Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
No ciekawe ,wyciąg z chryzantemy ma tak wszechstronne działanie ,nawet stonkę zwalcza .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Budowę pyretryny poznano dopiero w latach '40 ,a ludzie używali sproszkowanych roślin już w średniowieczu.Na pluskwy ,wszy,glisty,tasiemce itp.Słyszeliście o "perskim proszku"?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Rafal, katalog sobie zamowie tak czy siak- Dzięki za link. Musze kupic nasiona pomidorow Crimson - cos tam, cos tam, i inne niektore nasiona tez. Wiekszosc przysle mi siostra z Polski. A z ogorkow , tu w Farmingdale, gdzie teraz jestem, tego szkodnika nie ma (poki co), posieje Atlantis. Bardzo dobrze plonowal w ub. sezonie. U siebie , w Branchburgu będę siac partenokarpiczny Alhambra. Wloknine do owiniecia juz mam, nasionka tez znalazlam w pudelku .
Co do rzodkiewki, owszem, to prawda o tym odstraszaniu szkodnikow ale w lecie rzodkiewki nie sieje, za goraco.
Jakis preparat mam (w Branchburgu) kupilam go w ogrodniczym- szkolkarskim (nie w markecie) z mysla o ogrodnicy niszczylistce- pytalam sprzedawczyni o preparat na takiego wlasnie szkodnika-, nie pamietam nazwy- ma tydzien karencji. Opryskiwalam nim mlode drzewka i maliny, bo ogrodnica czynila spustoszenie. Nie odwazylam sie jednak opryskiwac ogorkow i cukinii.
Co do rzodkiewki, owszem, to prawda o tym odstraszaniu szkodnikow ale w lecie rzodkiewki nie sieje, za goraco.
Jakis preparat mam (w Branchburgu) kupilam go w ogrodniczym- szkolkarskim (nie w markecie) z mysla o ogrodnicy niszczylistce- pytalam sprzedawczyni o preparat na takiego wlasnie szkodnika-, nie pamietam nazwy- ma tydzien karencji. Opryskiwalam nim mlode drzewka i maliny, bo ogrodnica czynila spustoszenie. Nie odwazylam sie jednak opryskiwac ogorkow i cukinii.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
zaraza ogórka
Witam.Proszę o poradę w sprawie wyboru środka na zarazę na ogórki.Dużo już tego próbowałem,ale żaden nie wydał się skuteczny.Nazw niestety nie pamiętam.Czy ktoś może także polecić dobry środek wzmacniający również na ogórki?Z góry dziękuje.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 cze 2013, o 20:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry wszystkim
Mam pytanie odnośnie ogórka prowadzonego pionowo. W tamtym roku wykorzystałam ten pomysł - dobrze się sprawdziło, miałam dużo dłużej zdrowe ogórki niż większość sąsiadów. Tylko miałam problem ze sznurkiem - użyłam takiego najzwyklejszego białego (do snopowiązałki) i dość szybko się obrywał, trzeba było dowiązywać. A pod koniec lata dała sobie już spokój i ogórki rosły na płasko Jakiego sznurka używacie?
A może można użyć drucika?
Mam pytanie odnośnie ogórka prowadzonego pionowo. W tamtym roku wykorzystałam ten pomysł - dobrze się sprawdziło, miałam dużo dłużej zdrowe ogórki niż większość sąsiadów. Tylko miałam problem ze sznurkiem - użyłam takiego najzwyklejszego białego (do snopowiązałki) i dość szybko się obrywał, trzeba było dowiązywać. A pod koniec lata dała sobie już spokój i ogórki rosły na płasko Jakiego sznurka używacie?
A może można użyć drucika?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 sty 2015, o 18:36
Też miałam taki problem. Nie tylko z ogórkami, ale też z pomidorami. Chyba pod wpływem słońca sznurek słabł i pękał. Wydaje mi się, że są różnej jakości/grubości sznurki rolnicze, bo ceny są różne. Mój był tańszy. Może dlatego taki badziewny? Tu rolnicy - praktycy mogą nam pomóc. Kilka lat wcześniej też miałam taki sznurek, ale był mocny.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Ja mam taki jakby plastikowy. Skręcany z kilku żyłek. Miałam i zwykły od snopowiązałki i jutowy-no ten to dopiero masakra jakaś. Wodę pił jak tylko mógł. Pękał, pomidory mi się składały po ziemi a mam konstrukcję na 2m i wysokie odmiany. Odradzam.
Na alle jest pod nazwą: Sznurek ogrodniczy polipropylenowy
Na alle jest pod nazwą: Sznurek ogrodniczy polipropylenowy
Pozdrawiam Jola
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Biały sznurek ogrodniczy ulega biodegradacji. Mam w domu kilkuletni sznurek i ten wytrzymał cały sezon, natomiast kupiony nowy identyczny utylizował się we wrześniu - pomidory kładły mi się na ziemię.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
U znajomych ,pod szkłem, podwójny sznurek snopowiązałkowy utrzymuje przez cały sezon bez problemu,przepiękne ,olbrzymie pomidorzyska.Podejrzewam,że chodzi tu o promienie UV,których pod szkłem nie ma.
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Do podwiązywania różnych roślin używam tego http://www.agrolok.pl/gfx/image/tytan.jpg
Jeden sezon wytrzymuje spokojnie a pewnie i dłużej.
Jeden sezon wytrzymuje spokojnie a pewnie i dłużej.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
camellia ja nie używam sznurków x razy. Po co mam kusić los i przenosić ewentualne choróbska z roku na rok. Sznurek mnie kosztował koło 10zł.
Udały się komuś ogórki siane na zbiór jesienny czy też późno letni? Siałam swoje gdzieś na przełomie czerwca i lipca ale potem miałam wypadek i kompletnie nie pamiętam co się z ową uprawą stało.
Udały się komuś ogórki siane na zbiór jesienny czy też późno letni? Siałam swoje gdzieś na przełomie czerwca i lipca ale potem miałam wypadek i kompletnie nie pamiętam co się z ową uprawą stało.
Pozdrawiam Jola
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Ja też nie używam tych samych sznurków kilka razy do warzyw i nie namawiam do tego. Prócz pomidorów zdarza mi się użyć go do podwiązania pędów np. róży i wtedy taki sznurek podtrzymuje pęd często dłużej niż rok co świadczy o jego trwałości.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 cze 2013, o 20:48
Też mam podobnie z pomidorami - pod folią sznurek wytrzymuje spokojnie do końca sezonu. Jak sprzątam tunel to ten sznurek jest dalej w porządku.
Tylko właśnie na wolnym powietrzu się rozpada, przy ogórkach.
Tylko właśnie na wolnym powietrzu się rozpada, przy ogórkach.