Petunia z nasion cz.4
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Petunia z nasion cz.4
U mnie ze wschodami też nigdy nie było problemów ale utrzymać je w kondycji to już wymagało trochę zachodu bo wystarczy ziemiórka, choroba grzybowa, czarna nóżka / nie pamiętam jak to się nazywa, roślina gnije od ziemi/ i cały trud na nic, ale w tym roku jestem dobrej myśli 

Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Fakt, że nie mam takiego... Ale zapewniam, że się nie pokładały nadmiernie i nie wyglądało to źle. ;-)asta6265 pisze:Loki oglądałam, oglądałam, ale mi chodzi o takie zdjęcia z daleka żeby zobaczyć całą rabatę jak się prezentuje. Wtedy się przekonam, że to jest to - o co mi chodzi![]()
Bo ja wiem? Jasne, że klimat ma wpływ na tempo wzrostu i osiągane rozmiary, ale pokrój rośliny jest zdeterminowany genetycznie.asta6265 pisze: U Ciebie też cieplejszy klimat, to też to inaczej wygląda prawda?
Owszem.asta6265 pisze: A tą czarną z nasion też sam hodowałeś?

Pozdrawiam!
LOKI
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loki miałam tą czarną kupioną od ogrodnika, ale nie związywała nasion
Moje posiane z otoczkowanych nasion 27.01 wczoraj już zaczęły kiełkować

Moje posiane z otoczkowanych nasion 27.01 wczoraj już zaczęły kiełkować

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Dziś otrzymałam i już posiałam otoczkowane petunie. Ciekawa jestem czy będą wschodzić tak szybko jak wasze, bo po drodze z otoczek zrobiła się "mączka" i miałam kłopot ze znalezieniem nasionek więc wysiałam wszystko co było w torebkach. Nasion nie przykrywałam tylko lekko przycisnęłam do podłoża, spryskałam wodą, osłoniłam przed wysychaniem i postawiłam na ciepłym parapecie.
Napiszę co z tego wyjdzie.
Napiszę co z tego wyjdzie.
- asta6265
henryka to czekamy na wschody
- moje otoczkowane wykiełkowały po 3 dniach i praktycznie 100%wschodów - jednak uważam, że warto zainwestować trochę większe pieniądze na te otoczkowane - a tak a propos te "mączkę" to odesłałabym z powrotem sprzedawcy
Tutaj ze zwykłych nasion - siane wcześniej też ładnie powschodziły i mają się dobrze:

Z otoczkek:

Tutaj ze zwykłych nasion - siane wcześniej też ładnie powschodziły i mają się dobrze:

Z otoczkek:

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Ja dzisiaj posiałam petunię białą- nasiona zebrałam po sezonie z moich własnych kwiatów
.
Jeszcze posieję różową od Dziuni, jak tylko nasionka dojdą.

Jeszcze posieję różową od Dziuni, jak tylko nasionka dojdą.
Pozdrawiam -Marta
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu bardzo ładnie Ci powschodziły petunie.
Ja siałam surfinię z własnych zbiorów 2014 r.
Jeszcze nic nie wschodzi
Ja siałam surfinię z własnych zbiorów 2014 r.
Jeszcze nic nie wschodzi

- asta6265
Dzięki Mariolu. Pewnie Ci wzejdą - może potrzebują trochę więcej czasu 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Dziś wysiałem ok.15 różnych paczek petuni;) Zobaczymy jak będą kiełkować .
-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
15 paczek
Ja jak w zeszłym roku posiałam 3 paczki, to miałam ostatecznie 180 sadzonek, wykorzystałam 50-60, a później witałam wycieczki sąsiadek, które zabierały nadwyżkę.
A w tym roku wysiałam resztki kolor mixa z zeszłego roku, mam nadzieję, że po roku w szafce nadal ma to zdolność kiełkowania, na opakowaniu niby 2017, ale opakowanie było otwarte, więc czekam...
I dzisiaj dostałam pełne od Dziuni, ziemię na nie już mam w pojemniku od 2 dni, więc za chwilę posieję w kilka sekund i będą gotowe!

A w tym roku wysiałam resztki kolor mixa z zeszłego roku, mam nadzieję, że po roku w szafce nadal ma to zdolność kiełkowania, na opakowaniu niby 2017, ale opakowanie było otwarte, więc czekam...
I dzisiaj dostałam pełne od Dziuni, ziemię na nie już mam w pojemniku od 2 dni, więc za chwilę posieję w kilka sekund i będą gotowe!
Papi
Spokojnie, większość z nich to paczka 10 nasion F1 oraz postrzępiane więc nie wiadomo ile wzejdzie. Będzie pikowania dużo. Myśle że ok.200 sadzonek się uchowa, część ginie przy pikowaniu itp. Na własne potrzeby potrzebuję ok.50 a reszta się rozejdzie, o to nie mam co się martwić.
- Julka-11
- 100p
- Od: 24 sie 2010, o 15:05
Witam wszystkich. Włączę się bo jak co roku posiałam petunki. Od trzech lat kupuję nasiona Leg.. Lux i co roku gorzej wschodzą. Nie wiem czy nasiona coraz gorsze bo ja robię wszystko tak samo
Posialam też bordo firmy Rekwi.. wzeszły nieźle. Ale dzisiaj dostałam nasionka od Zibiego (białe i żółte zwisające) bo taki zestaw mi się marzy i już posiane. 

- asta6265
Julka mamy z tego samego źródła
Moje otoczki wzeszły po 3 dniach 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka