Drzewa owocowe - cięcie Cz.II

Drzewa owocowe
Zablokowany
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie [cz.II]

Post »

ŚLiwa Amers- w ubiegłym roku zamarł przewodnik i przycięto go,wyprowadzając nowy.Trudno w wyprowadzeniu jest ta śliwa.Pomimo przyginania nieodparcie ciągnie w górę.W tej chwili wygląda jak na zdjęciu i mam problem jak ją wyprowadzić ,bo można i z jednym przewodnikiem ,jak i można chyba formę kotłową.Jak byłoby najkorzystniej ją przyciąć? Ernrud,co o tym myślisz?

Obrazek

Zaznaczyłem gałąź do wycięcia.Wszystkie ubiegłoroczne przyrosty pasowałoby chyba też przyciąć na rozgałęzienie?
Z żadnym drzewem nie mam takich problemów jak z tym Amersem,ale jadłem już 2,3 śliwki i warto ją mieć.
wawo
200p
200p
Od: 31 maja 2007, o 12:36

Cięcie jabłoni

Post »

Pojawiają się już pąki. (Jabłoń została po starych ogródkach). I teraz tak: tniemy wszystkie wilki czy część zostawić? Jeśli tak - to po czym można poznać, że danego wilka można/należy zostawić?
W poprzednim roku cięli ogrodnicy - puściła masę wilków, miała mało owoców

Obrazek
pozdrawiam, WW
Nunelka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2016, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie,
chciałam prosić Państwa o pomoc w sprawie przycięcia kilkuletniej źle prowadzonej gruszy-
byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie porady..
Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Będę przycinał drzewa w sadzie, wiem że czereśnie powinno się przycinac po owocowaniu ale chcę to zrobić teraz.
Wiśnie i czereśnie najlepiej jest ciąć po zbiorze. Wcześniejsze cięcie zwiększa ryzyko infekcji.
Czereśnia z pierwszego zdjęcia po pierwsze wymaga korekcji, choć jest już bardzo późno na tego typu zabieg. Konary (wręcz 2 pnie) idą ostro obok siebie. Stworzy to kiedyś problemy. W aspekcie obniżania, aby uniknąć powstawania "lasu wilków" należy pozostawić pędy, które będą mogły przejąć presję wzrostu.
W ubiegłym roku było dużo owoców na tej gruszy. Większość gałęzi skierowana jest ku dołowi, są obwisłe i według mnie za długie lecz niektóre rosną ku górze. Część z nich zaznaczyłem na zdjęciu. Należy je skrócić czy usunąć? Jak najlepiej przyciąć to drzewo?
Możesz je skrócić lub usunąć jeśli są dla Ciebie niewygodne. Skrócenie spowoduje zagęszczenie się pędów. Pamiętaj jednak, że takie pędy mają skłonność do obfitego owocowania.
Jabłoń papierówka. Jak ją przyciąć i co z zaznaczonymi gałęziami?
A ja nic bym nie ciął. Ewentualnie odjął tę gałąź schodzącą najwyraźniej do środka korony. Usunięcie większości korony, które proponujesz żółtymi kreskami doprowadzi do mocnego zachwiania pokroju. Po co tak ją ciąć? Czy to sad intensywny? Zresztą po takim zabiegu do końca życia walczyłbyś w wilkami, bo drzewo do końca próbowałoby odtworzyć koronę.
Drzewo na zdjęciu to śliwa. Chorowało i zostało bardzo mocno ścięte. Rezultat widoczny na zdjęciu. Jak je prowadzić?
A co jest doczepione obok pnia? Jej odrost? Może lepiej w ogóle jej podziękować i dać szansę temu małemu.
Przedstawione drzewo to jabłoń. Zaznaczyłem dwie mocne gałęzie. Odbijają do środka i tworzą nowe piętro. Czy mogą rosnąć w ten sposób?
Mogą tak rosnąć. Z biegiem lat prawa spełni funkcję przewodnika, a lewa się odegnie. Podobnie sytuacja powinna się rozwinąć po prawej stronie drzewa.
Śliwa która bardzo słabo owocuje. Należy ją przyciąć?
Obniżyć. o około 30-40%. Później latem wyciąć najbardziej pionowe z nowych pędów. Pozostałe prowadzić możliwie jak najbardziej do poziomu. Nawożenie wskazane po takim cięciu.

------------------------------
Teściowa zaczęła przycinanie drzew. Wydaje mi się to trochę za wcześnie ale też mam obecnie trochę czasu. Czy nie zaszkodzę im, kiedy na początku lutego je przytnę?
Można już zaczynać od jabłoni i gruszy. Pestkowe dopiero od marca. Wiśnie i czereśnie po owocach (w drodze wyjątku w marcu z dokładnym zabezpieczaniem ran).

------------------------------
ŚLiwa Amers- w ubiegłym roku zamarł przewodnik i przycięto go,wyprowadzając nowy.Trudno w wyprowadzeniu jest ta śliwa.Pomimo przyginania nieodparcie ciągnie w górę.W tej chwili wygląda jak na zdjęciu i mam problem jak ją wyprowadzić ,bo można i z jednym przewodnikiem ,jak i można chyba formę kotłową.Jak byłoby najkorzystniej ją przyciąć? Ernrud,co o tym myślisz?
Ja myślę, że najkorzystniej byłoby postawić na koronę prawie naturalną. Chce rosnąć mocno - niech rośnie. Tylko pilnuj kątów rozgałęzień i gałęzi schodzących do środka. Z biegiem lat wzrost się uspokoi.

-----------------------------
Witam serdecznie,
chciałam prosić Państwa o pomoc w sprawie przycięcia kilkuletniej źle prowadzonej gruszy-
byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie porady..
Wilków las. To jest efekt wycinania wszystkiego z górnej części drzewa. Zawsze trzeba coś pozostawić, bo w innym przypadku drzewo odbudowuje koronę takimi pionowymi pędami. Teraz trzeba wyciąć 90% wilków, z czego pozostawione 10% musi znajdować się na obrzeżach korony. Te pozostawione skracamy o 2/3. Latem znów wycinamy wilki - te, które powstaną po wycięciu obecnych. Promujemy pędy rosnące poziomo. Tak w kółko przez kolejne lata. Drzewo wygląda tragicznie. Może po 2020 r. uda się ukształtować jakąś sensowną koronę.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Nunelka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2016, o 13:10

Post »

Dziękuję za porady, postaram się zrobić tak jak Pan mówi, pytanie tylko- czy trzeba wyznaczyć tutaj przewodnik? Czy nie ruszać tych grubszych gałęzi?
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na dorosłym drzewie nie trzeba już wyprowadzać przewodnika.
Pozdrawiam. Ernest
stern
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 paź 2014, o 09:41

Post »

Dziękuję ERNRUD. W przypadku czereśni to sprawa wygląda tak że są to samosiejki, nikt ich tam nie sadził. W tamtym roku przyciąłem je troszku a w tym wyglądają jak wyglądają. W najbliższych latach planowana jest w tym miejscu budowa garażu tak że będą musiały zostać usunięte ale mimo to chcę te w sumie 3 drzewa jeszcze prowadzić i cieszyć się ze zbiorów.

Co do gruszy to nie podoba mi się tylko ta gałąź zaznaczona na żółto o kształcie litery "V". Radziłbyś resztę pionowych zostawić? W niektórych miejscach zwisające gałęzie są na prawdę bardzo długie, zachodzą na siebie i zacieniają.

Przy jabłonkach zastosuję się do tego co piszesz. Śliwę obniżę. Co do tej ostatniej śliwy która chorowała i ożyła, to było tak że w tamtym roku miała ona owoce. To mało drzewko nie było sadzone, to samosiejka bądź jej odrost. Tego nie jestem pewien. Radzisz usunąć to stare i dać rosnąć młodemu drzewku?

W jaki sposób nawozić tą śliwę którą obniżę?
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"Gałąź w kształcie V" pojawiła się dlatego, że gałęzie, na których wyrosła potrzebowały pędu wertykalnego. Jeśli usuniesz tą gałąź to drzewo odpowie wilkami.
Pozostałe pionowe pędy można przerzedzić.
Ta śliwa po przejściach wygląda już słabo, choć może (co tego nie widać w stanie bezlistnym) jest dobrej kondycji fizjologicznej. Jeśli chcesz ją zostawić to prześwietl i nieco obniż koronę. Po wydaniu owoców przed odrost/siewkę zobaczysz jaką podjąć decyzję.
Nawożenie drzew ogólnie najlepiej oprzeć na nawozach organicznych. Jeśli brak dostępu, wtedy można użyć mineralnego, np. azofoski.
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Cięcie jabłoni

Post »

Normalne, że słabo owocowała.
Zawsze polecam zostawiać część wilków -słabszych i na obrzeżach korony. Wśród nowych przyrostów na kilkanaście wilków zawsze przypada 1-2 wartościowe poziome lub ukośne pędy. Zostawiajcie je, bo ogolenie wszystkiego skutkuje drzewem w formie szczotki.
Pozdrawiam. Ernest
stern
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Po przeczytaniu twojej odpowiedzi byłem w sadzie aby pooglądać to małe drzewko obok śliwy i znalazłem na nim ogonek z pestką. Wygląda mi to na czereśnie bądź wiśnię ponieważ obok rosną te drzewa. Jutro postaram się zrobić jeszcze zdjęcia drzewek/ samosiejek które są w moim sadzie. Mam ich w sumie 4 bądź 5 i nie wiem co z nimi robić. A odnośnie nawożenia to posiadam kompostownik. W jaki sposób i kiedy mogę wykorzystać powstały w nim nawóz do nawożenia drzew?
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najlepiej, gdy mocno ruszą soki - od połowy marca.
Pozdrawiam. Ernest
stern
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Obrazek Obrazek
Samosiejka. Obstawiam że jest to czereśnia.

Obrazek
W tym miejscu rosła śliwa lecz została ścięta i z pnia wyrosły dwa drzewka. To z prawej bym usunął i pozwolił rosnąć temu z lewej.
Obrazek Obrazek
To stare drzewo to wiśnia. W tamtym roku przyciąłem je i zostawiłem. Co do tego młodego drzewka nie jestem pewien. Radziłbyś usunąć to stare?

Obrazek
Na zdjęciu kolejna samosiejka. Stawiam na czereśnie. Widać na niej dwa konkurujące ze sobą przewodniki. Który usunąć?

Obrazek
Co do tych dwóch drzew nie mam pojęcia. Rosną już parę lat i nie mają owoców. Znajdują się w sąsiedztwie drzewek owocowych i pewnie im w jakimś stopniu szkodzą.

To były samosiejki. Mam jeszcze pytanie odnośnie jabłoni. Wszystkie są na kształt mioty i rodzą strasznie mało owoców. Jak je przyciąć

Obrazek Obrazek
Usunąć któryś z konarów czy jest już za późno?
Obrazek

Obrazek
Zaznaczyłem konar który chciałbym usunąć. Co więcej mogę zrobić z tym drzewem?
Obrazek Obrazek
To drzewo nie daje prawie w ogóle owoców.

Obrazek Obrazek
Tak wygląda odrost u tej śliwy z poprzedniego postu.

Proszę o jakieś wskazówki odnośnie przycięcia i prowadzenia tych drzew.
Awatar użytkownika
gosiak132
100p
100p
Od: 21 wrz 2013, o 23:22

Post »

Witam serdecznie. Bardzo proszę o poradę co do moich drzew ,jak je przyciąć .Na mojej działce rosną dwa drzewa owocowe jabłoń i czereśnia.Trochę prześwietlałam jabłoń w zeszłym roku , ale czy to robiłam dobrze :?: . Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o cięcie drzew. Gdyby ktoś mógł mi pokazać jak dobrze je przyciąć .
to jest jabłoń :

Obrazek

Obrazek

a to czereśnia:

Obrazek

[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/da481bf3b39b8ded]Obrazek[/
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Skoro zaczął się sezon na przycinanie, to czy i ja mogę prosić o pomoc w przycięciu tej jabłoni :)
Za wskazówki będę wdzięczna :)

Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Czy ktos podpowie jak ciąć tą śliwę ?
Obrazek
Zablokowany