Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

No ciekawe ,wyciąg z chryzantemy ma tak wszechstronne działanie ,nawet stonkę zwalcza . ;:oj
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Budowę pyretryny poznano dopiero w latach '40 ,a ludzie używali sproszkowanych roślin już w średniowieczu.Na pluskwy ,wszy,glisty,tasiemce itp.Słyszeliście o "perskim proszku"?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Rafal, katalog sobie zamowie tak czy siak- Dzięki za link. Musze kupic nasiona pomidorow Crimson - cos tam, cos tam, i inne niektore nasiona tez. Wiekszosc przysle mi siostra z Polski. A z ogorkow , tu w Farmingdale, gdzie teraz jestem, tego szkodnika nie ma (poki co), posieje Atlantis. Bardzo dobrze plonowal w ub. sezonie. U siebie , w Branchburgu będę siac partenokarpiczny Alhambra. Wloknine do owiniecia juz mam, nasionka tez znalazlam w pudelku .
Co do rzodkiewki, owszem, to prawda o tym odstraszaniu szkodnikow ale w lecie rzodkiewki nie sieje, za goraco.
Jakis preparat mam (w Branchburgu) kupilam go w ogrodniczym- szkolkarskim (nie w markecie) z mysla o ogrodnicy niszczylistce- pytalam sprzedawczyni o preparat na takiego wlasnie szkodnika-, nie pamietam nazwy- ma tydzien karencji. Opryskiwalam nim mlode drzewka i maliny, bo ogrodnica czynila spustoszenie. Nie odwazylam sie jednak opryskiwac ogorkow i cukinii.
Pozdrawiam! Gienia.
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42

zaraza ogórka

Post »

Witam.Proszę o poradę w sprawie wyboru środka na zarazę na ogórki.Dużo już tego próbowałem,ale żaden nie wydał się skuteczny.Nazw niestety nie pamiętam.Czy ktoś może także polecić dobry środek wzmacniający również na ogórki?Z góry dziękuje.
klajka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 cze 2013, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry wszystkim :)

Mam pytanie odnośnie ogórka prowadzonego pionowo. W tamtym roku wykorzystałam ten pomysł - dobrze się sprawdziło, miałam dużo dłużej zdrowe ogórki niż większość sąsiadów. Tylko miałam problem ze sznurkiem - użyłam takiego najzwyklejszego białego (do snopowiązałki) i dość szybko się obrywał, trzeba było dowiązywać. A pod koniec lata dała sobie już spokój i ogórki rosły na płasko :( Jakiego sznurka używacie?

A może można użyć drucika?
Rylmaka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 sty 2015, o 18:36

Post »

Też miałam taki problem. Nie tylko z ogórkami, ale też z pomidorami. Chyba pod wpływem słońca sznurek słabł i pękał. Wydaje mi się, że są różnej jakości/grubości sznurki rolnicze, bo ceny są różne. Mój był tańszy. Może dlatego taki badziewny? Tu rolnicy - praktycy mogą nam pomóc. Kilka lat wcześniej też miałam taki sznurek, ale był mocny.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Ja mam taki jakby plastikowy. Skręcany z kilku żyłek. Miałam i zwykły od snopowiązałki i jutowy-no ten to dopiero masakra jakaś. Wodę pił jak tylko mógł. Pękał, pomidory mi się składały po ziemi a mam konstrukcję na 2m i wysokie odmiany. Odradzam.

Na alle jest pod nazwą: Sznurek ogrodniczy polipropylenowy
Pozdrawiam Jola
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Biały sznurek ogrodniczy ulega biodegradacji. Mam w domu kilkuletni sznurek i ten wytrzymał cały sezon, natomiast kupiony nowy identyczny utylizował się we wrześniu - pomidory kładły mi się na ziemię.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

U znajomych ,pod szkłem, podwójny sznurek snopowiązałkowy utrzymuje przez cały sezon bez problemu,przepiękne ,olbrzymie pomidorzyska.Podejrzewam,że chodzi tu o promienie UV,których pod szkłem nie ma.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Do podwiązywania różnych roślin używam tego http://www.agrolok.pl/gfx/image/tytan.jpg
Jeden sezon wytrzymuje spokojnie a pewnie i dłużej.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

camellia ja nie używam sznurków x razy. Po co mam kusić los i przenosić ewentualne choróbska z roku na rok. Sznurek mnie kosztował koło 10zł.

Udały się komuś ogórki siane na zbiór jesienny czy też późno letni? Siałam swoje gdzieś na przełomie czerwca i lipca ale potem miałam wypadek i kompletnie nie pamiętam co się z ową uprawą stało.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Ja też nie używam tych samych sznurków kilka razy do warzyw i nie namawiam do tego. Prócz pomidorów zdarza mi się użyć go do podwiązania pędów np. róży i wtedy taki sznurek podtrzymuje pęd często dłużej niż rok co świadczy o jego trwałości.
klajka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 cze 2013, o 20:48

Post »

Też mam podobnie z pomidorami - pod folią sznurek wytrzymuje spokojnie do końca sezonu. Jak sprzątam tunel to ten sznurek jest dalej w porządku.

Tylko właśnie na wolnym powietrzu się rozpada, przy ogórkach.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”