Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
Ja stosuje coś takiego z naprawdę dobrym skutkiem
mam poduszkę elektryczna i termoregulator -ustawiam na 28C i jazda:)

Wczoraj byłem "w mieście", w sklepie ogrodniczym, nakupiłem m. in. podłoża, to dzisiaj łapki zaczęły swędzieć. Najsampierw to żona poprzesadzała kwiatki, to mi się zrobiło ze 2 metry wolnego parapetu. No to do takich różnych pojemniczków nawysiewałem ziółek: bazylię, oregano, tymianek, koper. Mam zamiar trzymać je w domu, do bieżącego użytku.
Następny był majeranek. Zużywam bardzo dużo, a ten kupny jest do bani, nie ma aromatu. Mam zamiar go pikować i przesadzać, gdy warunki na dworze pozwolą.
To samo dotyczy cebuli i szczypiorku, które posiałem na końcu. Wykorzystam ile tylko się da. Jak w domu będzie za ciasno, to poprzesadzam do skrzynek i będę trzymał na balkonie wspomagając się agrowłókniną.
Na parapetach, to muszę mieć niezadługo miejsce na ok. 100 sadzonek pomidorów.
Następny był majeranek. Zużywam bardzo dużo, a ten kupny jest do bani, nie ma aromatu. Mam zamiar go pikować i przesadzać, gdy warunki na dworze pozwolą.
To samo dotyczy cebuli i szczypiorku, które posiałem na końcu. Wykorzystam ile tylko się da. Jak w domu będzie za ciasno, to poprzesadzam do skrzynek i będę trzymał na balkonie wspomagając się agrowłókniną.
Na parapetach, to muszę mieć niezadługo miejsce na ok. 100 sadzonek pomidorów.

Pozdrawiam
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
popcarol Bez paniki! Wzejdą lada dzień , albo już wzeszły
jeżeli nie były zbyt mocno podlewane. Jeszcze mi się nie zdarzyło , żeby mocne świeże nasiona nie wzeszły z powodu za niskiej temperatury. Trwa to trochę dłużej ale kończy się zawsze tym samym , fajeczkami łodyżek na powierzchni. Jeśli tak się boisz klęski ze wschodami , to jest coś takiego jak kable grzeje , maty grzejne do terrariów. Koszt to już od kilkunastu PLN szukaj w necie i w zoologicznych. Jak ma służyć do podgrzewania nasion to pochodzi ze 20 lat albo lepiej. Tak na marginesie zbyt wczesne sianie rozsady i potem mordowanie młodych roślin na parapecie wcale nie musi przyspieszyć nam zbiorów , a już na pewno nie wpłynie pozytywnie na wielkość tych zbiorów.

Lyanna super cenna rada! Rewela, spróbuję, dzięki! 
Klik wymyśliłam że skoro tak długo u mnie kiełkują (rok temu 3 tygodnie), to je posieję wcześniej w tym roku. Moje papryki lepiej wyglądały i rosły w domu niż jak je posadziłam do gruntu;) Z miesiąc stały w miejscu... a tak będą miesiąc do przodu - jak nie to połowę nasion mam jeszcze ;)

Klik wymyśliłam że skoro tak długo u mnie kiełkują (rok temu 3 tygodnie), to je posieję wcześniej w tym roku. Moje papryki lepiej wyglądały i rosły w domu niż jak je posadziłam do gruntu;) Z miesiąc stały w miejscu... a tak będą miesiąc do przodu - jak nie to połowę nasion mam jeszcze ;)
Karolina
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja Ci pokażę jakie buraczki pikowałamkama_80 pisze:Sąsiad pikował buraki, prawdę mówiąc nie zerknęłam co mu z tego finalnie wyszło. ...

Wysiałam wiosną na grządkę buraki opolskie, potem wstępnie przerwałam, bo było zbyt gęsto, a w lipcu ostatecznie przerwałam buraczki pozostawiając co kilka centymetrów, a te wyrwane w wielkości palca posadziłam w innym miejscu. Pomimo sadzenia w suszy, podlane tylko jeden raz, przyjęły się i ładnie urosły - były takie średnie bardzo smaczne na surówki. Te które zostały na grządce były średnie i duże - te duże nie nadawały się na surowo. Instrukcję sadzenia znalazłam na tym forum.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Ja stawiam pudełko z nasionami na tunerze satelitarnym, ten model dosyć się grzeje nawet w trybie "standby".popcarol pisze:ooo, akwarium! to jest myślKotłownia też odpada, bo "piec" nie wytwarza ciepła. Komputer - laptop - też odpada ;)
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Myslę Szanso, że u mnie zaważył okres ciągłych deszczów na początku sezonu i zimna. Nie rosły i tyle. W tym roku buraki idą na redliny. Przynajmniej ich część. Się zobaczy. No liście to przycięłaś im nieźle, ja bym boja miała
Na próbę wrzuciłam pomidor megagron na waciki. Po dobie mam kiełki prawie 0,5cm
Oczywiście to tylko test nasion..żadne sadzenie.
Za to wysiałam dzisiaj trochę cebuli i sałatę. Z sałatą to coś czuję że i tak dostanę od sąsiada. Ten to ma do niej rękę

Na próbę wrzuciłam pomidor megagron na waciki. Po dobie mam kiełki prawie 0,5cm

Za to wysiałam dzisiaj trochę cebuli i sałatę. Z sałatą to coś czuję że i tak dostanę od sąsiada. Ten to ma do niej rękę

Pozdrawiam Jola
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja myślę, ze właśnie to przycięcie liści było ważnekama_80 pisze:.. No liście to przycięłaś im nieźle, ja bym boja miała...

Przymierzam się do siania sałaty. Widziałam kiedyś na nie-polsko brzmiącym filmie na you tube, że ktoś sadził małe siewki sałaty też obrywając 2/3 długości liści. Ma to sprzyjać szybkiemu przyjęciu. Te listeczki z sadzonki i tak później żółkną i odpadają.
Moje nowe imię Szansa 

Ja dzisiaj posialem pory, selera naciowego i korzeniowego i cebulę exhibition. Wszystko to poszło na szafki kuchenne pod sufitem obstawiam że jest tam pewnie ze 30 stopni.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Wzeszła mi sałata w paletkach, jeszcze będzie za jakiś przepikowana do małych doniczek i potem w nich będzie rosła, postawiona na ziemi.

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Wysiałam już balkonowe odmiany karłowatych pomidorków, wersje doniczkowe, jak również rzodkiewkę, do donicy, która natychmiast wzeszła ( na drugi dzień) i okrutnie wybujała
Czekam na dobry dzień na sałaty i papryki. Mam nadzieję że wiosna będzie szybka i cieplutka, inaczej moje parapety pękną w szwach

Czekam na dobry dzień na sałaty i papryki. Mam nadzieję że wiosna będzie szybka i cieplutka, inaczej moje parapety pękną w szwach

- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Ludwiku, Twoje wysiewy jak zwykle robią wrażenie 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jeszcze słabo widać, ale z dnia na dzień zaczyna się uprawa rozszerzać. Przy grzejniku pod folią wysiana papryka

pozdrawiam Ludwik
Byliśmy dziś w lesie na spacerze. Faktycznie, wszystko wygląda tak, że trudno poznać, że to luty. Nic dziwnego przeto, że chce się robić rozsady. Problem jest ciekawy: przy odrobinie szczęścia, można sporo zyskać na czasie. Z drugiej strony, jak siewki pomarzną w gruncie po wysadzeniu, będzie trochę późno na robienie następnej rozsady. Na luty są bardzo korzystne prognozy, tylko co dalej?
Wyczytałem, że cebulowe nie boją się mrozu, w końcu to rośliny wieloletnie. Przedwczoraj wysiałem cebulę, szczypior i trochę ziółek. Wszystko w kuwetkach, mocno podlane, zawinięte w torebki foliowe i przy kaloryferze. Sporo już mi powschodziło. Podobnie będę robił z pomidorami i ogórkami, bo waciki mi się nie sprawdzają, a taką łaźnię moje nasionka widać lubią.
Chcę jeszcze zrobić trochę rozsady pora i czosnku. Niewiele, na własny użytek. Nie wiem tylko, czy nie lepiej czosnku namnożyć wegetatywnie, bezpośrednio w gruncie.
Wyczytałem, że cebulowe nie boją się mrozu, w końcu to rośliny wieloletnie. Przedwczoraj wysiałem cebulę, szczypior i trochę ziółek. Wszystko w kuwetkach, mocno podlane, zawinięte w torebki foliowe i przy kaloryferze. Sporo już mi powschodziło. Podobnie będę robił z pomidorami i ogórkami, bo waciki mi się nie sprawdzają, a taką łaźnię moje nasionka widać lubią.
Chcę jeszcze zrobić trochę rozsady pora i czosnku. Niewiele, na własny użytek. Nie wiem tylko, czy nie lepiej czosnku namnożyć wegetatywnie, bezpośrednio w gruncie.
Pozdrawiam
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Strasznie szybko wieliście się za te rozsady, ja wysiałem wczoraj rzeżuchę do "jajeczka wielkanocnego" ;)
Wracając do meritum czyli wysiewu i jak rozumiem wcześniejszego wsadzenia do ziemi. O ile mamy tunel foliowy można o tym myśleć powiedzmy w połowie kwietnia i w razie mrozów można włożyć tam farelkę i liczyć że nie wymarznie. Lub może okazać się że aura będzie łaskawa i przymrozków już nie będzie.
Jeśli okazało by się że aura będzie pomyślna i przymrozków nie będzie można by zbierać plony 2 razy w roku i wysiać później pomidory na zbiór jesienny. Ale tu znów u mnie we wrześniu był pierwszy przymrozek i pomidory w tunelu nie przetrwały.
Wracając do meritum czyli wysiewu i jak rozumiem wcześniejszego wsadzenia do ziemi. O ile mamy tunel foliowy można o tym myśleć powiedzmy w połowie kwietnia i w razie mrozów można włożyć tam farelkę i liczyć że nie wymarznie. Lub może okazać się że aura będzie łaskawa i przymrozków już nie będzie.
Jeśli okazało by się że aura będzie pomyślna i przymrozków nie będzie można by zbierać plony 2 razy w roku i wysiać później pomidory na zbiór jesienny. Ale tu znów u mnie we wrześniu był pierwszy przymrozek i pomidory w tunelu nie przetrwały.