Zaznaczyłem gałąź do wycięcia.Wszystkie ubiegłoroczne przyrosty pasowałoby chyba też przyciąć na rozgałęzienie?
Z żadnym drzewem nie mam takich problemów jak z tym Amersem,ale jadłem już 2,3 śliwki i warto ją mieć.
Wiśnie i czereśnie najlepiej jest ciąć po zbiorze. Wcześniejsze cięcie zwiększa ryzyko infekcji.Będę przycinał drzewa w sadzie, wiem że czereśnie powinno się przycinac po owocowaniu ale chcę to zrobić teraz.
Możesz je skrócić lub usunąć jeśli są dla Ciebie niewygodne. Skrócenie spowoduje zagęszczenie się pędów. Pamiętaj jednak, że takie pędy mają skłonność do obfitego owocowania.W ubiegłym roku było dużo owoców na tej gruszy. Większość gałęzi skierowana jest ku dołowi, są obwisłe i według mnie za długie lecz niektóre rosną ku górze. Część z nich zaznaczyłem na zdjęciu. Należy je skrócić czy usunąć? Jak najlepiej przyciąć to drzewo?
A ja nic bym nie ciął. Ewentualnie odjął tę gałąź schodzącą najwyraźniej do środka korony. Usunięcie większości korony, które proponujesz żółtymi kreskami doprowadzi do mocnego zachwiania pokroju. Po co tak ją ciąć? Czy to sad intensywny? Zresztą po takim zabiegu do końca życia walczyłbyś w wilkami, bo drzewo do końca próbowałoby odtworzyć koronę.Jabłoń papierówka. Jak ją przyciąć i co z zaznaczonymi gałęziami?
A co jest doczepione obok pnia? Jej odrost? Może lepiej w ogóle jej podziękować i dać szansę temu małemu.Drzewo na zdjęciu to śliwa. Chorowało i zostało bardzo mocno ścięte. Rezultat widoczny na zdjęciu. Jak je prowadzić?
Mogą tak rosnąć. Z biegiem lat prawa spełni funkcję przewodnika, a lewa się odegnie. Podobnie sytuacja powinna się rozwinąć po prawej stronie drzewa.Przedstawione drzewo to jabłoń. Zaznaczyłem dwie mocne gałęzie. Odbijają do środka i tworzą nowe piętro. Czy mogą rosnąć w ten sposób?
Obniżyć. o około 30-40%. Później latem wyciąć najbardziej pionowe z nowych pędów. Pozostałe prowadzić możliwie jak najbardziej do poziomu. Nawożenie wskazane po takim cięciu.Śliwa która bardzo słabo owocuje. Należy ją przyciąć?
Można już zaczynać od jabłoni i gruszy. Pestkowe dopiero od marca. Wiśnie i czereśnie po owocach (w drodze wyjątku w marcu z dokładnym zabezpieczaniem ran).Teściowa zaczęła przycinanie drzew. Wydaje mi się to trochę za wcześnie ale też mam obecnie trochę czasu. Czy nie zaszkodzę im, kiedy na początku lutego je przytnę?
Ja myślę, że najkorzystniej byłoby postawić na koronę prawie naturalną. Chce rosnąć mocno - niech rośnie. Tylko pilnuj kątów rozgałęzień i gałęzi schodzących do środka. Z biegiem lat wzrost się uspokoi.ŚLiwa Amers- w ubiegłym roku zamarł przewodnik i przycięto go,wyprowadzając nowy.Trudno w wyprowadzeniu jest ta śliwa.Pomimo przyginania nieodparcie ciągnie w górę.W tej chwili wygląda jak na zdjęciu i mam problem jak ją wyprowadzić ,bo można i z jednym przewodnikiem ,jak i można chyba formę kotłową.Jak byłoby najkorzystniej ją przyciąć? Ernrud,co o tym myślisz?
Wilków las. To jest efekt wycinania wszystkiego z górnej części drzewa. Zawsze trzeba coś pozostawić, bo w innym przypadku drzewo odbudowuje koronę takimi pionowymi pędami. Teraz trzeba wyciąć 90% wilków, z czego pozostawione 10% musi znajdować się na obrzeżach korony. Te pozostawione skracamy o 2/3. Latem znów wycinamy wilki - te, które powstaną po wycięciu obecnych. Promujemy pędy rosnące poziomo. Tak w kółko przez kolejne lata. Drzewo wygląda tragicznie. Może po 2020 r. uda się ukształtować jakąś sensowną koronę.Witam serdecznie,
chciałam prosić Państwa o pomoc w sprawie przycięcia kilkuletniej źle prowadzonej gruszy-
byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie porady..