Ciemiernik(Helleborus) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ciemiernik Helleborus cz. II

Post »

Wiera! Postaraj się go przetrzymać do wiosny i wysadź do przedogródka (lub do dużej donicy na balkon jeśli masz taką możliwość). Zawsze jest szansa, że ponownie zakwitnie w przyszłym roku.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nawet jeśli ma iść do gruntu to ja zawsze przesadzam po zakupie taki kwitnący do nieco większej doniczki (jakieś dwa centymetry po bokach wokół) w celu aklimatyzacji do własnych warunków uprawy i do gruntu sadzę nawet w sierpniu, jak korzenie przerosną tę nową ziemię.Sadzone do gruntu po zakupie w kwietniu tak jakoś się męczyły w lecie i bardzo osłabły.Lepiej tez nie sadzić go od razu do dużej donicy jeśli na balkon, tylko przesadzać w miarę wzrostu do nieco większych doniczek.Najczęściej wystarcza jedno przesadzanie w sezonie, bo ciemiernik wolno buduje system korzeniowy.
wiera
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za rady, skorzystam ;:173
Jutro kupię ziemię i przesadzę do większej donicy ale ma stać w domu czy postawić na parapecie balkonowym ?
Nocny mróz nic mu nie zrobi ;:204 ?
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Następne kwiaty nieśmiało otwierają się

Obrazek

Obrazek

Helleborus orientalis WINTERBELLS
Obrazek
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Czy to tegoroczne kwitnienie? ;:169 Moje podobne kolorem dopiero nieśmiało wychodzą pąki z ziemi.
Pozdrawiam, Feliksa
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje w donicach. Fotki z wczoraj

Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Feliksa moje fotografie to tegoroczne kwiaty :D

selli7 śliczne te donice z ciemiernikami ;:oj .
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Selli7 Czy cały rok mieszkają w tych donicach na zewnątrz?
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

selli7 pisze:Cały rok donice (obecnie mam 3 różne odmiany, podobnie rozrośnięte) stoją na zewnątrz.Do domu, jasnego, chłodnego przedsionka przenoszę tylko w okresie mrozów. Na plusie znów wyniosę na taras, by zbyt wcześnie nie kwitły.Zaczynają kwitnienie pod koniec stycznia, więc najczęściej kwitną w tym przedsionku, ale zajmują sporo miejsca.Kwitnie długo, więc marcu zdobi jeszcze wejście do domu, ale na mroźną noc jest chowany.
Sadzone w 2013, najmniejszy kupiłam w zeszłym roku.Ten najstarszy mam od 2008, ale po pięciu latach, gdy przerósł donicę został odmłodzony i właściwie dopiero w tym roku kwitnie obficie.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje ciemierniki są mało wyeksponowane, ale boję się je przesadzać, bo wiem że nie lubią. Donice byłyby świetnym rozwiązaniem, ale nie mam widnego pomieszczenia do chowania. Zastanawiam się, czy ocieplana donica rozwiąże mój problem.

W dniu dzisiejszym mam praktycznie wszystkie w większych lub mniejszych pąkach.
To większy...
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renata, te plamy i zagniwanie pąków sugeruje, że mają nieodpowiednie miejsce.Może też być tam zbyt wilgotna gleba.Nie przejmuj się zbytnio tym, że nie lubią i przesadzaj.Wschodnie nie są zbyt wrażliwe na przesadzanie, tym bardziej jak widać nie są to mocno rozrośnięte starsze kępy.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może te czarne plamy to przemarznięcia ? Moje , niektóre, też tak wyglądają .

Helleborus orientalis siewka
Obrazek

Hlleborus orientalis HARD ROCK
Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Danusiu ależ te Twoje ciemierniki piękne :D Szczególnie ten ostatni ;:167

Część moich ciemierników największe mrozy przetrwały pod okryciem z liści i stroisza. Trzy nie miały tego szczęścia. Obmarzły im liści i pąki. Coś tam od środka się zieleni, ale na kwiaty chyba nie ma nadziei.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

selli7 pisze:Renata, te plamy i zagniwanie pąków sugeruje, że mają nieodpowiednie miejsce.Może też być tam zbyt wilgotna gleba.Nie przejmuj się zbytnio tym, że nie lubią i przesadzaj.Wschodnie nie są zbyt wrażliwe na przesadzanie, tym bardziej jak widać nie są to mocno rozrośnięte starsze kępy.
U mnie ciężka gleba ilasto-gliniasta. Co roku tak zimą moje ciemierniki wyglądają ;:204 Nowe liście puszczają ładne zieloniutkie i są ozdobą rabat wiosną i latem, ale zimą i wczesną wiosną.. ;:185 Bardzo wolno rosną, ale nawet te brzydkie pąki ładnie rozkwitają.
Mam sporo szkodników (nornice, ślimaki nagie itp) więc mają ostrą szkołę życia.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renato znam ten ból, też mam wilgotną glebę, a na takich nornice i ślimaki to prawdziwa plaga.Ciemierniki białe posadziłam w zeszłym roku do dużych donic szkółkarskich wkopanych w grunt w miejsce po wyżartych zimą kosaćcach syberyjskich, które zresztą dla ochrony były posadzone w siatkach.Bałam się, że donice jednak mniej przepuszczalne niż siatka i spowoduje to zamakanie korzeni ciemiernika, ale to względnie suche miejsce pod okapem.Teraz właśnie kwitną, więc chyba jest to jakieś wyjście, a ciemiernik blisko domu i można go oglądać be wychodzenia do ogrodu, ale latem muszę częściej podlewać.
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”