalizującym się w takich wyrobach. Duże porcje wychodzą taniej.GrazynaW pisze: Elfia lepiej kupić kostkę sprasowanego kokosu i po zwilżeniu wodą wymieszać z podłożem.
Z racji braku składników pokarmowych w podłożu kokosowym trzeba je jednak nawozić, więc prawdopodobnie prędzej niż inne podłoża będzie wymagało jakiegoś łagodnego wspomagania. Może roztwór astvitu czy czegoś w tym stylu dałby radę. Rok temu radził sobie dobrze.
Sławka - już sprawdzam, bo kupiłam różne inne rzeczy (a miał być tylko woreczek ziemi...).
No i kosztuje 8,32zł.
Coś jakby dużo, ale to pewnie dlatego, że do wysiewów.
No i kosztuje 8,32zł.
Coś jakby dużo, ale to pewnie dlatego, że do wysiewów.
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Próbowaliście podłoża z kokosem?
link usunęłam mod./jokaer
Generalnie kokos ma fajne właściwości,można też perlit dodać czy wermikulit do podłoża...
link usunęłam mod./jokaer
Generalnie kokos ma fajne właściwości,można też perlit dodać czy wermikulit do podłoża...
LEGENDS NEVER DIE
Ja myślę, że to jedno i to samo, na ziemi z Tes...o nie ma wprawdzie napisu Sterlux, ale reszta jest taka sama:lunatyk pisze:Ja już nabyłem ziemię firmy Hollas z Tes.. i myślę że to dobry wybór ,
zastanawiam się czym się różni od Sterluxa

Pozdrawiam - Waldemar
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Podłoże Sterlux używam do wysiewów, podłoże uniwersalne do już wyrośniętej rozsady i do donic .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Po raz pierwszy kupiłam krążki mam trzy rodzaje i nie wiem czy dobrze zrobiłam.
nr 1

nr 2

nr 3

I tak nr 1 po kilku minutach wygląda tak i chyba jest ok, ziarenko pomidorka też już w środku

nr 2 jeszcze nie wykorzystałam ale ma dziurkę z góry i z dołu
nr 3 tu jestem nieco zdezorientowana po nabraniu wody nie trzyma się "kupy" czy dodać ziemi aby je umocnić?

Po dodaniu wody /leje do talerzyka spodniego / jakby się rozsypuje

Kupiłam ziemię do wysiewu, wygrzana
czy obłożyć tą ziemia czy poczekać no i jak często dolewać wodę aby się nasyciły?
Proszę wyedukujcie babcię, zachciało się nowoczesności a nie normalnego siania, pikowania
nr 1

nr 2

nr 3

I tak nr 1 po kilku minutach wygląda tak i chyba jest ok, ziarenko pomidorka też już w środku

nr 2 jeszcze nie wykorzystałam ale ma dziurkę z góry i z dołu
nr 3 tu jestem nieco zdezorientowana po nabraniu wody nie trzyma się "kupy" czy dodać ziemi aby je umocnić?

Po dodaniu wody /leje do talerzyka spodniego / jakby się rozsypuje

Kupiłam ziemię do wysiewu, wygrzana

Proszę wyedukujcie babcię, zachciało się nowoczesności a nie normalnego siania, pikowania

-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
Behaviour dobrze mowi . Krazki powinny byc umieszczone w jakis pojemnikach. Dziwne ze nie sprzedaja tego jako komplet . Mnie jakos to nie podeszlo .
Pozdrawiam Rafal