Uprawa pomidorów na zbiór jesienny

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa pomidorów na zbiór jesienny

Post »

Absolutnie się nie zgadzam, te z folii są równie dobre. Ważny jest sposób uprawy, pora zbioru, dobór odmian.
RafalTBG
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2015, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam
Czy mógłby Pan podać jaka ilość nawozu kurzego na 1 m2 jest najlepsza dla Pana pomidorów?

Z poważaniem
Rafał
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

W granicach 4 kg/m2, ale to jest uzależnione od gleby, czasu sadzenia, bo na bardzo wczesne nieco mniej, żeby nie przedawkować azotu. Także dawkę uzależniam, jaki mam obornik, czy z chowu klatkowego, ściółkowany, rozłożony, bądź suchy. Na pomidory sadzone na jesień już nie daję obornika, bo jest go wystarczająco z nawożenia wiosennego i poprzednich sezonów.
RafalTBG
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2015, o 10:15

Post »

Panie Ludwiku, a jak jest u Pana z podlewaniem? Ile średnio wody przypada na jeden krzak i jak często Pan podlewa swoje pomidory? Czy ma Pan swój sprawdzony harmonogram, czy obserwuje Pan np. liście i jak lekko tracą turgor, to Pan je podlewa?

Pozdrawiam
Rafał
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Jaką temperaturę muszę mieć w folii żeby wsadzić pomidory? Jaka może być różnica między dniem a nocą?
Chcę w tym sezonie po raz pierwszy spróbować ogrzewać folię (taką małą na ok 20 krzaczków).
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Żeby posadzić pomidory, ziemia powinna mieć kilkanaście stopni. W dzień lepiej nie przekraczać 25°C w powietrzu, zaś w nocy, o 6 czy 8 stopni mniej. Odmiany późniejsze można posadzić z rozkwitniętym pierwszym gronem, ale bardzo wczesne, należy posadzić młodszą, żeby zdążyła się ukorzenić, zanim bardzo zwiększy zapotrzebowanie pokarmowe na rozwój owoców.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jaka musi być temp w folii żeby przenieść tam doniczki z pomidorami (bez wysadzania). W domu mam mało światła i wolałabym pomidorki wynieść jak najszybciej.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dobrze będzie jeśli temperatura w nocy będzie powyżej 10 stopni, ale też należałoby zwrócić uwagę, aby gwałtownie nie obniżyć, przy przenoszeniu. W szklarni, w tej chwili także jest za mało światła. Ja bym wolał doświetlać w domu te kilka sadzonek, niż ogrzewać kilkanaście godzin, a i tak nie będą miały wystarczająco światła. Chodzi o obecny czas, już w marcu warunki świetlne będą wystarczające, a noc krótsza i mniej godzin do dogrzewania. Każda odmiana pomidorów nieco inaczej reaguje na brak światła, czy temperatury, niektóre nie wykształcą prawidłowo kwiatostanów, a nawet miałem przypadek, przy gwałtownym zmniejszeniu warunków świetlnych, stały się samokończące. Dopiero po czasie, jak dzień stał się dłuższy i jaśniejszy, zaczęły rosnąć prawidłowo. Był to dla nich szok doświetlanej rozsady i gwałtownie skrócenie czasu doświetlania.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, posieję tak żeby wynieść sadzonki na przełomie marca i kwietnia. A jak coś będzie nie tak to wyciągnę wnioski na przyszły sezon ;:208.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

W produkcji towarowej odmiany VP-1 i 2. A mam jeszcze kilka odmian testowanych, które być może w następnych sezonach wejdą do rejestracji. Co do nawożenia, to głównym źródłem pokarmowym dla pomidorów jest obornik kurzy, taki kilkuletni. Obecnie też zakupiłem na następne lata, chyba jakieś prawie 100 ton.
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten obornik trzymasz pod "chmurką"?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tak, mam go zmagazynowany na polu, nieco teraz się wypala, bo było mało opadów, ale dla mnie to najważniejszy jest potas i fosfor, azotu malinówki potrzebują małe ilości w stosunku do pomidorów czerwonych.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iluletni powinien być obornik? Kiedy i w jakiej formie można nim uraczyć pomidorki?
Pozdrawiam. Sławka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”