Wysiew nasion sezon 2015-2024...

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Terminarz wysiewu nasion 2015,2016

Post »

Za wyjątkiem zatrwianu wszystko sieje się od razu do gruntu. Zatrwian na przełomie lutego i marca.Nie wiem jak z dzieritką. Floks ewentualnie też możesz siać tak jak zatrwian. Reszta wszystko do gruntu w różnych terminach. Arbuz i fasolę już jak się całkiem ciepło zrobi ok 15 maja.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Ja dzierotkę sieję do gruntu :)
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Jednoroczne 2016 kiedy i co już siać...

Post »

Jak tam z sianiem? Co już można siać a co nie? U mnie na pierwszy ogień idą nasiona petunii, szałwii....
ale spokojnie z doświadczenia wiem, że im wcześniej się sieje tym sadzonki bardziej się wyciągają.

Zanim założysz nowy temat, prosimy użyć naszej wyszukiwarki./Iwona
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może i ja się pochwalę. Pierwszy raz siała byliny. Podpowiedziano mi że trzeba je wysiać do doniczek i wystawić na zewnątrz. U mnie poszły na balkon bo w ogrodzie by nie miały szans gdyż mam 4 pieski które by się nimi pobawiły. Nasiona maja tam stać i się przemrozić, śnieg ma je przykryć a gdy przyjdzie na nie cas to same wykiełkują. Zobaczymy jak to będzie.
Na razie na parapecie wyszły pelargonie i pokazała się kostrzewa sina. Czekam aż wyjdzie jeszcze trawa pampasowa. Jutro chcę jeszcze zasiać heliotropa.Mam nadzieję że nie jest za późno.
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie papryki kiełkują, niedługo pójdą do ziemi.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
chelll
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2014, o 23:55

Post »

Hej, czytam, że wysiewacie pierwiosnki. Ja też je kupiłam. Upewnijcie mnie, wysiane teraz, będą kwitły na wiosnę za rok . Tak?
Pytam też o szałwię omszoną, jeśli teraz wysieję, zakwitnie za rok? Tak? Już zwariowałam. Mam tego tyle, że nie wiem, co do domu, co na podwórko. I w ogóle co kiedy :) Ważne, że się sieje... Pozdrawiam!
bobinka102
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lut 2015, o 12:37

Post »

ojoj widzę że tu większość sieje nasionka w ilościach hurtowych, więc gdzie mi do Was, skoro planuję wysiać jedne może dwa kwiatki na balkon do skrzynek, ewentualnie mamie odstąpię sadzonki do ogródka. :)
jagusia111

Post »

Moje pierwiosnki wyniosle wysiewane w ubiegłym roku o tej porze kwitły już wczesną jesienią tego samego roku praktycznie do tych dużych styczniowych tegorocznych mrozów.
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Ja mam ochotę posiać, szczypiorek i posadzić cebule na zieleninkę , posiałabym więcej nasion ale się boję że nie starczy mi czasu za chwile na podlewanie i pilnowanie tego wszystkiego . Mam jeszcze ochotę posadzić calle bo sumie to jej już czas, i jeszcze wysiać troszkę pietruszki naciowej też na zieleninkę .
Pozdrawiam Anna
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

jagusia111 a te pierwiosnki wysiewałaś w domu, czy w doniczce na dworze? Posiałam po raz pierwszy w życiu 29 stycznia i na razie położyłam w garażu nieogrzewanym (jest tam temperatura taka prawie jak na dworze) na parapecie malutkiego okna. Napisz mi jak Ty to zrobiłaś, bo nie chcę zmarnować nasionek.
jagusia111

Post »

Wysiewałam w domu na parapecie w donicy plastikowej (takiej po chryzantemach), poźniej jak zrobiło się cieplej (w ubieglym roku wiosna byla wczesna) na dzien wynosiłam do tunelu foliowego na noc zabierałam do pomieszczenia gospodarczego. Jak byly małe przymrozki stały już tylko pod włókniną w tunelu. Nie stratyfikowalam nasion, właściwie nie robiłam nic poza podlewaniem i zeszly pięknie. Kiedy byly juz sporawe w tunelu przepikowałam do wielodoniczek, a potem już do ogródka. Pamiętam tylko, że jak staly w tunelu musialam ocieniać bo pieklo ich słońce.
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Post »

Moje siewki pierwiosnków wyniosłych już zaczynają tworzyć liście właściwe. Niestety, nie było mnie w domu przez kilka dni i trochę podeschły, mam nadzieję, że dojdą do siebie.

Zdjęcie usunięte z hostingu/ jokaer.
Pozdrawiam
Agneska
chelll
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2014, o 23:55

Post »

Aneska, a kiedy je wysiałaś ? Super rosną, byle nie zapeszyć :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”